Rozwiązanie konkursu - danie ze śledziem z Seko



Nadszedł czas na ogłoszenie wyników. Bardzo Wam dziękuje za wszystkie zgłoszenia jakie dostałam, wszystkie bardzo ciekawe i pysznie wyglądające. Długo zastanawialiśmy się komu przyznać nagrody, wybór jak zawsze był burzliwy. Śledzik jest bardzo zdrową rybą i można z nim zrobić bardzo ciekawe dania. Jeszcze raz dziękuje Wam za tak liczny udział. 


A teraz nagrody. Przyznaliśmy trzy miejsca główne, każdy dostanie produkty firmy Seko. 
Tak więc nagrody otrzymują:

- Pani Danusia i jej śledzie z kapustą i grzybami.

Śledzie z kapustą i grzybami

SKŁADNIKI:

5 płatów śledzia z oleju
kapusta kwaszona -400 g
grzyby suszone -8 szt
cebula -2 szt
listek laurowy -2 szt
wegeta
miód -2 łyżki
sok z cytryny -2 łyżki
olej rzepakowy
pieprz w ziarnkach

PRZYGOTOWANIE:

Płaty śledziowe pokroić na kawałki. Kapustę wymoczyć, odcisnąć z tego kwasu, włożyć do rondla. Grzyby dobrze wymoczone,dodać do rondla,podlać olejem. Dusić kapustę na wolnym ogniu, do miękkości z wegetą,listkiem i pieprzem. Cebulę obrać,pokroić w pół plastry,zrumienić na tłuszczu,dodać do kapusty. Na samym końcu do gotowej kapusty z grzybami,dodać miód i sok z cytryny. Chwilę jeszcze poddusić. Doprawić do smaku,ostudzić. Śledzie wymieszać z kapustą i grzybami,odstawić na noc w chłodne miejsce. Wykładać śledzie na talerzyki z kapustą i grzybami,udekorować ogórkiem kwaszonym i jabłkiem.




- Pani Agata i jej śledziowa kopuła.

Śledziowa kopuła
Śledziowa kopuła to wspaniała przystawka doskonale sprawdzi się w czasie różnych imprez imprez –ma jedną wadę bardzo szybko znika ze stołu!
Składniki
40 dag filetów śledziowych w zalewie octowej-matiasów
1 łyżka soku z cytryny
30 dag pieczarek marynowanych
400 ml małych buraczków marynowanych
2 cebule
3 łyżki majonezu z czosnkiem
sól morska do smaku
pieprz czarny gruboziarnisty do smaku
natka pietruszki do dekoracji+ kilka małych pieczarek marynowanych
Sposób przygotowania
1. Śledzie osączyć z zalewy octowej osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w grubszą kostkę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Cebulę i osaczone z zalewy buraczki również pokroić w kostkę tak samo pieczarki.
2. Małą miskę wysmarować oliwą lub wyłożyć folią spożywczą na spodzie ułożyć pokrojone buraczki następnie połowę pokrojonej cebuli i śledzie, osolić i doprawić pieprzem posmarować cienko warstwą majonezu, potem warstwę pieczarek i resztę cebuli, posmarować znów cienko majonezem.
3. Miskę przykryć talerzem na której będziemy podawać kopułę całość odwrócić i delikatnie zdjąć miskę. Udekorować kleksem majonezu wyciśniętą szprycą do dekorowania ciast, udekorować pieczarkami i natką.
4. Przed podaniem schłodzić w lodówce.




- Pani Ania i jej śledź marynowany z żytnim chlebem i dojrzałym serem.

ŚLEDŹ MARYNOWANY Z ŻYTNIM CHLEBEM I DOJRZAŁYM SEREM
/składniki na 4 porcje/ *

1/2 kg namoczonych filetów śledziowych

Na zalewę:
1 łyżeczka soli
100 ml octu spirytusowego 12-proc.
600 ml wody
Na sos:
1 łyżka musztardy Dijon
100 ml śmietany 18%
100 ml majonezu
1 cytryna
sól, pieprz
1 łyżka koperku (posiekanego)
1 łyżka estragonu (świeżego, posiekanego)
1 łyżka szczypiorku
1 ząbek czosnku
100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola)
chleb żytni
1 czerwona cebula
fileciki z jednej pomarańczy

Filety opłukać w zimnej wodzie i przygotować zalewę. Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu.
Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki i usmażyć go na oleju lub opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera). Czerwoną cebulę pokroić w krążki.
Na talerz wyłożyć kawałki śledzi z serem i chlebem. Udekorować cebulą, koperkiem, kawałkami pomarańczy i szczypiorkiem. Można podawać dodatkowo z kromkami podpieczonego żytniego chleba. Pyszne!





Osoby, których przepisy wygrały proszone są o wysłanie na mojego maila szkodzinska.marzena@gmail.com adresu do wysyłki nagród wraz z numerem telefonu dla kuriera w ciągu 7 dni. Jeżeli nie otrzymam danych będę musiała wybrać kolejną osobę.
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuje i gratuluję wygranym. 

Komentarze

  1. Gratulacje!!! Śledziowa kopuła wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluje, nie dziwię się, że wygrały właśnie takie wspaniałości. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak się cieszę , dziękuje ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak miło!!!! dziękuję Marzenko!
    Gratuluję pozostałym!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję Zwycięzcom! Jak się patrzy na te pyszności to nie sposób nie nabrać ochoty na śledzie :D Same wspaniałe przepisy. Palce lizać, jakie dobrości. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.