Warsztaty WWF - ryby



Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez organizację WWF w Toruniu. Tematem przewodnim były ryby. Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć w nich udział i nauczyć się czegoś nowego. Te warsztaty bardzo dużo mi dały i pozwoliły odkryć, że każda ryba odpowiednio przygotowana może być pyszna. Uświadomiły mi także zagrożenie, jakie sami stwarzamy kupując niektóre gatunki ryb. Warsztaty odbyły się w Akademii Kulinarnej Studio A




Wszyscy uczestnicy zostali podzieleni na grupy i każda grupa przygotowywała jedno danie. Naszej grupie powierzono dorsza. Stworzyliśmy bardzo fajne i ciekawe danie, bardzo mi smakowało, szczerze powiem, że najbardziej. Z pewnością to danie zobaczycie u mnie na blogu, bo spróbuję takie odtworzyć. Może nie tak dokładnie jak na warsztatach, ale bardzo zbliżone. 












Było świetnie wyglądające danie ze śledziem, bardzo ciekawe w smaku. Był karp w panierce podany w towarzystwie zupy kremu, makrela w papilotach, kiełbasa rybna. Dania pyszne, dopracowane, przygotowane pod czujnym okiem Sebastiana Gołębiewskiego. Powiem wam, że karpia ogólnie nie lubię a tak przygotowany bardzo mi smakował, ciekawie smakowała także kiełbasa. 












Ogólnie warsztaty kulinarne miały nas nauczyć nowych dań, nowych sposobów przygotowania ryb. Miały także przybliżyć problem, którym się zajmuje organizacja WWF. Jest to taka kampania na rzecz ochrony zagrożonych gatunków ryb. 
Tutaj możecie zapoznać się z listą jakie ryby możemy bezpiecznie kupować a jakich unikać, aby ratować różnorodność biologiczną mórz i oceanów. Warto się z nią zapoznać i pomóc. Jemy wiele gatunków ryb, które są zagrożone wyginięciem, i to zaburza naturalny ekosystem. Może to spowodować całkowite ich wyginięcie. Zwiększmy swoją świadomość społeczną i zastanówmy się, jakie ryby kupić w sklepie czy punkcie sprzedaży, aby chronić nasze środowisko. Bardzo dziękuje za możliwość uczestniczenia w takich warsztatach a wszystkim uczestnikom za świetną i pyszną atmosferę. 



Komentarze

  1. Zdecydowanie nie można by było oglądać tych zdjęć będąc głodnym. Same smakołyki, aż ślinka cieknie. Takie warsztaty to musi być bogactwo wiedzy, smaków i zapachów. No i oczywiście ciekawych ludzi. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe warsztaty Marzenko, też na takich byłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite te dania. I dla oka przyjemnie.
    Tylko te ości....... Brrrr.
    No to sobie pomarudzilem.
    Maruda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne warsztaty z Sebastianem. Byłam na nich w maju :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pyszności! A najfajniejsze, że tyle możliwości rybnych widać - bo w tym temacie ja akurat mam wąski repertuar.

    OdpowiedzUsuń
  6. I przyjemne i pożyteczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie warsztaty to musi być sama przyjemność:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie jest móc uczestniczyć w takich warsztatach. Wiedzy nigdy dość. A do tego co za frajda uczyć się od najlepszych. No i Marzenko te wszystkie smakołyki widzieć jak powstają a potem móc to spróbować. Super! Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widać, ze były to super warsztaty i super ludzie:)
    pozdrawiam Cię kochana

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie podane dania,bardzo lubię ryby. Wspaniałe takie warsztaty :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dania wygladaja pysznie. Pieknie podane.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe dania, super podane. A Ty Marzenko promieniejesz!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym się przeszła na taki rybny warsztat. Dania prezentują się znakomicie !

    OdpowiedzUsuń
  14. Ryby to wyższa szkoła jazdy. Ja gdybym się miała wybrać na podobne warsztaty zaryzykowałabym od podstaw. Ryby powinny byc podstawą w naszym menu, jednak ciężko jest odstać w świeżej postaci i to mnie często martwi, bo ryba dwa razy w tygodniu to podstawa.
    Bardzo mi się podobają te tzw. "talerze". Super prezentują potrawę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajnie jest móc uczestniczyć w takich warsztatach. Czekam na wpis w takim razie, bo zapowiada się ciekawe danie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Warsztaty na pewno udane. Warte uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ciekawa foto - relacja, ryby to bardzo wdzięczny temat dla kucharzy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.