Kasza jaglana z malinami i karmelizowanymi jabłkami


Kasza jaglana na dobre zagościła w mojej kuchni. Bardzo ją lubię i dość często jem na śniadanie. Kasza jaglana świetnie działa na mój układ trawienny i jest bardzo zdrowa. Polecam ją wam jako zdrowy posiłek na początek dnia. Jedząc kaszę nie tylko jaglaną będziemy mieli dużo energii i nasze brzuszki będą się dobrze czuły.
Kasza jaglana jest lekko strawna i nie zawiera glutenu, ma właściwości zasadotwórcze podobnie jak kasza gryczana. Naprawdę warto ją wprowadzić chociażby w małych ilościach do swojej codziennej diety. Ja do przygotowania jaglanki użyłam kaszy jaglanej z malinami, powiem wam, że smakuje rewelacyjnie. Dodałam do niej karmelizowane jabłka, podałam jeszcze do śniadania herbatę ziołową "Ziemiańską" na lepszą pracę mojego żołądka. Ja bardzo lubię i cenię dobre herbaty, nie tylko te czarne, białe czy zielone, bardzo lubię ziołowe napary o różnym smaku i właściwościach. Mają one często właściwości lecznicze i naprawdę są pyszne. Watro je popijać w ciągu dnia. Ja zawsze zaparzam takie zioła w mojej magicznej kulce, na którą wołam zaparzaczka. Wystarczy kilka chwil i pyszne i zdrowe śniadanie wędruje na stół. Zajrzyjcie jeszcze na stronę Eco Blik, której bardzo dziękuje za wspaniałe produkty. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 5 łyżek kaszy jaglanej z malinami (od Eco Blik)
- 300 ml wody
- 1-2 łyżeczki ulubionego miodu
- 2 jabłka
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- szczypta lawendy (od Eco Blik)
- szczypta albo dwie cynamonu (od Eco Blik)

Wykonanie:

Do garnka wsypujemy kaszę i zalewamy ją gorącą, przegotowaną wodą, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy na małym ogniu 15 minut, następnie zostawiamy ją jeszcze pod przykryciem na 5-10 minut aby doszła. Dodajemy miód i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, taką większą. Wrzucamy na patelnię razem z odrobiną oleju kokosowego i dusimy. W połowie duszenia - tak po 5 minutach dodajemy cukier i mieszamy dalej, dusimy aż jabłka zrobią się miękkie, ale się nie rozpadają całkowicie. Dodajemy cynamon i szczyptę lawendy, która wspaniale podkreśli smak jabłek i nada im cudownego aromatu. Kaszę jaglaną z malinami i miodek przekładamy do miseczek lub kubeczków, na wierzch kładziemy jabłka. Zaparzamy herbatę i już możemy się cieszyć wspaniałym śniadaniem. 







Komentarze

  1. Wiesz, że jeszcze nigdy nie jadłam kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę? ja kasze jaglaną jem co najmniej raz w tygodniu, a nawet i częściej :) uwielbiam ją pod każdą postacią :) a takie śniadanko to rewelacja :)

      Usuń
    2. Koniecznie musisz spróbować :-)

      Usuń
  2. Marzenko tą kaszą na słodko narobiłaś mi apetytu. Jem kaszę jaglaną przeważnie do obiadu. Ale takie śniadanie ... z karmelizowanymi jabłuszkami... oj, chyba się do Ciebie wproszę na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła takiej kaszy na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też właśnie wcinam jaglankę na śniadanie, lecz w wersji z bananem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jaglankę z jabłkiem, więc pewnie wyobrażasz sobie jak pozazdrościłam Ci Twojej :) Takiej malinowej nie jadłam jak dotąd. I ta pyszna herbatka do tego :) Bardzo podobnie często wygląda moja kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj jadłam na obiad kaszę jaglaną, ale jutro skuszę się na śniadanie jaglane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiamy tą kaszę, ostatnio piekłam pasztet k. jaglanej i soczewicy. Na słodko zgadzam się, że będzie smakować pyszne,wspaniałe śniadanie, pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja osobiście nie mogę się przekonać do kaszy jaglanej, ale z owocami myślę że bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię jaglankę na słodko:-) Właśnie z jabłkami najbardziej:-) Jestem po śniadaniu, a chętnie wciągnęłabym miseczkę:-)Buziaki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dużo osób lubi właśnie na słodko :-) ja w sumie też wolę bardziej na słodko :-)

      Usuń
  10. Mniam...smacznie i jak zdrowo ;) super

    OdpowiedzUsuń
  11. kasza jaglana jest rewelacyjna i na słodko i na wytrawnie :) często gości w mojej diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaszą jaglana jest trochę za rzadko na stole twoja wersja podania jej godna uwagi ;-) z jabłkiem karmelizowanym :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cały czas próbuję przekonać się do tej kaszy - może w takiej wersji bym ją polubiła;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda ciekawie :) A kaszę jaglaną warto wcinać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. też lubię jaglankę:) i z jabłkami też często robię, a takie karmelizowane to nawet mogłabym wyjadać prosto z rondla;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Namówiłaś mnie. Kupię kaszę i zrobię, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :-) daj znać czy ci smakowała :-)

      Usuń
  17. Kasza jaglana na słodko to coś fantastycznego! :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. co jakis czas przygotowuję kaszę jaglaną, ale rodzinka mi sie burzy :D
    ale za malinami już tęsknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też się burzą ale jedzą właśnie w wersji na słodko :-)

      Usuń
  19. Wygląda uroczo, mini jaglano-kubeczkowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kasza jaglana to moja ulubiona! Lubię ją zarówno na słodko, jak i na słono. Pyszna propozycja :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja ukochana jaglanka w przepysznym wydaniu!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, smakowicie! :D

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja też ją bardzo lubię :))

    OdpowiedzUsuń
  24. To ja taki pyszny kubeczek poproszę, ale herbatkę zwykłą :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Te jabłuszka aż się proszą-zjedz mnie:)))już czuję,że skończyłby się na dokładce:)

    OdpowiedzUsuń
  26. osobiście uwielbiam: czy to w wytrawnej wersji, czy słodkiej :)
    Mmmm.. ależ mnie naszła ochota! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam taką jaglankę na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Taką pyszną porcją to z chęcią byśmy się na śniadanie raczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Marzenko, dziękuję za fajny pomysł na pyszną jaglankę:)
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszne i zdrowe śniadańko Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Kasza jaglana.. Kiedyś chciałam spróbować i strasznie mi nie smakowała :( Wygląda apetycznie i chyba muszę się przełamać i spróbować jeszcze raz :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ważny jest sposób gotowania kaszy i nawet firma ma znaczenie, jem różne i powiem ci, że różnie smakują. Wybieraj te dobrej jakości :-)

      Usuń
  32. Musze kiedyś sobie taka zrobić na słodko bo tylko na słono ja wcinam ;)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kasza jaglana jest pyszna w każdej postaci, a ten deser wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Idealna! Dawno nie jadłam jaglanki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Chętnie wypróbuję, gdy najdzie mnie ochota na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie szaleję za jaglanką, ale ta wygląda bosko ;D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.