Follow by Email

wtorek, 23 lutego 2016

Placki ziemniaczane mojej babci


Przeglądając stare przepisy natknęłam się na placki ziemniaczane. Placki robi pewnie każdy z nas, ja też i nie ma tu nic nadzwyczajnego. Jednak w przepisie znalazłam jako jeden ze składników jabłko. Pomyślałam sobie, że spróbuje właśnie takie placki zrobić i podzielić się tym z wami.
Wyszły bardzo pyszne, chrupiące a jabłko nadało im fajnego smaku i aromatu. Może też ktoś skorzysta i takie zrobi. Przepis miał być wczoraj, ale nie miałam czasu go wstawić. Wczoraj byłam w Warszawie na warsztatach Szkoły Gotowania Eta z Jolą Caputą. Warsztaty świetne, wkrótce napisze relację. Miłego dnia kochani.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- 1 większe jabłko
- 1 mała cebula
- sól
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko

- olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, następnie odciskamy porządnie masę z soku jaki puściły ziemniaki i jabłko. Do odciśniętej już masy dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy łyżką porcję masy, wyrównujemy i spłaszczamy na placka, smażymy na rumiano z dwóch stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z czym lubimy. Ja podałam z jogurtem i cukrem, czyli wersja na słodko. Mój Junior zjadł z ketchupem. Można do placków zrobić także sosik. 








56 komentarzy:

  1. Robiłam z jabłkiem i jeszcze dodałam żurawiny dla koloru:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O z żurawinką też muszą być pyszne :-)

      Usuń
  2. jak ja dawno jadłam placki :) takie babcine przepisy najlepsze, ale z jabłkiem jeszcze nie próbowałam :) pora to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z jabłkiem nie robiłam,na pewno spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie, może kiedyś takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja babcia ziemniaczane robiła rzadko jednak był najpyszniejsze. :-) Sama preferuje warzywne placuszki ale do ziemniaczanych mam oczywiście największy sentyment. :-) Ja lubię ze śmietaną i cukrem, za to moja kuzynka zawsze jadła je ze śmietaną i solą. :D

    OdpowiedzUsuń
  6. no jabłkiem to mnie zaskoczyłaś totalnie, nigdy nie tylko nie próbowałam, ale nawet nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko moja babcia zawsze takie robiła :-)

      Usuń
  7. Dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, moja babcia robiła najlepsze na świecie choć nie robiła ich często. Obecnie wolę warzywne choć do ziemniaczanych oczywiście mam największy sentyment. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z jabłkiem jak dla mnie nowość.
    Dawno nie jadłam, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia też takie robiła. Ach wspomnienia... I gratuluje udziału w kolejnych warsztatach.

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja też dawała jabłko, koniecznie musiała być szara reneta. I do tego cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu z cynamonem muszę koniecznie spróbować :-)

      Usuń
  11. nie jadłyśmy z jabłkiem, ale szybko to nadrobimy, bo wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Az mi zapachniało dzieciństwem, pyszne placuszki

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak, moja babcia też robiła z jabłkiem, narobiłaś mi smaka, placki już od jakiegoś czasu za mną chodzą :)Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ciekawy dodatek to jabłko. u nas zawsze placki były tarte na drobnej tarce...

    OdpowiedzUsuń
  15. Pamiętam jak moja babcia tarła ziemniaki i potem smażyła furę placków. To były czasy, moje ulubione :-)a dodatek jabłka następnym razem i u mnie będzie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Kasiu, pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  16. Różnica to brak pieprzu i obecność jabłka ;) Myślę że są idealne do wersji na słodko: z cukrem - tak lubię ale sza! ;)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Babcie wiedzą co dobre:) Więc placuszki na pewno pyszne:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  18. Myy pyszne :) i takie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają na bardzo udane. Poczęstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Z jabłkiem nie jadłam,ale skoro Twoja Babcia takie robiła,to muszą być pyszne-babcina kuchnia jest zawsze smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ziemniaczanych placków z jabłkiem nie jadłem i przy okazji muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale czad ;) Babcine przepisy są najlepsze, uwielbiam placki ziemniaczane, a te wyglądają wyjątkowo dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Z jabłkiem to dla mnie nowość, ale placki ziemniaczane bardzo lubię, zawsze jako dodatek do barszczu czerwonego ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takie babcine przepisy zawsze się sprawdzają. Wyglądają mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  25. Muszę wypróbować ten przepis, intryguje mnie dodatek jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajne placuszki, na pewno wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Kocham placki ziemniaczane szczególnie te z chrupiącą skórką

    OdpowiedzUsuń
  28. To nie placki ale... poezja smaku:)
    Paluszki lizać, jeść i mlaskać:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja ucieram ziemniaki na drobnej tarce i dodaję utartą na grubych oczkach młodą cukinię. Poza tym oczywiście sól, pieprz, jajko i mąkę. Bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam placki, najlepiej bez dodatków. Niebawem spróbuję z jabłuszkiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Z jabłkiem jeszcze nie próbowałam , nawet sie troche zdziwiłam :d
    Pozdrawiam, chetnie wypróbuje :d

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiamy placki ziemniaczane. Chociaż ostatnio nasze serce podpiły placki z cukinii i to je mogłybyśmy jeść bez przerwy. :) Wypróbujemy Twój sposób. :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Pychota! Kobieto, ale Ty kusisz:)No i jak tu utrzymać wagę:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciekawy patent z dodaniem jabłka, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  35. Kochane Babcie :) My wciąż robimy z 7 ziemniaków, 2 cebul, 2 jaj (złota reguła Babci ;) i białka na samym końcu :) ale nigdy nie było jabłek. Pani Marzeno, z jabłkiem wyszły dobre jak nigdy (powtarzam za Mamą, zjadła więcej ode mnie). Świetne są na słodko, ożeniłyśmy je z dżemem z czerwonej porzeczki Gomaru. Smakują ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyglądają tak chrupiaco i apetycznie ze człowiek robi sie głodny!

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo ciekawe, z jabłkiem jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bardzo dawno nie jadłam placków ziemniaczanych. Twoje wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wow z jabłkiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi