Chleb pszenny z dodatkiem twarogu i jogurtu



Ten chleb robiłam już kilka razy. Jest po prostu pyszny i dość łatwy do zrobienia. Chrupiący z wierzchu a mięciutki w środku. Koniecznie spróbujcie go zrobić. Przepis jest od Asi. Super smakuje również następnego dnia. Smakowity z samym masłem, dżemem lub z wędliną.
Dodatek twarogu i jogurtu dodaje mu niepowtarzalnego smaku. Nie ma nic lepszego jak taki domowy chlebek. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 350 g mąki pszennej typ 500 (od Kłos-Pol)
- 150 g mąki pszennej typ 1850 (od Kłos-Pol)
- 2 łyżeczki drożdży suchych (9 g)
- 180 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 150 g ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki płaskie soli
- odrobina mąki do posypania

Wykonanie:

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Następnie wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni), roztopione i przestudzone masło, jogurt naturalny. Na koniec dodajemy poruszony w placach twaróg. Wyrabiamy ciasto najlepiej rękami i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę. U mnie stało troszku dłużej bo 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto zbić pięścią i jeszcze wyrobić zagniatając je do środka. Uformować ładny i zgrabny bochenek, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić jeszcze na godzinę. Ponacinać ostrym nożem i posypać lekko mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 40-45 minut do zarumienienia, grzanie góra-dół. Studzić na kratce.










Komentarze

  1. Porządny bochen chleba. Imponujący. Podoba mi się Twój przepis, więc chętnie taki upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie widziałam takiego chlebka nigdzie.
    Świetnie wygląda.
    Mąki od Kłos-pol są bardzo dobre również je testowałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszedł, zjadłabym chyba z połowę na jeden raz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ponieważ chleb piekę sama, to każdy przepis czytam z zaciekawieniem;) A tu jeszcze zdjęcia kusza takim pięknym bochenkiem!

    OdpowiedzUsuń
  5. O chlebie z dodatkiem twarogu jeszcze nie słyszałam, ale musi być pyszny, bo wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki przepiękny! Twoje chleby mnie zawsze powalają, jak kiedyś się na dobre rozkręcę z pieczeniem to na pewno skorzystam z Twoich przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko
    chlebek jest wyjątkowo kuszący - pięknie wyrośnięty, pięknie upieczony:)
    Też go widziałam ale jeszcze nie piekłam i czas to nadrobić:)
    Pozdrawiamy ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda idealnie !! :)
    Uwielbiam patrzeć na te Twoje chlebki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Każdy domowy chleb jest pyszny. Ja właśnie robię tak zwany chleb z garnka. Mam pytanie w jakim programie zrobiłaś swoje logo???

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko chlebuś po prostu marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. NO! i to jest porządny bochen chleba :) ależ mam smaka na taką świeżą piętkę....miodzio ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. na pewno jest wilgotny w środku- super wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Po prostu posmarować masełkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Chleb wygląda wspaniale.Bardzo ciekawi mnie ten dodatek twarogu;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjny chleb! Z twarogiem! Nawet nigdy nie jadłam takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pięknie wyrośnięty , musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przekroiłaś,nie ładnie...Piękny.

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne te chlebki ci wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robię chleby sama od dawna,ale nigdy nie robiłam z serem :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wygląda! Na pyszne śniadanie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie wyrósł, musi smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja dużo nie chcę, tylko jedną piętusię :)Buziole

    OdpowiedzUsuń
  23. Porządnie wyrośnięty i wypieczony chlebek :))) Jeśli smakuje, tak jak wygląda to już go uwielbiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  24. Co za cudo :) Na samą myśl robię się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  25. Solidny i na pewno BARDZO smakowity chlebek!!!
    cudownego weekendu kochana

    OdpowiedzUsuń
  26. Marzenko wypróbuję, choć zdecydowanie wolimy ( ostatnio) chleby na zakwasie
    Dodatek twarogu i maślanki jest bardzo intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń
  27. chlebek wspaniały,a jak długo się piecze bez grzałki góra-dół

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi anonimie. Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie - grzanie góra-dół to standartowe pieczenie w piekarniku. Nie próbowałam go piec inaczej :-)

      Usuń
  28. Ależ wspaniały chleb. Mega wyrośnięty.

    OdpowiedzUsuń
  29. Co za bochen! Świetny ;) Z pewnością twaróg wzbogacił go smakowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Marzenko, na pewno wypróbuje, chlebek wygląda smacznie, a i jest nie trudny do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ale masz Marzenko dobrą rękę do tych wypieków. Pięknie Ci rosną te chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cieszę się, Kochana, że chlebek ci smakuje i wychodzi bez przeszkód :) Ja ostatnio wzbogaciłam swoją wersję o rodzynki - też było smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ślinka cieknie na samo wyobrażenie, jak taki chleb musi pachnąc i smakować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda tak, że zastanawiam się dlaczego jeszcze nie otworzyłaś piekarni?!

    OdpowiedzUsuń
  35. Smak chleba nie powala na kolana. Jest ciężki i zbity, niestety nie do powtórzenia..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.