Pieczony filet z kurczaka na kanapki



Od dłuższego już czasu sama robię wędlinę na kanapki, nie kupuje jej w sklepach. Tak się przyzwyczaiłam do domowych wyrobów, że inne mi po prostu nie smakują. Dzisiaj zrobiłam pieczony w rękawie filet z kurczaka z aromatycznymi przyprawami. Wyszedł pyszny w smaku.
Taka wędlina na kanapki długo utrzymuje świeżość i zdecydowanie lepiej jeść taką niż sklepową, która jest pełna dziwnych dodatków.

Zapraszam :-)


Składniki:

- podwójny filet z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody

Wykonanie:

Filet kroimy na dwie części, w miseczce mieszamy oliwę, przyprawy i wodę i nacieramy taką mieszanką mięso, chowamy do miski z zamknięciem i umieszczamy w lodówce na 18 godzin, najlepiej zrobić to wieczorem a po przyjściu z pracy upiec. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra dół przez 1 godzinę i 15 minut. Następnie blaszkę z mięsem wyciągamy i przecinamy rękaw, zostawiamy na 2 godziny, aby mięso wystygło i odpoczęło. Przechowujemy w lodówce.














Komentarze

  1. Super! Domowe wędliny popieram jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką wędlinkę z rękawa. Jest smaczna, nie jest sucha i zawsze ma się na nią ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smaczny kąsek,chętnie bym zjadła ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana zapraszam. Upiekłam świeży chlebek i z dodatkiem filetu smakuje rewelacyjnie :-)

      Usuń
  4. Fantastyczna skórka, oj zjadłabym kanapkę z takim filetem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. i ja już jadam tylko własnoręcznie pieczone mięsa na kanapki a nie wędliny. Spróbuję tych marynat bo filecik wygląda naprawdę pysznie :)
    piątkowe buziaki :*******

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również nie jadam sklepowych wędlin. A ten kurczaczek wygląda na pyszny i soczysty! Jutro robię schab ale następnym razem spróbuję filecik:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować, bo zapach czuć aż u mnie :) Wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko moje ulubione ;) tez takie robie. Dzisiaj wlasnie mam zamarynowanego kurczaka w tymianku.. ciekawe jak wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. taki filet to marzenie :) zamiast szynki idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna i zdrowa propozycja, też tak lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny prosty i smaczny przepisik:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mięsko kurczaka jest delikatne, dlatego lubię takie właśnie dobrze doprawione. Świetnie je przyrządziłaś! Domowe wędliny są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. My też często pieczmy takie mięsko :) Najczęściej indyka, którego uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kanapki z taką wędlinką to prawdziwy rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też robię swoje wędliny:) Takie są najsmaczniejsze i o wiele zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię mięso drobiowe pieczone w taki sposób;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taka domowa wędlinka drobiowa jest najlepsza :) poproszę kanapeczkę :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna wędlinka, domowe jest najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  19. Smaczna zdrowa 😃 jest super💚😃

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie kanapki to można jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię to mięsko, według mnie jest najlepsze. Z chęcią zjadłabym z kim kanapki.
    Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kanapki pycha :-) zapraszam. Upiekłam jeszcze chlebek :-)

      Usuń
  22. Taka domowa wędlinka zawsze w cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Też często piekę, choć nie zawsze jest na to czas i sklepową też zdarza mi się kupić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Taka domowa wędlinka jest najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Marzenko też często robię, ale krócej piekę.
    Mięsko takie jest zdecydowanie lepsze od każdej kupnej wędliny:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.