Follow by Email

sobota, 7 czerwca 2014

Sok z kwiatu bzu :-)






















Sok z kwiatu bzu. Próbowaliście ??? Ja jego smak poznałam kilka lat temu, jak po raz pierwszy zrobiła go moja Mama. Tak bardzo nam zasmakował, że teraz i ja go robię. Jest bardzo smaczny i zdrowy.
Super smakuje jako dodatek do herbaty, napoju. Pomaga w przeziębieniu, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Kwiaty bzu wzmacniają nasz organizm, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru czy kaszlu, działają rozkurczowo i moczopędnie.

Warto zebrać kwiaty czarnego bzu i przygotować taki sok na zimę. Samo zdrowie.



Składniki:


- 40 kiści kwiatu
- 2 pomarańcze
- 2 duże cytryny
- 2 kg cukru
- 2 torebki kwasku cytrynowego - torebka 20 g



Wykonanie:

Kwiaty zerwać w pogodny dzień, oczyścić z owadów, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie kwiaty zsunąć z kiści, owoce obrać i pokroić w drobną kostkę. W dużej misce lub garnku ułożyć warstwowo kwiaty, owoce, cukier, kwasek cytrynowy.
Następnie tłuczkiem dusić, aż puszczą sok. Pozostawić w chłodnym miejscu na 48 godzin, mieszać w międzyczasie. 
Przygotowujemy 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody i zalewamy kwiaty. Odstawiamy na kolejne 48 godziny. Po tym czasie musimy dokładnie odcedzić, zagotować i przelać do słoiczków. Zakręcić i schować na zimę do piwnicy.

Smacznego :-)





















20 komentarzy:

  1. Niestety nie piłam takiego soku, ale może być pyszny i chętnie bym skosztowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny i zdrowy. Na zimowe wieczory do herbaty idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko....czyżby już zima się zbliżała? hehe... nie piłam, nie robiła, Ale sok z owocu lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie no zima jeszcze daleko :-) mam nadzieje :-):-):-) sok polecam :-) rewelacja :-) pozdawiam :-)

      Usuń
  4. Nie robiłam jeszcze tego soku, ale chętnie porwałabym Tobie jedną buteleczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny jest i ma lecznicze właściwości :-) polecam :-) albo zapraszam do mnie podzielę się :-)

      Usuń
  5. Niezwykle "idiotoodporna" receptura na sok :) Bardzo lubię gdy krok po kroku są pokazane kolejne etapy wykonania. Soku z kwiatu bzu jeszcze nie robiłam, ale po Twoim przepisie chyba się skuszę :) I na pewno powrócę po więcej inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje i zapraszam :-) polecam sok jest pyszny :-):-):-) super pasuje do herbatki :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. syrop z kwiatów bzu jest zapisany do zrobienia na mojej liście;) w zimie jak znalazł;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny i działa cudownie na zwiększenie odporności :-)

      Usuń
  8. Od dawna zabieram się za zrobienie tego soku. Muszę koniecznie zrobić w tym roku! :) skorzystam z twojego przepisu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smaczny, ja w tym roku też zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. 2 torebki kwasku cytrynowego ale jak to wagowo wychodzi bo są w różnych gramaturach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu torebka 20 g. Czyli w sumie 40 g. Już dopisałam w przepisie :-)

      Usuń
  11. Przekonałaś mnie kochana, lęce do ogrodu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robie nalewkę, za sok w tym roku się zabieram chciałam z cytryną tylko, ale z pomarańczą może też być super. Zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robie co roku ale bez pomarańczy .Polecam pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi