Follow by Email

wtorek, 12 stycznia 2016

Wieprzowina z warzywami


Czasami trzeba zjeść konkretny obiad, a taka jest właśnie ta wieprzowina z warzywami. Przepis znalazłam w książce Tomka Jakubiaka "Jakubiak Lokalnie". Tak ja wam pisałam wcześniej bardzo lubią oglądać programy z Tomkiem i podoba mi się jego podejście do kuchni, do gotowania i jego przepisy. Taką wieprzowinę z warzywami możecie podać na obiad samą, z bagietką, z ziemniakami czy ryżem.
Możecie ją rozdrobnić lekko widelcem z warzywami i sosem i podać na kanapce czy kebabie i tortilli. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszej wyobraźni, pomysłu i smaku. Ja podałam ją z bagietką. Smakowała super. Kochani pytacie czy do szybkowaru nie trzeba dolać wody, już odpowiadam - ja nie dodawałam tym razem. Normalnie jak coś w nim robię to oczywiście dodaje, ale zrobiłam tym razem według przepisu bez. Jeżeli się obawiacie czy coś nie wybuchnie itd. to dodajcie szklankę wody dla spokoju :-) życzę wam smacznego :-) u mnie wszystko było w porządku. Przeczytałam jeszcze raz dokładnie instrukcję i pisze, że minimalna ilość w wody w przypadku mojego szybkowaru to szklanka wody. Tak więc dodaje ją do przepisu, w książce nie ma słowa o dodaniu wody. Ja jej nie dodałam, ale nie chciałabym, aby coś się stało, więc przeczytajcie czy jest wymagana u was woda. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- biała cebula
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kolendry w ziarnach
- łyżeczka kopru włoskiego
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szklanka wody

Wykonanie:

Mięso należy pokroić na kawałki, doprawić do smaku kolendrą, koprem włoskim, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Ja zostawiłam mięso tak przyprawione na noc w lodówce. Następnie wrzuciłam je do garnka - szybkowara, dodałam pokrojoną cebulę białą i czerwoną, paprykę, pomidory, czosnek i szklankę wody. Zamknęłam pokrywę i gotowałam mięso z warzywami przez godzinę. Następnie przełożyłam danie do miseczek i podałam z bagietką. Możemy jeszcze doprawić do smaku jak lubimy, ale naprawdę to zestawienie smaków wystarczy. 







48 komentarzy:

  1. Super, zrobię na pewno. Ale mam pytanie, czy do szybkowaru nie dajesz wywaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio w tym przepisie nie dodaje się wywaru. Ogólnie jak robię gulasz z mięsa to dodaje szklankę wody, ale spróbuj tą wersję bez :-)

      Usuń
    2. W szybkowarze nie wolno dusić czegokolwiek bez płynu

      Usuń
    3. Sprawdziłam dokładnie instrukcję, minimalna ilość wody w szybkowarze to szklanka, tak więc dodajcie szklankę wody. Mi się chyba udało :-)

      Usuń
  2. Kupiłam szybkowar miesiąc temu i żałuję że wcześniej go nie kupiłam, teraz dużo gazu zaoszczędzam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja mam od roku i często go używam zwłaszcza jak robię danie z mięsem lub danie jednogarnkowe. Gotuje w nim także fasolę lub groch na zupę czy inne strączkowe :-)

      Usuń
  3. lubię takie zestawienie smaków i często je robię. A szybkowar musze sobie kupić... teraz by sie przydał :) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię taki dania o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dziś wieprzowina, a mąż będzie się cieszył. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam szybkowara. Dlaczego? Nie wiem. Ale myślę, że się w niego zaopatrzę.
    Wspaniały obiad zrobiłaś Marzenko. I jak szybko. Uwielbiam tak przygotowane mięso duszone we własnym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu mi mąż kupił rok temu i bardzo mi przyspiesza pracę w kuchni :-)

      Usuń
  7. Bardzo fajne danie:D Muszę wypróbować xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam kawałek szynki i chyba też dzisiaj ją będę dusiła na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U Ciebie same pyszne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie karkówka :) pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie, muszę i ja kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne dla głodnego mężczyzny :) Choć nie powiem, też bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie,aż zrobiłam się głodna ;))
    Pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wieprzowine jadam generalnie tylko w Polsce, jade!
    p.s. wlasnie widze, ze papryka wedzona jest ostatnio dosc popularna. jeszcze nigdy nic nia nei doprawialam.

    OdpowiedzUsuń
  15. smakowite mięsko :)w sam raz na konkretny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo często duszę mięso w szybkowarze, ale zdecydowanie krócej - ok 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to zdecydowanie specjalnie było trzymane dłużej, miało się wręcz rozpadać :-)

      Usuń
    2. hmm, moje po 20 minutach też się rozpada i jest baaardzo mięciutkie i kruche. Czasem nawet się zastanawiam, czy nie dusić krócej, jeśli chcę mieć zgrabne całe kawałki;)

      Usuń
  17. Robie nieco inaczej, ale i wiem że Twoje danie też jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko wpraszam się na pyszne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie obiadki to ja lubię zwłaszcza o takiej porze roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale bym zjadła taką porcyjkę mmmniamu

    OdpowiedzUsuń
  21. Super smaczne jedzonko - takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mięsko palce lizać :)Ja do takich dań wykorzystuję multicooker, duszenie trwa trochę dłużej, ale też wrzucam wszystko, uruchamiam program i jedzenie samo się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Też robię takie mięsko, moja rodzinka bardzo je lubi.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszna propozycja obiadowa, zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  25. Oooo...takie mięsko to my bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie mam szybkowaru. Ale jak tak słucham i czytam o nim, to myślę, że powinnam go kupić :)
    Takie mięciutkie mięsko uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Prezentuje się bardzo smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię takie dania jednogarnkowe :) Syty obiad na weekend jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi