Follow by Email

wtorek, 30 czerwca 2015



No i jest mój ukochany bób, bardzo go lubię i mogłabym go jeść i jeść. A wiecie co jest najdziwniejsze, że moje chłopaki go nie lubią, ale dla mnie tym lepiej, że mam go tylko dla siebie i z nikim nie muszę się dzielić. No może nie do końca, bo w pracy to już musiałam się podzielić. Sałatka smakuje pysznie, moja ulubiona propozycja z bobem.
50

poniedziałek, 29 czerwca 2015



Mam dla Was dzisiaj niespodziankę, jeżeli macie ochotę na zakupy na stronie http://www.podstawki.pl/ to dokonując zakupów wpiszcie specjalny kod o treści - maniusia - a dostaniecie zniżkę 20% na całe zakupy.
3



Pyszne, śniadaniowe bułeczki. Kolejny wspaniały wypiek, który dorzucam do mojej domowej piekarenki. Przepis znalazłam u Pana Adama, który ma wiele fantastycznych wypieków na blogu i ja z pewnością kilka z nich wypróbuję. Bułeczki świetnie smakują świeżo upieczone, podane z masłem i pomidorem, lub domowym dżemem. Na drugi dzień także są super. Koniecznie spróbujcie je upiec. 
36

niedziela, 28 czerwca 2015


Jakiś czas temu wzięłam udział w bardzo ciekawym konkursie na dania kuchni włoskiej, I udało mi się wygrać super nagrodę - warsztaty kulinarne. Bardzo się ucieszyłam, bo lubię uczestniczyć w takich wydarzeniach, są ciekawym doświadczeniem. Sponsorem i organizatorem była Olitalia, bardzo dziękuje za możliwość uczestniczenia w tych wspaniałych warsztatach już na samym początku. 
21



Dzisiaj zapraszam Was na bajeczny w smaku i pięknie wyglądający deser. Jakiś czas temu dostałam te czekoladowe foremki od Słodki Świat. Postanowiłam z nich przygotować pyszny deser dla mojej rodzinki. Tak przygotowane słodkości są świetnym pomysłem na ciekawą niespodziankę, prezent dla bliskiej osoby. W zasadzie można je nadziać wszystkim, owocami, galaretką, kremem. Co kto lubi i co mu podsunie wyobraźnia. 
47

piątek, 26 czerwca 2015


Jakiś czas temu udało mi się nawiązać bardzo interesującą współpracę z Podstawki.pl. Zamówiłam sobie kamień do pieczenia pizzy i inne fajne produkty. Bardzo byłam ciekawa jak będzie smakowała pizza wypieczona na takim kamieniu i czy będzie inna w smaku, od tej co piekę na blaszce. I powiem Wam, że różnica jest wielka. Pizza pieczona na kamieniu wychodzi jak z najlepszej prawdziwej pizzerii. Cienkie i chrupkie po bokach ciasto, pizza bardzo szybko się piecze i jest lekko strawna.
47



Bardzo lubię miód, zawsze go znajdziecie w mojej szafie kuchennej. Słodzę nim wodę, lemoniadę, koktajle, herbatę, dodaje do ciast, ciasteczek lub mięs, do sosów sałatkowych. Uwielbiam świeżo upieczony chleb posmarowany masłem i miodem. Ale najbardziej lubię twarożek polany miodem z orzechami, lub żółty ser. A ser pleśniowy z miodem i orzechami to już istna poezja smaku.
42

czwartek, 25 czerwca 2015



Mój mąż bardzo lubi paprykarz, ale od jakiegoś już czasu nie kupuje go w sklepach, robię własny na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was taką szybką wersję. W zasadzie taki paprykarz możecie zrobić z czym tylko chcecie, podstawą jest ryba i ryż. Smakuje rewelacyjnie na kanapki. Zachęcam do zrobienia. Dzisiaj pogoda troszku się poprawiła, wczoraj cały dzień padało i było zimno.
47

środa, 24 czerwca 2015


Będąc ostatnio u rodziców zrobiłam drożdżówki z nadzieniem malinowym, bardzo uwielbiane przez mojego tatę. Bardzo fajnie smakowały na deser, do kawki. Pogoda dopisała, więc dużo czasu spędzilismy na świeżym powietrzu. Takie bułeczki robi się bardzo szybko i są łatwe, wyjdą każdemu. 
47

wtorek, 23 czerwca 2015



Siedzę sobie dzisiaj w domku a tu domofon, pytam słucham a tam mój tato. Ale niespodzianka sobie myślę, był u lekarza i wpadł z wizytą. Głodny bo robił badania i musiał być na czczo. Tak więc ja jako kochana córka szybko przygotowałam mu pyszne i zdrowe śniadanie. Zjedliśmy wspólnie posiłek, wypiliśmy kawkę i pogadaliśmy, bardzo lubię takie chwile.
45

poniedziałek, 22 czerwca 2015



Jakiś czas temu dostałam paczkę pełną zdrowia od Marwit w ramach akcji Marwitalizacja. Bardzo fajny pomysł, który całkowicie popieram i wspieram. Sama bardzo staram się dbać o zdrowie, prawidłowo się odżywiać i dostarczać odpowiednią ilość ruchu. I zachęcam do tego wszystkich, do zmiany nawyków żywieniowych i do sportu, bo ruch to zdrowie. 
38

niedziela, 21 czerwca 2015



Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznego torcika, jutro są urodziny mojego męża, tak więc już dzisiaj świętujemy. Tort jest lekki, mało słodki z lekką nutką kawy. Nie lubimy ciężkich tortów z masą z masła, więc zawsze wykorzystuję do zrobienia serek mascarpone i śmietanę 30%. Do ozdobienia tortu użyłam czekoladowe ozdoby od Słodki Świat, zapraszam zajrzyjcie na stronę, znajdziecie tam wiele inspiracji na desery i ozdoby do ciast, ciasteczek.
62

sobota, 20 czerwca 2015


Jak zobaczyłam tą tartę u Agnieszki to postanowiłam taką zrobić, chociaż nieco inaczej ją przygotowałam. Kruche ciasto, budyń, rabarbar i truskawki skomponowały się wspaniale. Tarta smakuje rewelacyjnie, zdecydowanie ją polecam do zrobienia. My zajadamy się nią dzisiaj ze smakiem.
53

piątek, 19 czerwca 2015




Mam do Was dzisiaj pytanie dotyczące biegania. Biegacie, biegaliście lub zamierzacie biegać ? Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami moją przygodą z bieganiem. Powiem szczerze, że biegać bardzo nie lubiłam, jak ktokolwiek kiedykolwiek mnie ciągnął na bieganie ja zawsze odmawiałam. Próbowałam kilka raz podejść do tego całego biegania i po kilku, dosłownie kilku próbach się poddawałam.
38



Dzisiaj mam dla Was szybką propozycję na dżem truskawkowy zrobiony z cukrem trzcinowym żelującym od Diamant. Wystarczy dosłownie chwila i już możemy się cieszyć pysznym smakiem owoców zamkniętych w słoiku. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i już mam miejsce w piwnicy na nowe przetwory. Do truskawek dodałam posiekaną miętę, która nadała bardzo fajny i orzeźwiający posmak. 
55

czwartek, 18 czerwca 2015



Mam dla Was dzisiaj kolejny chlebek. Moja domowa piekarenka zapełniła się już wieloma przepisami na domowe pieczywo. Zapewniam Was, że co jakiś czas będą pojawiały się chleby i bułki. Pieczenie chleba sprawia mi wiele przyjemności i zapach domowego chleba sprawia, ze jestem szczęśliwa.
31



Zupka, pyszna zupka pełna warzyw, słońca i smaku. Jarzynowa, zupa, którą znają wszyscy i pewnie wszyscy ją jedli, może nie wszyscy ją lubią. Ja ją uwielbiam, zresztą chyba wszystkie zupy uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie. Hmmm właściwie to nie lubię za bardzo szczawiowej, nie zjem flaków i nie lubię za bardzo zup na mięsie.
48

środa, 17 czerwca 2015




Szparagi ach te szparagi, uwielbiam pod każdą postacią. I pomyśleć, że odkryłam ich wspaniały smak całkiem niedawno. Jakoś tak wcześniej szparagi omijałam szerokim łukiem. A teraz mogłabym jej jeść codziennie. Pomysł na tak przygotowane szparagi podpatrzyłam ostatnio na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim. Bardzo mi smakowały, tak więc postanowiłam je odtworzyć z dodatkami jakie lubię i które mi pasują. Danie idealne, pyszne i aromatyczne.
46

wtorek, 16 czerwca 2015



Dzisiaj na obiad przygotowałam duży talerz pełen warzyw. Nie miałam ochoty na nic innego, więc powstała szybka i kolorowa sałatka. Takie dania są bardzo zdrowe i dostarczają nam witamin. Ja sałatki czy surówki mogę jeść bez końca i nigdy mi się nie znudzą. Świetne na śniadanie, obiad czy kolację a ja często zabieram takie kompozycje do pracy.
35

poniedziałek, 15 czerwca 2015




Upały nieco odpuściły, przynajmniej u nas. Jest chłodniej, ale przyjemnie. No i zaczął się nowy tydzień, pełen nowych wyzwań i naładowany pracą. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać urlopu, który w tym roku przypada na sierpień, więc jeszcze troszku muszę popracować. Ale ten czas tak szybko zleci, więc i zleci do urlopu.
43



Ostatnio odkryłam quinoa, czyli komosę ryżową. Powiem Wam, że bardzo mi zasmakowała i zostaje ze mną na dłużej. Super do sałatek, do gulaszu, zamiennik ryżu i innych kasz. Na słodko i na wytrawnie. Quinoa zawiera bardzo dużo wartościowego białka i nie zawiera glutenu. Jest bogata w cenne składniki odżywcze - mangan, magnez, wapń, żelazo, miedz i fosfor.
51

niedziela, 14 czerwca 2015



Kolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie organizowane przez Pawła i Magdę. Tym razem padło na bułki grahamki. Już myślałam, że nie zdążę ich zrobić a tak bardzo chciałam, ale się udało w ostatniej chwili. Buły wyszły rewelacyjne w smaku, z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Takie jak lubię i takie jakie kiedyś można było kupić w piekarniach. Najlepiej mi smakowały z masłem i domowym dżemem z truskawek. Spróbujcie koniecznie takie zrobić. 
41



Dzień wolny, nigdzie nie muszę się spieszyć, nie muszę rano się zrywać z łóżka, mogę poleniuchować i mogę zjeść śniadanie w pełnym rodzinnym gronie. Jak biegniemy do pracy to śniadanie jem razem z mężem, syn je o różnej porze, w zależności na którą godzinę ma do szkoły. Nie zawsze udaje nam się zjeść wspólny posiłek, nawet obiad, oczywiście staramy się jeść wszyscy razem najczęściej jak tylko możemy.
37

sobota, 13 czerwca 2015



Bardzo lubię makaron, bardzo lubię warzywa i bardzo lubię kuchnię włoską. Jest tak aromatyczna, pełna smaków i kolorowa, pełna słońca i radości. Dzisiaj mam dla Was szybkie i oczywiście smakowite danie, które powstało z produktów włoskich z Lidla. Danie kolorowe, pełne aromatów i powodujące uśmiech na twarzy.
39

piątek, 12 czerwca 2015



Zdecydowanie jemy za mało ryb. Przynajmniej ja. Co prawda staram się, aby znalazła się ona na talerzu przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj kupiłam morszczuka mrożonego bez glazury, nie lubię ryb mrożonych, gdzie glazura stanowi 20-30 % objętości całej ryby. Po rozmrożeniu nie wygląda ona fajnie. Na szczęście można kupić dobrą mrożoną rybę. Postanowiłam ją podać z pysznym dodatkiem. Całość skomponowała się rewelacyjnie. Bardzo nam smakowało to danie. 
32

czwartek, 11 czerwca 2015



Mam dla Was dzisiaj coś łatwego, coś pysznego, bardzo pysznego. Zrobiłam domowy serek na kanapki lub do innego wykorzystania. Taki serek planowałam zrobić już od dawna, bo widziałam go na fb w grupie Tak smacznie jak u Mamy 2. Ale zawsze coś mi wypadało. Tym razem kupiłam jogurty, przygotowałam dodatki i jest, rewelacyjny kremowy serek. Niech się schowają te wszystkie serki ze sklepu, ten jest najlepszy.
43


Gdy zobaczyłam to ciasto u Małgosi wiedziałam, że muszę takie zrobić i to koniecznie. Ciasto wyglądało tak apetycznie a do tego jeszcze tak szybko się go robi. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz. Poza tym chciałam zrobić niespodziankę mojej teściowej, bo bardzo lubi ciasta drożdżowe a jechaliśmy do niej w odwiedziny.
54

wtorek, 9 czerwca 2015



Tak sobie pomyślałam, że napisze ściągę na temat dostępnych mąk. Tak aby wszystko zebrać w całość i uporządkować. Może komuś się to przyda, bo mi z pewnością. Zapraszam :-)
42

poniedziałek, 8 czerwca 2015



Zapraszam Was dzisiaj na zupę, która powstała w przypływie chwili i dokuczającego głodu, oraz chęci na coś nieokreślonego. Poza tym to było takie czyszczenie lodówki. Wpadło do garnka to co się nawinęło pod ręką. Zresztą ja uwielbiam zupy a pomidorowa z ryżem jest moją ukochaną, więc powstała zupa pomidorowa z dodatkami. Pyszna, aromatyczna i lekka. 
49

niedziela, 7 czerwca 2015



Mam dla Was dzisiaj pyszną propozycję na śledzia. Jakiś czas temu dostałam od firmy Seko paczkę a w niej beczkę śledzi o różnych smakach. Powiem Wam, że same śledzie smakują super. Próbowałam śledzie z suszonymi pomidorami i z suszonymi ziołami. Tak naprawdę już nic do nich dodawać nie potrzeba, są świetne same w sobie. Można je podać na przekąskę, na imprezę lub na śniadanie z pieczywem.
39



No to zaczynamy truskawkowe szaleństwa. Truskaweczki już znacznie są tańsze i można powoli zacząć po prostu się nimi najeść. Powoli trzeba się szykować do przetworów. Wczoraj po powrocie z wycieczki rowerowej i w ramach odpoczynku zrobiłam deser z serkiem mascarpone a do tego pyszna kawka.
39

piątek, 5 czerwca 2015



Bardzo lubię buraczki i jak tylko pojawia się botwinka to gotuje z niej zupę. Moja mama sadzi także swoje buraki i zawsze je przerywa a ja potem kroję to i zamrażam na zimę. Nic nie może się zmarnować. Uwielbiam także chłodnik. Ale dzisiaj ma dla was pyszną i lekką zupkę. Miłego dnia i całego weekendu.
43

czwartek, 4 czerwca 2015



Uwielbiam wiosnę, młode warzywa i bogactwo natury.  Zawsze maksymalnie wykorzystuje ten czas, w kuchni powstają pyszne dania. Dzisiaj mam dla Was mój bigos z młodej kapusty. Ja mogę jeść go ciągle, przez cały tydzień, najeść się a potem znowu czekać na młodą kapustę. Chodzą także za mną gołąbki. Ale na to danie potrzebuje więcej czasu. Miłego dzionka i całego długiego weekendu.
58

środa, 3 czerwca 2015



Nadszedł czas na ogłoszenie wyników. Bardzo Wam dziękuje za wszystkie zgłoszenia jakie dostałam, wszystkie bardzo ciekawe i pysznie wyglądające. Długo zastanawialiśmy się komu przyznać nagrody, wybór jak zawsze był burzliwy. Śledzik jest bardzo zdrową rybą i można z nim zrobić bardzo ciekawe dania. Jeszcze raz dziękuje Wam za tak liczny udział. 
6

wtorek, 2 czerwca 2015


Takie pyszne placki zrobiłam na Dzień Dziecka. Co prawda mojego kochanego synusia nie było, bo pojechał na wycieczkę klasową, ale ja przecież też jestem dzieckiem. I postanowiłam sobie umilić ten dzień. Do placków dodałam mąkę z komosy ryżowej, ma ona fajny, lekko orzechowy posmak. Poza tym cały wczorajszy dzień chodziło za mną coś pysznego i lekko słodkiego, za oknem wariacje pogodowe, skoki ciśnienia. To i ja wariuje.
56
Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi