Follow by Email

piątek, 5 stycznia 2018

Paluchy drożdżowe



Skusiłam się na te paluchy. Na instagramie ostatnio wszyscy je pieką a to za sprawą onijki. Edytka piecze wspaniałe chleby i bułki, sami zobaczcie jakie ma tam pyszności. Człowiek od razu się robi głodny. I tak jak pisałam, ciągle tylko wszędzie te paluchy i paluchy. No to i ja je upiekłam i przepadłam. One są po prostu pyyyyszne, nie można obok nich przejść obojętnie a na jednym paluchu się nie kończy. Wcina się je same lub z masełkiem, można dodać miodek lub dżemik. Ale zapewniam was, że sięgnięcie po nie i przepadniecie tak jak ja. Koniecznie je zróbcie, są szybkie, łatwe i banalnie proste. No i obłędnie pyszne. Dajcie znać jak wam smakowały. Miłego dzionka kochani.


Składniki:

- 250 ml ciepłego mleka (max 37 stopni)
- 25 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli

- sezam lub mak do posypania
- 1 jajko do posmarowania paluchów

Do miseczki wkładamy drożdże i rozdrabniamy je z łyżeczką cukru, zalewamy ciepłym mlekiem.

Do miski wsypujemy resztę cukru, mąkę, sól. Wlewamy olej i dodajemy rozbełtane jajko. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży i mieszamy. Wyrabiamy chwilkę ciasto najlepiej za pomocą rąk. Miskę przykrywamy ściereczką i ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie ciasto dzielimy na 14 części i każdą z nich rolujemy na wałeczek. Układamy na dwie duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy jeszcze na 20 minut. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra-dół. 

Paluchy smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem. Pieczemy przez 15-20 minut, aż nam się ładnie zarumienią.
Upieczone paluchy przekładamy na kratkę, aby chwilkę przestygły. Ja je próbowałam jeszcze ciepłe, nie mogłam wytrzymać.
Smacznego. 





25 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie paluchy ale swoich jeszcze nigdy nie robiłam. Chętnie bym wpadła na kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapisze sobie, będę miałą chwilę to zrobię

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają po prostu genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie,mam pytanko na jaką długość i szerokość wyrolować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na długość około 30 cm. Szerokość sama wyjdzie. Polecam je zrobić bo są naprawdę pyszne. Pozdrawiam 😃

      Usuń
  5. Witam, czy myśli Pani, że paluchy można posypać np. startym żółtym serem? pozdr.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle że można 😃 Będą pyyyszne 😃 Pozdrawiam serdecznie 😍

      Usuń
  6. Pyszności lubię takie wypieki drożdżowe, będę musiała je upieczyć sobie ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  7. o nie.. ja teraz nie mogę takich dobrodziejstw a tutaj takie apetyczne zdjęcia!
    MMMmmm.. boskość <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! Na pewno kiedyś je zrobię :) Udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. no to zapisuje do wypróbowania, bo mój przepis jest inny a te wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ! Idealne na przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłyśmy kiedyś paluchy z mąki z ciecierzycy i były również pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam paluchy :) Dawno nie robiłam, też muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę je kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. A były wczoraj i u mnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis