Ciasto z makiem i kremem budyniowym



Przepis i zdjęcia znalazłam ostatnio w zakamarkach mojego komputera, gdzieś się zawieruszył. A że ciasto było pyszne i warto je zrobić, to je publikuje. Pierwszy raz upiekłam to ciasto na rocznicę ślubu moich rodziców, i od tamtej pory piekłam je już wiele razy. Super się sprawdza na różnego rodzaju spotkaniach ze znajomymi lub rodziną. 


Zapraszam :-)


Składniki:

ciasto
- 5 jajek
- 50 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 130 g mąki pszennej
- 1 szklanka maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem
- 2 budynie waniliowe
- 2 budynie czekoladowe
- kostka masła
- 1 l mleka
- sok z 1 cytryny

- prażone płatki migdałów
- koraliki do ozdoby
- słoik dżemu porzeczkowego

Wykonanie:

Ciasto - rozpuszczamy w garnku masło i zostawiamy, aby wystygło. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, miksujemy jeszcze chwilkę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Na koniec wlewamy masło i mieszamy łyżką. Dno blaszki (u mnie prostokątna z odpinanymi bokami 30x25) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto i wyciągamy go z blaszki. 
Przygotowujemy kremy. Mleko dzielimy na dwie części po 500 ml, do garnka wlewamy 400 ml mleka i zagotowujemy, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy waniliowy. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Ja miałam budyń już z cukrem w środku. Tak samo robimy z budyniem czekoladowym. Studzimy. Następnie dzielimy masło (kostka 200 g) na pół. W misce miksujemy jedną część masła mikserem (powinno być w temperaturze pokojowej) i dodajemy po łyżce budyniu waniliowego oraz sok z połowy cytryny. Tak samo postępujemy z drugą częścią masła i budyniem czekoladowym. Nasze ciasto kroimy na 3 części. Na jednej rozsmarowujemy dżem porzeczkowy i przykrywamy drugim blatem. Następnie rozsmarowujemy masę budyniową jasną i przykrywamy trzecim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę budyniową ciemną. Posypujemy płatkami migdałów (podprażonymi na suchej patelni) i ozdabiamy koralikami.









Komentarze

  1. Pyszne ciasto. Poproszę kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto,lubię jak jest mak;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z makiem szczególnie jeśli jeszcze są takie wilgotne, wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie wspaniałe ciasto o rana? Wpraszam się do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto Marzenko, zrobię je na weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też
    się chyba skuszę Marzenko..

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za makowcami, ale ten chętnie bym zjadła! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. My mak spokojnie możemy jeść przez okrągły rok :D Ciasto wymarzone dla nas :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Znakomite. Wygląda trochę jak torcik :}

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto wygląda pysznie:)
    bardzo lubię właśnie takie gdzie nie trzeba mielić maku, mniej roboty a smak maku jest wyczuwalny:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie pieguski :)
    Makowe ciasta mogę jeść zawsze. Fajny pomysł na połączenie z kremem budyniowym. Pyszne ciacho Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko u mnie najbardziej lubią ciasta z kremem :-) pozdrowionka :-)

      Usuń
  12. Wygląda pysznie :)) Lubię ciasta z makiem :))

    OdpowiedzUsuń
  13. o ja.. ależ bym zjadła.. <3 kocham masę makową, mak.. i masy budyniowe!
    Połączanie perfekcyjne :) aż mi ślinka pociekła.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boskie to ciacho :) Podrzuć kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie pyszności, uwielbiam prażone migdały na cieście, są bardzo smaczne ;).

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się wyśmienicie! Świetne ciacho :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Temperatura pieczenia 170 st. z termoobiegiem czy bez ;-P

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja chcęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęękawałek, od 4 na nogach jestem, podziel się posiłkiem :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja oczywiście zamieniłabym masło w kremie na serek mascarpone, ale ogólnie superowe ciacho:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. nie przepadam za ciastami z makiem,ale to wygląda naprawdę kusząco

    OdpowiedzUsuń
  21. Takie proste, a niezwykle smaczne musi być. Super ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto wygląda bardzooo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj kusisz mnie, kusisz ;) Moja dieta niech się schowa :P

    OdpowiedzUsuń
  24. A czy mak ma być użyty taki "nieobrobiony"? nie zmielony i nie sparzony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak zwykły nieprzerobiony mak😀

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, jutro postaram go zrobić dla moich chłopaków i zdam relacje ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.