Murzynek


Mam dla was dzisiaj przepis na super murzynka, którego jadłam ostatnio w pracy pod postacią wuzetki. Przepis dostałam od Beatki i postanowiłam wykorzystać to ciasto na różne sposoby, bo jest fantastyczne w smaku, nie jest suche i może być bazą do stworzenia innych słodkości. Koniecznie spróbujcie takiej wersji i upieczcie pyszne ciacho dla rodzinki. Ciasto możecie przełożyć kremem lub dżemem. Możliwości jest naprawdę wiele. 
Miłej niedzieli kochani.

Składniki:

- 4 jajka
- 400 g cukru
- 680 g mąki pszennej (od Kłos-Pol)
- 500 ml mleka
- 220 ml oleju
- słoik dżemu porzeczkowego (300 g)
- 40 g kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Miksujemy wszystko mikserem lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy mleko i olej i ponownie mieszamy, wsypujemy mąkę porcjami i miksujemy. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia i ponownie mieszamy. Na koniec wkładamy do miski dżem i mieszamy łyżką.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia - tylko spód, a boki smarujemy masłem. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 45 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy ciasto wykorzystać na różne sposoby, możemy posypać je cukrem pudrem, polać polewą czekoladową, przełożyć dżemem lub kremem. 
Smacznego. 






Komentarze

  1. Pyszne ciasto. Marzenko wpraszam się na kawałeczek 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynki są świetnymi ciastami :) Bardzo apetycznie Twój wygląda :) ja robiłam wczoraj murzynka, innego, ale jest pyszny :) Teraz czeka na swoją kolej żeby wylądować na blogu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też murzynek;D
    ale zapisuje i ten przepis, murzynki kochamy i bardzo chętnie przygotowuję pod różnymi postaciami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynek to moje ulubione ciasto z dzieciństwa :) Może dlatego, że moja mama potrafiła robić tylko to i zebrę... Niemniej, uwielbiam wracać do tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto, proste i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale słodki murzynek - zawsze u babci się takim zajadałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. już jet w piekarniku wygląda super myślę że tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakował. Dziękuje i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  8. Murzynek ma tak dużo wersji, że trudno zliczyć. Ma tez różne nazwy. Ale zawsze smakuje. Przyznam się, że nie piekłam "murzynka" z dodatkiem dżemu. Dlatego przypuszczam, że musi pysznie smakować.
    Miłej niedzieli dla Ciebie Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tobą Krysiu :-) dziękuje i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  9. Zawsze robiła nasza mama z dżemem wiśniowym ale porzeczkowym też musi być mega <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam murzynka a sama nie robiłam nigdy, chyba będę musiała to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu zrób koniecznie :-) jest naprawdę pyszny i może być bazą do wielu deserów i ciast :-)

      Usuń
  11. Do niedzielnej kawy ciasto jak znalazł :) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  12. Po prostu ten murzynek jest moim faworytem.
    Nie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wygląda. Boskie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Murzynek, to ciasto idealne na każdą okazję. Prosty i niezwykle pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię i chyba ulubione ciasto mojej mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam...mniam...ciasto, którego smak przenosi nas do czasów dzieciństwa. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.