Rogaliki z ziemniakami




Jak zobaczyłam te rogaliki u Aliny postanowiłam je także zrobić. Zainteresował mnie dodatek gotowanych ziemniaków. Jadłam kiedyś pączki smażone z gotowanymi ziemniakami i bardzo mi smakowały. I powiem Wam, że te rogaliki smakują równie rewelacyjnie, bardzo długo utrzymują świeżość. Muszę napisać małe sprostowanie bo byłam pewna, że robię te rogaliki z przepisu Alinki a dzięki Agnieszce zaczęłam się zastanawiać co jest grane i spostrzegłam swój błąd, który naprawiam.
Przepis jest taki jak napisałam poniżej tylko korzystałam z przepisu Pieczarki Mysiej. Przepraszam zwłaszcza Alinkę za moją pomyłkę, oj chyba ostatnio mam za dużo na głowie. 

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 600 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 40 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła - 4 łyżki
- 2 roztrzepane jajka + jedno do posmarowania rogalików
- 160 g ugotowanych ziemniaków
- żurawina z jabłkiem Fungopol
- mus jagodowy Fungopol

Wykonanie:

Do ciepłego mleka (37 stopni max) wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotowane muszą byc wystudzone i porządnie zgniecione tłuczkiem.
Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn i mieszamy łyżką, dodajemy cukier, roztopione i przestudzone masło, jajka i ziemniaki, wyrabiamy dłońmi ciasto, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką i dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy łyżeczką farsz i zawijamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 20 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)







Komentarze

  1. Super musze spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Aguś. Polecam są rewelacyjne w smaku :-) pozdrowionka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy dodatek! Takich rogalików jeszcze nie miałam przyjemności spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ja sama się zdziwiłam, ale lubię takie inne przepisy :-)

      Usuń
  5. Marzenko cieszę się że wypróbowałaś te rogaliki, fajne Ci wyszły i mam nadzieję że smakowały. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinko bardzo smakowały, są świetne, dziękuje bardzo :-)

      Usuń
  6. Oj kochana na takie rogaliki to ja zawsze się skuszę i też dodaję do ciasta drożdżowego ziemniaki ,jeśli mi zostają z obiadu ,pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz a ja taka niedouczona byłam :-) ale teraz będę je robić częściej :-)

      Usuń
  7. Rewelacyjne rogaliki. Muszę zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają świetnie i na pewno są pyszne :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) dziękuje bardzo i polecam, są świetne :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  9. ja jestem pełna podziwu! Ty te przepisy "trzepiesz jak z rękawa!":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu jak bym miała więcej czasu to byłoby ich jeszcze więcej :-)

      Usuń
  10. Chyba jutro wypróbuję :) Pozdrawiam Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko zrób koniecznie, będą smakowały :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  11. Nigdy nie jadłam rogalików w takim wydaniu, zjadłabym na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale śliczne Ci wyszły :) Ja też niedługo będę piekła rogale, ale świętomarcińskie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Agatko, ja może też się skuszę i upiekę, zobaczę czy mi się uda :-)

      Usuń
  13. Też znam ten przepis i potwierdzam rogaliki są pyszne i długo zachowują świeżość ;) Piękne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Agnieszko :-) a ja go dopiero teraz odkryłam :-)

      Usuń
  14. Jadłam pączki z dodatkiem ziemniaków. Ale te rogaliki powaliły mnie na kolana. Marzenko, ja się piszę na takie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ja pączki też jadłam, a rogaliki są równie rewelacyjne w smaku, zrób koniecznie :-)

      Usuń
  15. No i fajnie. Kiedyś piekłam taki sernik z dodatkiem ziemniaków (gdybym sama nie powiedziała to nikt by się nie zorientował). Wyglądają apetycznie. Z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek ziemniaków to super rozwiązanie, dodaje świeżości :-) spróbuj Madziu, jestem pewna, że będą Ci smakowały :-)

      Usuń
  16. Nigdy takich nie jadłam i nawet o nich nie słyszałam. :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne rogaliki, zabieram jednego, a najlepiej dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ale powiedz mi słonko, bo ja mało kumata jestem... ten farsz to ziemniaki z tymi żurawinami i jagodami???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słonko farsz to dżemiki tzn. żurawinka lub jagody. A ziemniaki utłucz porządnie tłuczkiem i dodaj do mąki. Spróbuj są pyszne :-)

      Usuń
  19. dobra.. kumam... boszzzzz.... z rana chyba nie powinnam czytać przepisów :))))))

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo lubię rogaliki, takich jeszcze nie piekłam - do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My teżlubimy i często je robię, a te wyjątkowo szybko zniknęły z talerza :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  21. nigdy nie jadłam takiego ciasta z dodatkiem ziemniaków, choć koleżanka kiedyś mówiła, że piecze pączki z takim ciastem "ziemniaczanym", bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No super są polecam :-) i bardzo długo utrzymują świeżość :-)

      Usuń
  22. Boskie te rogaliki! Ciekawy dodatek, ziemniaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Madziu ziemniaki :-) super nadają się do drożdżowych wypieków :-)

      Usuń
  23. Hmmmm z ziemniakami ? Takiej wersji jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie spróbuj, są pyszniutkie. Mają jednak jedną wadę za szybko znikają :-)

      Usuń
  24. Rogaliki wyglądają smakowicie! Takich jeszcze nie jadłam. Ziemniaki są bardzo dobrym dodatkiem do wypieków, także koniecznie muszę wypróbować :)

    www.zakochana-w-kuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :-) tak zgadzam się :-) polecam i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  25. Skusiłam się i nie tylko ja..coś nie tak z tym ciastem Marzenko :/ nie do końca dopracowałaś modyfikcję z inspiracji, chociaż ona bardzo różni się od twojego przepisu :/ przykro mi bo osoby skorzystały z tego przepisu i mają do mnie żal że mogłam ten opis wstawić na początku to by nie marnowały produktów, to nie jest żadna złośliwość bo pewnie tak pomyślisz ale jeśli coś nie wychodzi to lepiej napisać, że może być tak i tak z ciastem..ono rozpływało się na blacie jakoś uratowałam ale nie szło nawet zwinąć w rogaliki rozłaziło się i kleiło..twierdziłaś że wina tm- nie bo inne osoby robiły bez według twoich zasad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko już odpowiadam. Zaniepokojona tym, że piszesz że źle dopracowałam modyfikację przepisu, sprawdziłam bo ja nie modyfikowałam tylko korzystałam z gotowego przepisu. I pomyliłam tylko autorkę, co już sprostowałam. Ale nadal nie wiem dlaczego nie wyszły Ci te rogaliki, u mnie nie było problemu, trzeba było podsypywać blat mąką ale rogaliki ładnie się zwijały. Tak więc jakby rogaliki nie wyszły to bym nie publikowała przepisu :-) ot wszystko.

      Usuń
  26. Ja robiłam też rogaliki z ziemniakami [ z innego co prawda przepisu ]..ale nie miałam żadnego problemu z ciastem....pyszne były..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Bożenko ja też nie, wszystko było ok z ciastem. Zastanawia mnie tylko jedno, że tak szybko tyle osób zrobiło rogaliki i to dzisiaj... :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  27. Nigdy, przenigdy nie próbowałam, ale to brzmi kusząco! Bardzo kusząco. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.