Follow by Email

czwartek, 3 marca 2016

Buraki w towarzystwie ryżu czyli pyszna sałatka


Nie wiem co się ze mną dzieje, ale ostatnio ciągle jem buraki. Może mój organizm czegoś potrzebuje i wysyła mi sygnały. Pan z warzywniaka już się śmieje, że mam u niego wykupiony abonament na buraki bo ciągle musi je dowozić.
Nawet mi już upust daje. Ostatnio pisałam wam o mojej ukochanej sałatce z buraków, z lat dzieciństwa, teraz zrobiłam ją lekko zmodyfikowaną. Buraki z ryżem świetnie zastąpią nam posiłek, może to być drugie śniadanie w pracy, obiad czy kolacja. Świetnie się sprawdza także na spotkaniach ze znajomymi. Polecam ją bo jest pyszna.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 150 g ryżu białego 
- 500 g pieczonych buraków
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki czubate jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż ugotować we wrzącej i osolonej wodzie i wystudzić. Upieczone buraki (piekę w naczyniu z pokrywką w 200 stopniach przez 1 godzinę) pokroić w kostkę. Możecie także buraki ugotować w skórkach. Jogurt naturalny zmieszać z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, dodać soli i pieprzu. Jogurt zmieszać z burakami, na koniec dodać ryż i wymieszać. Jeżeli nie lubicie czosnku lub nie możecie go jeść, możecie go pominąć. Pytacie o naczynie, w którym piekę - mam naczynie z pokrywą Tupperware. Można spokojnie upiec w innym naczyniu np żaroodpornym i dodać na dno odrobinę wody - tak pół szklanki wody.









54 komentarze:

  1. A u mnie odwrotnie, nigdy nie miałam ochoty na buraki!!! Wiem, że powinnam. Czy piekąc je podlewasz odrobinę wodą lub smarujesz garnek tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu ja nie dodaje wody ani tłuszczu. Mam pojemnik Tupperware i nie potrzeba. Jak masz inny to dodaj troszkę wody, tłuszczu nie potrzeba. Buraki są zdrowe i powinno się je jeść chociaż raz w tygodniu. A sałatkę polecam bo jest pyszna. Miłego dnia :-)

      Usuń
  2. Ja lubię buraki i też jem na ciepło i na zimno. Sałatkę z buraków do słoiczka można pakować przez cały rok, więc uzupełniam zapasy, kiedy się skończą. A takie kombinacje z burakami jakie robisz też mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu mam jeszcze kilka pomysłów w głowie na wykorzystanie buraczków :-)

      Usuń
  3. Bardzo lubię wszelkie odmiany takich buraczanych sałatek. Z ryżem to świetny pomysł, bo nadaje delikatności. Ja robię taką klasyczną buraczankę, ale wszelkie nowości z wielką chęcią przygarniam i testuję, więc jak najbardziej ta wersji mi się podoba. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I kolejna pyszna wariacja buraczana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, a ja zaś jem ich za mało! A są przecież takie zdrowe... chyba dziś je kupię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo zdrowe i powinno się jeść je co najmniej raz w tygodniu :-)

      Usuń
  6. Marzenko! Bardzo ciekawe i apetyczne danie. Dzięki, za przepis. Kłaniam się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  7. Szczerze się przyznaję że buraki jadam często, bo je bardzo lubię. Świetne zestawienie u Ciebie, pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała propozycja na smaczną sałatkę;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja w tym tygodniu nie gotowałam buraków i czuję brak :P Sałatka wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Aniu, ja ostatnio buraki na zmianę z awokado :-)

      Usuń
  10. wygląda pysznie :-) uwielbiam buraczki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam, a że wygląda zachęcająco, pewnie niedługo u mnie zagości! Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś spróbuj koniecznie :-) jest wspaniała w smaku :-) pozdrawiam kochana :-)

      Usuń
  12. Ja buraki lubię ale żeby jakoś często je jadać to już nie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię buraki i z pewnością skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślałam o bardzo podobnej sałatce na weekend! Też buraki i ryż ale w wersji z chrzanem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chrzanem będą pyszne, moja siostra dzisiaj zrobiła :-)

      Usuń
  15. uwielbiam buraki i tez ostatnio tak mam ze tylko buraki i buraki , już pomysłów brak ;) skorzystam z Twojego , a ja pieke buraczki w piekarniku przy okzji jak cos innego pieke zawijam w folię umyte nie obrane , po upieczeniu obierami :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. a masz jkies przeisy do tupperware ? chetnie skorzystam bo mam garnuszek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana garnuszka nie mam :-) a nie ma na niego książeczki z przepisami ?

      Usuń
  17. Ciekawe połączenie! Muszę wypróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uuuuwielbiam buraki, twoja sałatka wygląda tak cudnie. Mam wegańskiego mężczyzne więc każdy taki przepis muszę trochę zawsze doweganizować :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Buraki lekko mnie przerażają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Agatko nie ma się czego bać kochana :-)

      Usuń
  20. Ale pysznie. świetny, pastelowy kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetna sałatka, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mimo, że kochamy buraki to jeszcze z ryżem ich nie jadłyśmy :D Bardzo fajna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dziewczyny :-) i wypróbujcie bo naprawdę warto :-)

      Usuń
  23. Dawno nie jadłam buraków, muszę koniecznie nadrobić zaległości :)
    Takiego dania jeszcze nigdy nie jadłam, ale zaintrygowało mnie!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Takiej wersji sałatki z buraczkami nie znałam! Czas na wypróbowanie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Super przepis. :-) Wygląda mega apetycznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Buraczki Marzenko to jest coś, na co mnie nie trzeba namawiać. Potrafię jeść buraki w całości. Po prostu ugotowane. Cokolwiek robię z burakami, to je wyjadam. Muszę spróbować Twoją sałatkę. Buraczki są bardzo zdrowe, mają super kolor i sałatka jest bardzo prosta do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś to masz tak jak ja :-) spróbuj, naprawdę warto. Buziaki :-)

      Usuń
  27. wyglądają bardzo apetycznie, pozdrawiam i czekam na więcej takich pięknych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  28. też czasem miewa różne fazy na jedzenie, u mnie ostatnio dla odmiany króluje brokuł :P

    OdpowiedzUsuń
  29. Zaintrygowałaś mnie! U mnie konkurs! Zapraszam na melodylaniella.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  30. Buraki to takie wdzięczne warzywo, do wszystkiego się nadają ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepyszne buraki, przepadam za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Muszę zrobić, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Buraki kocham, więc z pewnością wypróbuję ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. A ja na poczatku ciąży miałam ciągle ochotę na buraki. W każdej postaci. Ale nie chce nic sugerować ☺. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  36. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Też lubię buraki :) przyznam,że z ryżem jeszcze nie jadłam... czas spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Jestem pewna, że bardzo pyszna, a do tego zdrowa. Dzięki za kolejny pomysłowy przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi