Wieprzowina z warzywami


Czasami trzeba zjeść konkretny obiad, a taka jest właśnie ta wieprzowina z warzywami. Przepis znalazłam w książce Tomka Jakubiaka "Jakubiak Lokalnie". Tak ja wam pisałam wcześniej bardzo lubią oglądać programy z Tomkiem i podoba mi się jego podejście do kuchni, do gotowania i jego przepisy. Taką wieprzowinę z warzywami możecie podać na obiad samą, z bagietką, z ziemniakami czy ryżem.
Możecie ją rozdrobnić lekko widelcem z warzywami i sosem i podać na kanapce czy kebabie i tortilli. Możliwości jest wiele, wszystko zależy od waszej wyobraźni, pomysłu i smaku. Ja podałam ją z bagietką. Smakowała super. Kochani pytacie czy do szybkowaru nie trzeba dolać wody, już odpowiadam - ja nie dodawałam tym razem. Normalnie jak coś w nim robię to oczywiście dodaje, ale zrobiłam tym razem według przepisu bez. Jeżeli się obawiacie czy coś nie wybuchnie itd. to dodajcie szklankę wody dla spokoju :-) życzę wam smacznego :-) u mnie wszystko było w porządku. Przeczytałam jeszcze raz dokładnie instrukcję i pisze, że minimalna ilość w wody w przypadku mojego szybkowaru to szklanka wody. Tak więc dodaje ją do przepisu, w książce nie ma słowa o dodaniu wody. Ja jej nie dodałam, ale nie chciałabym, aby coś się stało, więc przeczytajcie czy jest wymagana u was woda. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 pomidory
- 1 papryka czerwona
- biała cebula
- czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka kolendry w ziarnach
- łyżeczka kopru włoskiego
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szklanka wody

Wykonanie:

Mięso należy pokroić na kawałki, doprawić do smaku kolendrą, koprem włoskim, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Ja zostawiłam mięso tak przyprawione na noc w lodówce. Następnie wrzuciłam je do garnka - szybkowara, dodałam pokrojoną cebulę białą i czerwoną, paprykę, pomidory, czosnek i szklankę wody. Zamknęłam pokrywę i gotowałam mięso z warzywami przez godzinę. Następnie przełożyłam danie do miseczek i podałam z bagietką. Możemy jeszcze doprawić do smaku jak lubimy, ale naprawdę to zestawienie smaków wystarczy. 







Komentarze

  1. Super, zrobię na pewno. Ale mam pytanie, czy do szybkowaru nie dajesz wywaru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio w tym przepisie nie dodaje się wywaru. Ogólnie jak robię gulasz z mięsa to dodaje szklankę wody, ale spróbuj tą wersję bez :-)

      Usuń
    2. W szybkowarze nie wolno dusić czegokolwiek bez płynu

      Usuń
    3. Sprawdziłam dokładnie instrukcję, minimalna ilość wody w szybkowarze to szklanka, tak więc dodajcie szklankę wody. Mi się chyba udało :-)

      Usuń
  2. Kupiłam szybkowar miesiąc temu i żałuję że wcześniej go nie kupiłam, teraz dużo gazu zaoszczędzam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja mam od roku i często go używam zwłaszcza jak robię danie z mięsem lub danie jednogarnkowe. Gotuje w nim także fasolę lub groch na zupę czy inne strączkowe :-)

      Usuń
  3. lubię takie zestawienie smaków i często je robię. A szybkowar musze sobie kupić... teraz by sie przydał :) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię taki dania o tej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dziś wieprzowina, a mąż będzie się cieszył. Buziole

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam szybkowara. Dlaczego? Nie wiem. Ale myślę, że się w niego zaopatrzę.
    Wspaniały obiad zrobiłaś Marzenko. I jak szybko. Uwielbiam tak przygotowane mięso duszone we własnym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu mi mąż kupił rok temu i bardzo mi przyspiesza pracę w kuchni :-)

      Usuń
  7. Bardzo fajne danie:D Muszę wypróbować xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam kawałek szynki i chyba też dzisiaj ją będę dusiła na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. U Ciebie same pyszne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż ślinka cieknie, muszę i ja kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne dla głodnego mężczyzny :) Choć nie powiem, też bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi bardzo aromatycznie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie,aż zrobiłam się głodna ;))
    Pozdrawiam ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wieprzowine jadam generalnie tylko w Polsce, jade!
    p.s. wlasnie widze, ze papryka wedzona jest ostatnio dosc popularna. jeszcze nigdy nic nia nei doprawialam.

    OdpowiedzUsuń
  15. smakowite mięsko :)w sam raz na konkretny posiłek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo często duszę mięso w szybkowarze, ale zdecydowanie krócej - ok 20 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to zdecydowanie specjalnie było trzymane dłużej, miało się wręcz rozpadać :-)

      Usuń
    2. hmm, moje po 20 minutach też się rozpada i jest baaardzo mięciutkie i kruche. Czasem nawet się zastanawiam, czy nie dusić krócej, jeśli chcę mieć zgrabne całe kawałki;)

      Usuń
  17. Robie nieco inaczej, ale i wiem że Twoje danie też jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko wpraszam się na pyszne mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie obiadki to ja lubię zwłaszcza o takiej porze roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale bym zjadła taką porcyjkę mmmniamu

    OdpowiedzUsuń
  21. Super smaczne jedzonko - takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mięsko palce lizać :)Ja do takich dań wykorzystuję multicooker, duszenie trwa trochę dłużej, ale też wrzucam wszystko, uruchamiam program i jedzenie samo się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Też robię takie mięsko, moja rodzinka bardzo je lubi.

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszna propozycja obiadowa, zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  25. Oooo...takie mięsko to my bardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie mam szybkowaru. Ale jak tak słucham i czytam o nim, to myślę, że powinnam go kupić :)
    Takie mięciutkie mięsko uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Prezentuje się bardzo smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię takie dania jednogarnkowe :) Syty obiad na weekend jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.