2/11/2015 45

Batoniki z płatków kukurydzianych



Bardzo lubię takie słodkie przekąski, zawierające zdrowe dodatki. Te batoniki zapisałam sobie kiedyś, gdy oglądałam program Ewy Wachowicz. Robiłam je już kilka razy, tym razem zrobiłam zdjęcia i wrzucam je na bloga. Batoniki są pyszne, przyjemnie słodkie i chrupiące.
Można je zjeść na deser, na drugie śniadanie, ja nawet dodaje je pokruszone do musli z mlekiem lub kefirem. Dodają odrobiny słodkości i energię na cały dzień. W zasadzie możemy dodać składniki jakie lubimy, podstawą są płatki kukurydziane.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 125 g masła
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki cukru
- opakowanie płatków kukurydzianych (250g)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 50 g płatków migdałowych
- 2 garście migdałów
- 3 łyżeczki karobu Fresano

Wykonanie:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miód, dodajemy karob i mieszamy. Jak składniki się rozpuszczą i połączą to wsypujemy płatki, rodzynki, jagody, płatki migdałów, migdały imieszamy ze sobą. Wykładamy do prostokątnego naczynia, u mnie naczynie żaroodporne i dociskamy, najlepiej jak położymy na wierzch coś ciężkiego i chowamy do lodówki. Możemy także przełożyć do blaszki. Schładzamy kilka godzin, następnie kroimy na kawałki. 
Ja swoje batony przechowywałam w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :-)

Produkty Fresano znajdziecie tutaj.















45 komentarzy:

  1. taki batonik to ja porywam :) płatkami owsianymi czasami robię, ale myślę, że z kukurydzianymi też by mi posmakowały :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne Marzenko; bardzo apetyczne, bardzo ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszne i jakie zdrowe te batoniki

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie też dziś batoniki :) no i po co wybierać te kupne? bezsensu jak w domu można zrobić lepsze no i przede wszystkim zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż się do mnie "uśmiechają", żeby je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super propozycja na wykorzystanie płatków kukurydzianych. Batoniki muszą być pyszne no i słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie batoniki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne :) lepsza wersja innych przekąsek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie batoniki. Kiedyś je zrobię ale póki co mam pralinki w planach ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny pomysł na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chodzą za mną takie batoniki, aż wreszcie je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam owsiane, ale takie chyba są bardziej chrupiące;) zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych batonów

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł! Nareszcie zdrowe batoniki bez płatków owsianych (za którymi nie przepadam), zapisuję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzenko podeślij nam chociaż okruszki po batonikach , narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają PRZEPYSZNIE :) Bardzo lubię takie wszelkie ubogacone batoniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Widziałam ten odcinek Pani Ewy! Fajnie, że wykorzystałaś taki zdrowy, słodki przepis! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię oglądać odcinki o gotowaniu z Ewą, pozdrowionka :-)

      Usuń
  17. Batoniki są świetne tylko, że my byśmy pewnie zjadły od razu całość i nic na później by nie zostało :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię takie przepisy :D Muszę sobie zapisać :D

    OdpowiedzUsuń
  19. genialne, musze zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak ja lubię takie smakołyki :) Przepyszne batoniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super są takie zdrowe przekąski, świetne batony!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne ,strasznie lubię takie przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglądają pysznie :) muszę wkrótce wypróbować ten przepis ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna alternatywa dla "mniej zdrowych"!

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię takie smakołyki. Fajne jest w nich to że można dodać ulubione bakalie i zawsze wychodzą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo podoba mi się pomysł batonikow w ramach pierwszego lub drugiego śniadania.
    Zaraz zkompletuje produkty i.......... poproszę żonę, żeby mi zrobiła.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo podoba mi się pomysł batonikow w ramach pierwszego lub drugiego śniadania.
    Zaraz zkompletuje produkty i.......... poproszę żonę, żeby mi zrobiła.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  28. pyszności! :) takie batoniki to ja po prostu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Super propozycja, czegoś takiego szukałam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Kiedyś robiłam z płatków kukurydzianych ciasteczka - bez jagód i karobu, były pyszne, ale Twoje batoniki muszą być wyśmienite. :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie ciasteczka oraz batoniki musli! Przepis na bank wykorzystam!^^
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na KONKURS!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.