Na obiad pyszna rybka



Zdecydowanie jemy za mało ryb. Przynajmniej ja. Co prawda staram się, aby znalazła się ona na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj kupiłam morszczuka mrożonego bez glazury, nie lubię ryb mrożonych, gdzie glazura stanowi 20-30 % objętości całej ryby. Po rozmrożeniu nie wygląda ona fajnie. Na szczęście można kupić dobrą mrożoną rybę. Postanowiłam ją podać z pysznym dodatkiem. Całość skomponowała się rewelacyjnie. Bardzo nam smakowało to danie. 

Rybkę podałam na talerzu z kolekcji Filona Porcelana Bogucice.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 3-4 filety z morszczuka
- 3 cebule
- 2 marchewki 
- przyprawa do ryb
- mąka 
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki soli himalajskiej
- świeżo zmielony pieprz
- pół łyżki octu jabłkowego
- mały koncentrat pomidorowy
- łyżka oleju ryżowego
- ziemniaki
- olej ryżowy do smażenia ryby 

Wykonanie:

Filet z morszczuka rozmrażamy, wystarczą 2 godziny, przyprawiamy go przyprawą i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelnię lejemy olej i wrzucamy cebulę i marchewkę, podsmażamy lekko i dodajemy pół szklanki wody, dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, sól, pieprz i cukier. Mieszamy. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na rumiano ze wszystkich stron na oleju ryżowym. Na talerze przekładamy ziemniaki, ja posypałam jeszcze szczypiorkiem, układamy warzywa w sosie i na to kładziemy kawałki ryby.





Komentarze

  1. Bardzo lubię ryby, ale też jem ich mało. Bardzo apetyczna rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis na rybkę. Ja uwielbiam ryby ale też jem je rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, bardzo lubię rybkę na obiad :) Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybka na obiad? Koniecznie, jak najczęściej, bo zdrowe i smaczne. Można przygotować na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. rzeczywiście, te filety wyglądają bardzo dobrze, bo na glazurowane to szkoda pieniędzy...
    A mając dobrą rybkę można wyczarować takie pyszne danie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, te z glazurą po rozmrożeniu często wyglądają paskudnie :-)

      Usuń
  6. Smakowita rybka, obiad idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też miałam dziś morszczuka na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też zdecydowanie jemy za mało ryb :) Oj własnie teraz by się taką zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ryby! Zwłaszcza z takim sosikiem, mmm. :-) Samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma jak ryba na obiad. Dawno nie robiłam. Dziękuję za pomysł ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Rybka na obiad to zdecydowanie coś, co lubię i nie odmówiłabym :) Pysznie wygląda, aż by się miało na nią ochotę. Ryby są zdrowe i każda okazja jest dobra, aby móc sobie na nie pozwolić :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam rybki, świetnie ją podałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności. Niestety nie żyjemy w kraju, w którym łatwo o dobrej jakości ryby :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Ups, zaburczało mi w brzuchu... Szkoda, że nie mogę wyciągnąć tej rybki z ekranu tak pysznie wygląda... :) A ja nie jem ryb od kiedy obejrzałam dokumenty o rybnych hodowlach i radioaktywnych odpadkach wrzucanych do morza. Coraz bardziej jednak tych ryb mi brakuje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ryby pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajny sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. u mnie ryby są stanowczo za rzadko ale staram się to zmieniać, pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj tworząc opis do jednej z potraw napisałam to samo - że jem za mało ryb. ;-) Ale jest postęp, bo jem więcej niż jeszcze rok temu. Pyszna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co racja ja zdecydowanie teraz jem ich więcej :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.