Follow by Email

środa, 18 marca 2015

Chleb dyniowy



Kolejny pyszny chleb. Bardzo często, gdy go piekę wymyślam różne dodatki i dodaje różne rodzaje mąki. Pieczenie chleba we własnej kuchni jest u mnie jak nałóg, już nie kupuje chleba w sklepach czy piekarniach. Pieczeniem zaraziłam całą moją rodzinkę, zresztą nie tylko. Zakwas wędruje z rąk do rąk. Mam wrażenie, że wszyscy dookoła pieką chleb i to jest fajne.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 500 g mąki żytniej typ  500
- 250 g mąki pszennej typ 1850
- 1 szklanka pestek dyni
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3  łyżeczki soli himalajskiej
- 850 g przegotowanej, ciepłej wody
- 2 łyżki zakwasu + szklanka letniej wody + szklanka mąki żytniej typ 500
- zakwas - przepis tutaj

Przygotowanie:

Do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę wody letniej i szklankę mąki żytniej, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje chleb rano.
Do dokarmionego zakwasu wsypać mąki, siemie, pestki dyni, sól i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Odkładamy do słoika na następny chleb 2-3 łyżki ciasta i chowamy do lodówki przykryty zakrętką. Przykrywamy miskę z ciastem na chleb ściereczką i odstawiamy na 4 godziny, w ciągu 1,5 godziny mieszamy łyżką 3-krotnie. Potem już dajemy mu rosnąć, nie mieszamy. 
Blaszki do keksówki (40 cm i 36 cm) smarujemy masłem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 1 godzinę i 25 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu wyciągamy chleby z foremek. Studzimy na kratce. Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.













41 komentarzy:

  1. Kiedyś wypiekałam chlebek na zakwasie i właśnie dodawałam pestki dyni i słonecznika. Był pyszny. Ale nie dodawałam mąki dyniowej. Pewnie podnosi smak takiego chlebka. Tak smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Krysiu mąka dyniowa bardzo podnosi smak i dodaje fajnego koloru :-)

      Usuń
  2. Bardzo lubię zapach pieczonego chleba. Wyszedł super i te ziarenka mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb z pestkami dyni-jeden z moich faworytów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój Junior jest wielkim fanem tego chleba i pestek z dyni :-)

      Usuń
  4. Ech...gdybym ja mogła piec takie chlebki,byłabym cała w skowronkach z radości:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie wygląda idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny chlebek :) chociaż już jestem po śniadaniu to na kromeczkę się skuszę :) milutkiego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz bardzo pozytywny nałóg. Chleb wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  8. o jaki ładny! chlebki świetne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super chleb. Sęk wtym, że jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić zakwasu, zawsze cos mi sie z nim stanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią podzielę się swoim zakwasem :-) zapraszam :-)

      Usuń
    2. To w jaki sposób mogłabym zostać szczęśliwą włascicielka zakwasu?

      Usuń
    3. Skontaktuj się ze mną mailowo :-) albo w wiadomości prywatnej na fb :-)

      Usuń
  10. Świetny pomysł. Chleb dyniowy musi smakować wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. łAŁ! Chleb dyniowy to mój ukochany!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też, zresztą chyba wszystkie domowe chlebki są moje ulubione :-)

      Usuń
  12. Prześliczny chleb ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pysznie- kiedyś muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciepły, z masłem...mniammmmm

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebuś pięknie wyrośnięte niczym ze sklepowej półki :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Może być i dyniowy.
    Grunt, że nie sklepowy.
    No i sobie pomarudzilem
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie się zgadzam, obojętnie jaki byle domowy :-)

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Jest pyszniutki :-) mam taki fajny sposób jedzenia takiego chleba, wydłubuje pestki dyni z kromki :-)

      Usuń
  18. nie miałam jeszcze kulinarnej odwagi zrobić sama chleba, aż wstyd :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Za każdym razem gdy widzimy zdjęcia domowego chleba to od razu czujemy jego nieziemski zapach :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny chlebek, porywaM nie kromkę a cały; ). Mi sśrednio chleby wychodzą strasznie nad tym ubolewam :(

    OdpowiedzUsuń
  21. ubię chleb z ziarnami :) pestki dyni to dobry wybór :) porywam kromkę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja zamierzam też upiec, tylko maki dyniowej nie mam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Taki chleb lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja też taki lubię, dużo ziarenek i chrupiąca skórka.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi