Chleb owsiany i wypiekanie na śniadanie


Bardzo się cieszę, że po wakacyjnej przerwie wróciło wspólne wypiekanie na śniadanie. Tym razem robimy chleb na owsiance z przepisu Agnieszki. Powiem wam, że piekę chleby i bardzo mnie zaciekawił ten wypiek na owsiance. Upiekłam go z chęcią i wam też polecam. Chlebek wyszedł wspaniały, chrupiący z wierzchu i mięciutki w środku. Nawet na drugi dzień zachowuje świeżość. Upiekłam go wczoraj a dzisiaj już go skończyliśmy, tak nam smakował, że jutro upiekę go ponownie. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g białej mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki (4 g) drożdży instant
owsianka:
- 150 g drobnych płatków owsianych
- 450 g wrzącej wody
- 2 łyżki (30 g) miękkiego masła
- 2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
- 1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
- 175 ml mleka
posypka:
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 łyżka płatków owsianych
dodatkowo
- masło i owsiane otręby do wysypania foremek

Wykonanie:


Mąkę mieszamy z drożdżami i odstawiamy. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i dodajemy do nich masło, miód i sól. Mieszamy łyżką, aż składniki się dobrze połączą. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i dodajemy mleko. Ciasto na chleb najlepiej wyrobić w mikserze z hakiem (ja uruchomiłam mojego kMix-a lub w Thermomix, super się wyrobi także w maszynie do chleba. Wrzucamy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu jest dość klejące - takie ma być. Jeżeli nie macie miksera z hakiem możecie ciasto na chleb wyrobić rękami, nie ma problemu.  Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Blaszkę (u mnie keksówka 11x30 cm) lub dwie mniejsze 11x20 smarujemy masłem lub olejem i wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i przekładamy do foremki.  Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy chleb do ponownego rośnięcia  - ja wstawiłam do piekarnika, możecie też przykryć folią, na 30 minut. Nasz chlebek wstawiamy do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200ºC i pieczemy przez ok. 50 - 60 min. Studzimy na kratce. 









Chleb piekłam razem z:

- Agą

Komentarze

  1. Pięknie Ci wyrósł, dzięki również za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrósł Ci tak cudnie że aż tulipan powstał, piekny. Fajnie razem sie było spotkać, do następnego Marzenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ten jest genialny, jak do Ciebie przyjade to mogę wsuwać tylko chleb hihihihi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny chlebek i wspólne wypiekanie również :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A widać że taki mięciutki i pulchniutki w środku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, u mnie też będzie powtórka, chlebek jest przepyszny. :) Dziękuje za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wspólne pieczenie, chlebek pięknie wyrośnięty! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Najwyższy czas zabrać się za upieczenie domowego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjny - nie mamy nic więcej do dodania :D Dziękujemy za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podbieram przepis :)) Pięknie wygląda, a ma się ochotę zatopić zęby :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tovago title="chrupkie pieczywo">www.tovago.pl/ to pełnoziarniste wafelki w sam raz dla entuzjastów zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.