Follow by Email

środa, 11 października 2017

Konkurs - wygraj książkę "Pyszności z roślin" Pawła Ochmana


Kochani tak jak obiecałam, mam dla was jeszcze dzisiaj konkurs, w którym do wygrania jest książka Pawła Ochmana "Pyszności z roślin" od Wydawnictwa Znak. Książka jest naprawdę bardzo ciekawa i pełna pysznych przepisów na słodkości. 

Konkurs zaczyna się dzisiaj czyli 11.10.2017 r. a kończy 15.11.2017 r.

Nagrodą jest książka Pawła Ochmana "Pyszności z roślin", mamy dla was aż 3 egzemplarze.

Zadanie konkursowe jest bardzo proste - w komentarzu pod tym postem napisz jakie ciasto najczęściej przygotowujesz dla swoich bliskich. Jedna osoba może udzielić jednej odpowiedzi.

Nagrody zostaną wysłane tylko na terenie Polski.

Sponsorem nagród jest Wydawnictwo Znak. 

Zgłoszenia anonimowe powinny zawierać Imię - możesz podać także swojego maila. 

Wyniki konkursu zostaną podane w osobnym poście w ciągu 5 dni od daty zakończenia konkursu.

Po ogłoszeniu wyników będę czekała 5 dni na wasze dane adresowe wraz z numerem telefonu, jeżeli ktoś się nie zgłosi to wybierzemy kolejną osobę. Dane należy wysyłać na mojego maila szkodzinska.marzena@gmail.com

Zapraszam serdecznie wszystkich do udziału i życzę powodzenia. 

A tutaj możecie bliżej zapoznać się z książką, na blogu pojawiła się już recenzja. 

24 komentarze:

  1. Najczęściej przygotowuję ciasto kruche z jabłkami i kruszonką - moja córka zajada się kruszonką, a moja jest cała reszta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Szarlotka Pychotka"ukochane ciacho moich dzieci.Gdy dostaje telefon,ze za godzinę przyjadą to gonie do kuchni i piekę ten smakołyk.Pol kilograma cukru,250,0 margaryny lub masła, cztery żółtka,dwie łyżeczki proszku do pieczenia i trzy łyżki ckru.Przecieram składniki pomiędzy palcami i robię kruszonkę.Dwie trzecie wsypuję na blaszkę.Na tę kruszonkę kładę upruszone jabłka z łyżka masła i posypuje cynamonem.Bialka ubijam na pianę i dodaje szklankę cukru.taka masę wylewam na jabłka i posypuje reszta kruszonki.Piekę 50 minut w 180 stopniach.Czesto to ciasto piekę z owocami innymi ,sezonowymi.Szarlotka Pychotka to numer jeden w mojej rodzinie����������

    OdpowiedzUsuń
  3. Najczęściej przygotowuję ciasto marchewkowe :) trochę marchewki trzeba utrzeć, ale za to ile witamin mogę dostarczyć mojemu mężowi i synkowi :) Ciasto oczywiście bez jajek, mleka i masła, bo synek ma alergię, ale dzięki dobranym składnikom rozpływa się w ustach :)
    Malwina
    (malvina2@op.pl)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja rodzina nie ma jednego, ulubionego ciasta, więc przygotowuję najróżniejsze ciasta i ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo wyjątkowa książka i pewnie kryje wewnątrz mnóstwo nowych smaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zadanie konkursowe jest z jednej strony łatwe, a z drugiej trudne, bo w mojej rodzinie nie mamy jednego ulubionego ciasta :) często przygotowuję drożdżowe z owocami i kruszonką, jesienią szarlotkę, ale chyba gdybym zrobiła statystykę, to najczęściej przygotowuję różne serniki, w lecie na zimno, a w zimie bardziej tradycyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy konkurs i super nagroda. Przydała by mi się ona, nawet ze względu na to, że moi domownicy są wegetarianami. Na szczęście nie weganami. Widzę, że są w niej raczej wegańskie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto czoko z owocami i tu zależy od sezonu jakimi pychaaaa i jeszcze chlebek bananowy :))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciastem, ktore najczęściej przygotowuje dla mojej rodziny jest sernik z kruchym, kakaowym ciastem. Nie sernik królewski, kapłański, czy o "innej" nazwie, tylko właśnie sernik z kruchym, kakaowym ciastem - tak jak nazywała go babcia i mama.
    Dlaczego właśnie ten sernik?
    Otóż najpierw przygotowywała go moja prababcia, potem babcia i mama.... to przepis, który jest w naszej rodzinie od lat - jest przekazywany z dziada na pradziada. Kruche, kakaowe ciasto i śnieżnobiała nieprzesłodzona, twarogowa masa.... sernik ciężki (a nie dmuchany jak chmurka), aromatyczny i sycący... połączenie idealne, które smakuje każdemu. Nie wyobrażam sobie aby w naszym domu mogło jego zabraknąć - to nasze rodzinne ciasto przy którym zawsze celebrowaliśmy wspólne chwile, celebrujemy i będziemy celebrować....bo przecież nie ma nic piękniejszego niż czas spędzany z ludźmi, których się kocha - zwłaszcza przy wypieku z którym wiążą się miłe wspomnienia, które sprawiają, że w sercu robi się ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja rodzina uwielbia słodkości,
    Więc często dla niej piekę pyszności.
    Makowiec, szarlotka, biszkopty czy sernik
    Lecz najczęściej gości na mym stole piernik.
    Wystarczy wymieszać mąkę, cukier, masło,
    Dodać miód i wyrobić jednolite ciasto.
    Teraz czas doprawić: kakao, cynamonem,
    goździkami, anyżem, no i kardamonem.
    Następnie do tej masy wlej mleko i wbij jajka,
    wsyp proszek do pieczenia - i to cała bajka!
    Teraz czas na piekarnik! Stopni sto osiemdziesiąt,
    wstawiamy go do środka na minut pięćdziesiąt.
    Po tym czasie musi stygnąć, więc chwilkę poczekamy,
    A zaraz potem piernik ze smakiem zajadamy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana, przed blogowaniem szarlotkę. Teraz prawie za każdym razem inne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Ciasto które robię najczęściej dla mojej rodzinki to biszkopt ze śmietaną, owocami i galaretką. Jest to ciasto które każdemu smakuje a zwłaszcza mojemu synkowi. Bardzo lubię patrzeć kiedy zjada On po kolei poszczególne warstwy ciasta a przy tym mruczy z zachwytem. To najlepsza recenzja dla każdej mamy. Natomiast kiedy mamy mieć gości to najczęściej przygotowuję tiramisu. Czasem na biszkoptach a czasem na domowym biszkopcie w formie tortu. Ale nawet wtedy nie zapominam o moim synku i dla niego robię wersję biszkoptów moczonych w mleku ( dla dorosłych w kawie wymieszanej z alkoholem) z kremem. Nie chcę żeby czuł się gorzej a jak ma swoje specjalne małe ciasto to mój synek czuje się wtedy kochany i cieszy się, że jego mama o nim nie zapomniała.
    Natalia Miszker

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawniej na różne okazje przygotowywałam różne ciasta. Przysłowiową wisienką był tort. Mój Mąż pochodzi z rodziny cukiernika, więc ma w genach umiejętność pieczenia ciast. Robi przepyszną i pulchną babkę. Dawniej pomagał mi w robieniu kremu i w dekoracji tortu, bo robił to bardzo sprawnie.Ale te czasy minęły. Rodzina się zmniejszyła, część przeszła na wege... Muszę więc wymyślać nowe wypieki,co wcale nie jest łatwe. Ale jedno ciasto pozostaje niezmiennie. To drożdżówka. Pachnąca domem, wspomnieniami o bliskich, których już nie ma.Koniecznie ze startą skórką cytrynową i z rodzynkami. Z delikatnym lukrem na wierzchu i wiórkami kokosowymi. A do tego kawa. Nie musi być prawdziwa. Najlepsza zawsze była zbożowa z mlekiem. Ach...

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja rodzina pod tym względem jest bardzo klasyczna - najczęściej ciasto drożdżowe - zmienia się tylko nadzienie w zależności od pory roku.

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie najczęściej króluje ciasto marchewkowe lub czekoladowo cukiniowe. Ponieważ jest pyszne, proste a przede wszystkim tanie. Rodzina uwielbia je, za to że wspaniale smakuje, jest puszyste i lekko wilgotne.

    Magdalena Wojtanowicz
    kiciax1@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie najczęściej na stole pojawia się ciasto na maślance z owocami sezonowymi jak również sernik Cielaczek. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja najczęściej przygotowuję tartę z jabłkami i kruszonką oraz dużą ilością cynamonu
    jest to ciasto, które uwielbiam i przygotowywać, i kosztować
    zawsze wychodzi i było to pierwsze ciasto jakie zrobiłam w ogóle, więc mam do niego pewien sentyment, a że każdy je lubi, to sama przyjemność

    OdpowiedzUsuń
  18. Mi najczęściej zdarza się przygotowywać szarlotkę z pianką!
    Przepis jest naprawdę bardzo łatwy, a samo zrobienie ciasta zajmuje niecałe pół godziny, plus dodatkowy czas na pieczenie!
    A jaki może być pyszniejszy placek, niż szarlotka, którą uwielbiają wszyscy! Począwszy od babć, dziadków, cioć i wujków, a kończąc na wszelkich znajomych, nawet tych najbardziej wybrednych, którzy na obiad preferują owoce morza!
    Szarlotka jest tradycyjnym ciastem, które pieczemy od wielu pokoleń! Zdarzało się na nią wiele przepisów, ale ja obstaję przy sprawdzonym przepisie, z którego korzystała moja babcia, a później babcia!
    Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś wyszło w nim nie tak! A mój narzeczony czasem żartuje, że żeni się ze mną głównie o szarlotkę :)
    P.S. mam nadzieję, że żartuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Marzenko u nas królują ciasta z orzechami. Po prostu uwielbiamy ich smak i zapach. Śmieję się, że miłość dla orzechów mam w genach. :) Jeśli jednak mówimy o najczęściej przygotowywanym cieście, to zdecydowanie jest to pysznotka. Domyślasz się, że zawiera sporą ilość orzechów, to w końcu podstawa. Ciasto jest proste w wykonaniu. Dwa kruche blaty posmarowane powidłem śliwkowym, ubitą pianą z białek i posypane posiekanymi orzechami. Upieczone, przekładamy masą budyniową, wierzch skrapiamy polewą czekoladową. I tyle, cała filozofia a ciasto pyszne i ten nieziemski aromat prażonych orzechów. Mniam :) Miej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Do niedawna sernik był ulubionym ciastem całej rodzinki. Często gościł na naszym stole i zawsze znikał błyskawicznie. Jednak nie był to najzdrowszy wybór. Niedawno odkryłam kaszę jaglaną i stała się ona nieodłącznym towarzyszem w mojej kuchni. Można ją wykorzystać na wiele sposobów. Jest jedną z najbardziej lekkostrawnych pokarmów zbożowych, ale jest też bogactwem witamin i składników mineralnych. Nie zawiera też glutenu. Zaczęłam szperać w Internecie, trochę eksperymentować i teraz przygotowuję sernik bez mąki, cukru i twarogu, za to z dodatkiem kaszy jaglanej, miodu, jajek, kefiru, garści żurawiny, rodzynek i wiórek kokosowych. Dodając do 1/3 części ciasta łyżeczkę prawdziwego kakao, uzyskuję ciemny spód (wlewam ją do foremki jako pierwszą). Gdy lekko zamieszam- uzyskam marmurek. Można dodać do ciasta banana lub starte jabłko z cynamonem uzyskując ciasto a'la jabłecznik. Takie dietetyczne ciasta można jeść bez wyrzutów sumienia. Odrzucając niezdrowe produkty zaoszczędza się kalorie, bez straty dla smaku i jakości ciasta. Nie będą wtedy bombą kaloryczną, a zdrowym i smacznym deserem.

    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  21. Dla moich bliskich najczęściej przygotowuję pyszną, zdrową szarlotkę z charakterystyczną kratką z razowej mąki. Szarlotka to wypiek mojego dzieciństwa. Ilekroć ją robię, zawsze przypominam sobie jak wpadaliśmy zadyszani, prosto z podwórka, do kuchni pachnącej domowymi ciastami, obiadami, przetworami…., a babcia podawała ją nam raz-dwa – pyszną szarlotkę z kratką i kwaskowatymi jabłkami z naszej prawie pięćdziesięcioletniej jabłoni. O niezapomnianym smaku szarlotki pachnącej dzieciństwem decydowały starannie dobrane jabłka z babcinego sadu – aromatyczna antonówka lub szara reneta. Kruchość ciasta i rozbrajający smak zapewniał główny składnik – prawdziwe masło. Dorodne jabłka otoczone kruchym maślanym ciastem i posypane cukrem pudrem stanowią esencję smaku, której nie da się zapomnieć i przywodzą na myśl przyjemne chwile spędzane u ukochanej Babci. Pamiętam, jak pałaszowaliśmy ją niecierpliwie, często jeszcze gorącą, i wtedy zapadała ta krótka, słodka chwila ciszy…Na urodziny przygotowałabym "unowocześnioną" szarlotkę. W całości ze zdrowszej od białej mąki razowej (pszennej). Z najlepszą margaryną Palma zamiast masła. Słodzoną miodem i brązowym cukrem. Z cynamonem i odrobiną kardamonu, gałki muszkatołowej oraz imbiru. Z dużą ilością najsmaczniejszych polskich jabłek, surowych, wcześniej niepodsmażanych. Szarlotka ta jest prosta w wykonaniu, a jednocześnie zaskakuje – mimo całej prostoty – oryginalnością. Szarlotka z mąki razowej z niezwykle pasującym do niej cynamonem, odrobiną kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru nie ma sobie równych i będzie z pewnością absolutnym hitem każdego przyjęcia urodzinowego.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dla swoich bliskich najczęściej przygotowuję szarlotkę sypaną,bo jest szybka w przygotowaniu i pyszna. W ostatnim tygodniu gościła u Nas dwa razy co spowoduje zapewne kilka dodatkowych zimowych oponek 😂😳

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi