Follow by Email

niedziela, 31 stycznia 2016

Pizza "Hrabiego"


Ale dzisiaj piękny dzień za oknem, brakuje tylko słoneczka. Wczoraj padało a wieczorem strasznie wiało, wiatr hulał mi po balkonie tańcząc pomiędzy szczebelkami. Zastanawiałam się co zrobić na obiad, Junior wymyślił pizzę. No to zrobiłam z kiełbasą i boczkiem, taką bogatą jak dla hrabiego, stąd taka nazwa.
Wyszła po prostu pyszna, na obiad wpadł jeszcze wujek i z lampką czerwonego wina zrobiliśmy sobie prawdziwą ucztę. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 280 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy

- 2 łyżki ketchupu
- 200 g pieczarek
- 50 g boczku w cienkich plasterkach
- pół papryki czerwonej
- 100 g startego sera żółtego
- pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- garść rukoli
- łyżka oleju

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się połączą a ciasto zrobi się elastyczne (ja wyrobiłam w mikserze z hakiem). Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny, przykrywamy ściereczką. 
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce oleju. Kiełbasę żywiecką kroimy w plastry, boczek rwiemy na kawałki. Paprykę kroimy w paski. 
Blaszkę smarujemy oliwą - ja mam okrągłą z takimi dziurkami, ale może być każda, najlepiej taka duża z piekarnika. Przekładamy na blaszkę ciasto i rozkładamy palcami na całej długości razem z bokami. Smarujemy ciasto ketchupem i nakłuwamy je widelcem na całej powierzchni.  Rozsypujemy połowę sera żółtego i układamy pieczarki oraz plastry kiełbasy, boczek i paprykę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut, grzanie góra-dół. Następnie posypujemy resztą sera żółtego i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyciągamy pizzę, układamy na niej rukolę i kroimy na kawałki. Możemy podać ją z ketchupem lub innym sosem np. czosnkowym.








51 komentarzy:

  1. Wspaniała pizza taka domowa najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza z rukolą na wierzchu to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna pizza, moim domowym zjadaczom pizzy by smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie robiłam w domu pizzy, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię z dwa razy w miesiącu, zawsze Junior się upomina :-)

      Usuń
  5. Podrzuć kawałeczek, Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie narobiłaś mi strasznego sumaka na pizze

    OdpowiedzUsuń
  7. MNIAM :) ale kusisz. moje smoki mi przez ramię zaglądają i chociaż było spaghetti i niby brzuszki pełne, to teraz musi być pizza. nie odpuszcza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nic tylko zakasać rękawy i pizzę robić :-) smacznego :-)

      Usuń
  8. U mnie na odwrót. Wczoraj było pięknie, a dziś pada i strasznie wieje. Pizza świetna, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tą kiełbaską na pewno jest pyszna, pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale wygląda! Rzeczywiście na bogato ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna nazwa :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja poproszę taką wspaniałą pizzę

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna, a dla hrabiny nie ma nic? :))) Buziole Marzenko

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mam smaka na taką wypasioną pizzę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Teraz ta pizza będzie za nami przez kolejne dni "chodzić" :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaaaka piękna! Wygląda zjawiskowo, Ty zawsze przygotowujesz takie piękne te potrawy, jak z książki kucharskiej wyjęte ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana zawsze dbam o to, aby potrawa ładnie wyglądała na talerzu, mam tak od zawsze :-) dziękuje bardzo :-)

      Usuń
  17. Wypasiona ta Twoja pizza. Ładnie wygląda i sądząc po składnikach pyszna. Dawno nie robiłam pizzy, czas zrobić domową :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam pizzę w każdej postaci. Taką na bogato, jak Twoja zjadłabym szczególnie chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Faktycznie, wypasiona pizza. Bardzo apetyczna. Lubię takie na bogato :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię jak jest dużo składników :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  20. Nie ma to jak domowa pizza:) Uwielbiam:)

    Zrobię w tygodniu, bo dość dawno u mnie nie było:)
    uściski kochana i cudnego nowego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  21. dawno nie piekłam, muszę to nadgonić:)
    pięknie wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie też dzisiaj pizza - chyba się zmówiliśmy! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj, chyba zrobię pizzę, już dawno za mną "chodzi"...

    OdpowiedzUsuń
  24. Pizza, to moja słabość. Twoja wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Patrzę na Twoją pizzę i jestem dumna, że urodziłam się w światowy dzień tego dania <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Pysznie się zrobiło od samego patrzenia, bo Twoja pizza Marzenko wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przy takiej pizzy obiad to sama przyjemność.
    Pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ślinka mi cieknie... To jedna z moich ulubionych wersji <3

    OdpowiedzUsuń
  29. Pizza na wypasie :) Sama bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszna pizza na obiad, ale i na kolację. :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi