Gulasz z łopatki z warzywami



Moja rodzinka miała specjalne zamówienie na obiad, gulasz z warzywami. Dość dawno go nie robiłam, więc raz-dwa powstał pyszny i bardzo aromatyczny gulasz. Podałam go z moją ulubioną kaszą pęczak. Za oknem pada deszcz, ale jest ciepło. Przyszła wiosna, pojawiają się pierwsze zielone listki, kwitną krokusy i przebiśniegi, rano budzi mnie śpiew ptaków i uśmiecham się do życia. Miłego dnia.

Zapraszam do spróbowania :-)


Składniki:

- 1 kg łopatki
- połowa opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
- połowa opakowania fasolki szparagowej mrożonej
- 2 kromki chleba - u mnie domowy na zakwasie
- przyprawa do gulaszu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki mieszanki ziół - majeranek i bazylia
- łyżka oleju do podsmażenia mięsa

- kasza pęczak

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy w kostkę, u mnie średnia. Przyprawiamy przyprawą do gulaszu i ziołami. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Do szybkowara (lub garnka) wlewamy wodę i wrzucamy warzywa, odrobinę soli i pieprz. Mięso podsmażamy na patelni na łyżce oleju na rumiano i przekładamy do szybkowara. Dodajmey pokrojony w kostkę chleb oraz rozkruszone w dłoni suszone pieczarki. Wody powinno być tyle, aby prawie zakrywała wszystko. Włączamy szybkowar - ja gotowałam 25 minut. Taka metoda gotowania pozwoli nam szybko przygotować obiad. Jak nie macie szybkowara to po prostu ugotujcie wszystko w zwykłym garnku, gotować trzeba wtedy dłużej. Podajemy z ugotowaną kaszą pęczak (możecie podać także z ziemniakami, ryżem czy makaronem lub inną kaszą, smakuje także z chlebem).












Komentarze

  1. Gulaszu z chlebem, to nigdy nie robiłam, przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę taki przepis .
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz i kasza-jak lubię takie danie kiedy na dworze szaro i nijako ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis. Muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja rodzinka często "zamawia" u Ciebie obiadki. Dobra z Ciebie kobietka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Agnieszko u mnie gulasz to ulubione danie na obiad :-)

      Usuń
  6. takie dania mi ostatnio odpowiadają najbardziej :) w jednym garnku ... smacznie i niepracochłonnie :)
    :***

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie dania, dosyć często gotuję gulasz jesienią i zimą , pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny obiadek :) Kojarzy się z ciepłym domem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj i ja zjadłabym taki bogaty gulasz nie tylko w mięsko, ale i warzywka! :) takie gulasze bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowite danie, też niedawno robiłam gulasz :D

    OdpowiedzUsuń
  11. mój narzeczony byłby w 7 niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale smaczne danie :) kasza to dobry dodatek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Gulasz na pewno bardzo smaczny, robiłam podobny.

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię gulasz. Twój przepis jest bardzo ciekawy. Nie używałam suszonych pieczarek. Muszę poszukać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U nas dzisiaj wszędzie był deszcz i silny wiatr, więc taka miseczka gulaszu fajnie by rozgrzała ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczna propozycja, a z kaszą pęczak to już w ogóle rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki gulasz, u Nas podawany z ryżem to jeden z Naszych ulubionych, szybkich posiłków :)
    pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.