Follow by Email

czwartek, 11 czerwca 2015

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką


Gdy zobaczyłam to ciasto u Małgosi wiedziałam, że muszę takie zrobić i to koniecznie. Ciasto wyglądało tak apetycznie a do tego jeszcze tak szybko się go robi. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz. Poza tym chciałam zrobić niespodziankę mojej teściowej, bo bardzo lubi ciasta drożdżowe a jechaliśmy do niej w odwiedziny.
No i z pustą ręką ja nigdzie nie jeżdżę. Teściowa bardzo zadowolona a ciasto bardzo jej smakowało, nie pytajcie ile kawałków od razu zjadła. Ja zdecydowanie Wam je polecam, zróbcie dla rodzinki. 

Drożdżówkę podałam na paterze z kolekcji Ametyst Gold Porcelana Bogucice.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 4,5 szklanki mąki pszennej typ 500 
- 3/4 szklanki cukru - ja dałam trzcinowy
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka oleju - ja dałam słonecznikowy
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 10 dkg drożdży
- szczypta soli
- 300 - 350 g truskawek

kruszonka - 100 g masła, 1 szklanka mąki pszennej typ 500 , 2/3 szklanki cukru - ja dałam trzcinowy.

Wykonanie:

Na dno dużej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Produkty dodajemy w podanej kolejności i rozkładamy je warstwowo, równomiernie na całej powierzchni. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny, nic więcej z tym nie robimy. Przygotowujemy kruszonkę - po prostu wszystko razem ze sobą mieszamy palcami, aż składniki się połączą. Po 3 godzinach mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Blaszkę (38x25) wykładamy papierem do pieczenia na spodzie a boki smarujemy olejem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto i wyrównujemy, na ciasto wysypujemy 1/3 kruszonki i układamy pokrojone truskawki, na nie resztę kruszonki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy na kratce. Podajemy z kawką lub kubkiem kakao.











54 komentarze:

  1. Marzenko mój M już mnie męczy takim drożdżowym ciachem :)
    pięknie wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już sobie wyobrażam ten cudowny smak :p Uwielniam truskawki w ciastach i sama muszę jakieś stworzyć w końcu :p

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonale samo się zrobiło. Ten przepis warto mieć, bo tak wyrośnięte ciasto przy minimalnym nakładzie pracy.... to czary :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Krysiu raz dwa i już mamy pyszne ciacho :-)

      Usuń
  4. Pyszna drożdżówka, do tego szklanka zimnego mleka i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. totalnie bezproblemowe drożdżowe ciasto! takich mi właśnie teraz potrzeba.. :)
    Cudnego dnia kochana :********

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyk mojej babci. :) Polecam jeszcze dodanie rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma lepszej drogi do serca teściowej niż przez żołądek:)))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne! Uwielbiam drożdżowe :) Ba! Kocham, a z truskawkami najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciasto, które samo się robi:) cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Żałujemy, że nie możemy za bardzo ciasta drożdżowego, bo swego czasu to było nasze ulubione. My zjadłybyśmy na raz z pół blachy :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasto i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam drożdżowe z owocami :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham kruszonkę, bez niej drożdżówka jest dla mnie za sucha dlatego Twoja jest idealna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proste ciasto a zawsze jest hitem!

    OdpowiedzUsuń
  15. Chyba nie ma smaczniejszego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Moja babcia robi niemalże identyczne.Jest to moje ulubione ciasto na lato ... i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super! Mąż mnie akurat męczy o taką drożdżóweczkę z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. o tak :) świetne ciacho szczególnie do szklaneczki mleczka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale cudnie wygląda, a ja aż tutaj czuję jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie wygląda :):) uwielbiam takie ciasta :):) mam truskawki więc muszę koniecznie zrobić :):)

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepysznie wygląda! Ja też bardzo lubię ciasta drożdżowe, a te z owocami to już w ogóle ubóstwiam :) Pychota

    OdpowiedzUsuń
  22. Marzenko do tego jeszcze mleko i więcej już nic nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja też ją zrobiłam, wyszła pyszna! :) Poszła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami! Twoje wygląda pięknie;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Najlepsza drożdżówka na świecie! No i ta kruszonka. Już się rozpływam. Pyszna :) U mnie zawsze święto w domu jak na stół wjeżdża drożdżówa :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super :) Z sezonowymi owocami smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pychota, nie ma jak domowa drożdżówka :)
    Ja też gości z pustymi rękami nie jeżdżę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pamiętam smak tych drożdżówek jeszcze z czasów dzieciństwa- to były wspaniałe lata, nasze pobyty u babci

    OdpowiedzUsuń
  29. Wspaniała! Pięknie wyrośnięta, z sezonowymi owocami i najważniejsze- z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto idealne. Nie od Ewy Wachowicz, a od każdej babci! ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. I do tego kubek mleka, pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszne ciasto , uwielbiam z mleczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pycha :) piekłam kiedys sypana ale bez dodatków, z truskawkami trzeba by wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. To o piekę od 10 lat tylko jest trochę mniej drożdży i wkładam na noc do lodówki

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi