Zupa fasolowa z papryką i pieczarkami



Dzisiaj kolejna zupa do kolekcji. Fasolowa, ale zrobiona inaczej. Pyszna, syta i rozgrzewająca. Koniecznie spróbujcie taką zrobić. Ja bardzo lubię zupę pomidorową i postanowiłam połączyć jej smak z fasolą i papryką, dorzuciłam pieczarki i wyszła rewelacyjna zupa. Za oknem piękna pogoda, co prawda w nocy jest lekki mrozek, ale w dzień na plusie i nawet słoneczko wychodzi. Czuć, że już powoli zbliża się wiosna :-)

Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 g białej fasoli
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 4 marchewki
- koncentrat pomidorowy - ja dałam swój własny 
- 3 laski kiełbasy - ja dałam polską pieczoną
- domowa vegeta
- łyżka sosu sojowego Develey
- łyżka musztardy bawarskiej Develey
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- kawałek pora

Wykonanie:

Fasolę ugotować, ja ugotowałam ją w szybkowarze, wystarczyło 20 minut, aby była miękka. Pamiętajmy, aby fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy domową vegetę i dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki, gotujemy 15 minut, następnie dodajemy pokrojoną paprykę i posiekany por. Pieczarki kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec wrzucamy ugotowaną fasolę i podsmażoną kiełbasę, ja zawsze troszkę podsmażam, aby się wytopiła z tłuszczu. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub domowy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku sosem sojowym, musztardą, ewentualnie jeszcze solą, pieprzem i papryką ostrą. Mieszamy, przelewamy do talerzy.













Komentarze

  1. Marzenko bardzo lubię fasolową z pomidorami, ale pieczarek jeszcze do niej nie dodawałam:)
    fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat mam fasolę namoczoną :) dobrze się składa .... chętnie wypróbuję :) :***

    OdpowiedzUsuń
  3. Dwie zupy za jednym razem, super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam...a ja dziś gotować będę grochówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Teraz mi na fasolowe narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, Marzenko, co ja bym dała za taką zupę. Ale pozwolę sobie jak się wykuruje z jelitówki. Masakra. Ledwo siedzę, a tu takie pyszności. Wreszcie chciałam Was odwiedzić i zobaczyć co oferujecie smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu kochana współczuję, jelitówka jest paskudna. Zdrowiej szybciutko :-)

      Usuń
  8. Fajny pomysł i na dodatek bardzo smaczna ta zupka :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna fasolowa! :) nigdy nie dodaję pieczarek ale właściwie czemu nie :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. bogactwo składników i smaku! poproszę podwójną porcje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo smaczna zupa, dawno taką jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam fasolową, a tak dawno nie jadłam... Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię zupy, w których tyle składników pływa ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglada zachecajaco ! świetny blog! Obserwuję !

    OdpowiedzUsuń
  15. Ooo, z dodatkiem pieczarek jeszcze nie miałam okazji spróbować! Wygląda bardzo apetiko ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. O tak, musi być naprawdę pyszna :D Poprosimy duuuużo fasolki :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Mój tata kocha taką zupę!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bez kiełbasy byłaby w 100% w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mega pozywna zupa - bardzo lubie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda doskonale :) Jak ja kocham fasolę!! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Może być zwykła musztarda? Świetne przepisy!��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Daj musztardę jaką masz. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.