12/16/2017 19

Gulasz z warzywami i soczewicą w towarzystwie ryżu i kaszy



Dzisiaj prawie cały dzień spędziłam w kuchni. Od samego rana lepiłam tonę pierogów, robiłam paszteciki, ciasteczka, upiekłam zapas buraków no i zrobiłam szybki obiad. Dosłownie pomiędzy farszem a wałkowaniem ciasta powstało pyszne danie. Teraz przed świętami mamy dużo pracy i czasami nawet już nie mamy siły na gotowanie obiadu. A zdrowy i pyszny obiad powinno się zjeść codziennie bez względu na wszystko. 
No a teraz kończę pisać dla was przepis i planuje odrobinę poleniuchować. Resztę prac przekładam już na jutro. Jeszcze planuje małe zakupy i ostatnie prezenty dla rodzinki. A jak u was przygotowania świąteczne, macie już wszystkie prezenty, szykujecie już wcześniej dania ?
Miłego wieczorku kochani.



Składniki:

- 500 g filetu z kurczaka
- 300 g upieczonego buraka
- 3 marchewki
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g cukinii
- puszka soczewicy gotowanej na parze
- sól, pieprz
- 1 pszenna bułka
- zioła - oregano, bazylia, pietruszka
- 2 łyżki oleju
- 200 g multigrano Risana

Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi ziołami. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oleju, przekładamy mięso i go podsmażamy. Następnie mięso przekładamy do garnka.

Na tej samej patelni wlewamy ponownie łyżkę oleju i podsmażamy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę i pieczarki. Na sam koniec dodajemy plasterki czosnku. Przekładamy warzywa do mięsa i wlewamy 2 szklanki wody. Wkruszamy bułkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. 

Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę i przesmażamy na tej samej patelni i pod koniec gotowania dodajemy do sosu. Buraki kroimy w kostkę, soczewicę odsączamy i przepłukujemy wodą i na sam koniec dodajemy do sosu. Mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Ja użyłam suszonych, ale mogą być także świeże. 
Mieszankę kaszy owsianej, kaszy mazurskiej, ryżu paraboloid oraz ryżu czerwonego czyli multigrano gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 
Na talerz wykładamy mieszankę kaszy i ryżu, dodajemy gulasz i posypujemy świeżą bazylią.
Smacznego. 




19 komentarzy:

  1. Widzę, ze praca w kuchni wrze :) Tylko pamiętaj o spokoju :)

    A potrawka? NA pewno dodała siły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne danie na ten zabiegany czas :)
    prezenty mam, trzeba je tylko zapakować, a właśnie zaczął gotować się bigos ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Marzenko :) Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zrobiłam dzisiaj kolejną partię pierniczków, a jutro może wezmę się za piernik staropolski. Prezentów w większości nie mam i muszę się pospieszyć ;/
    A tego rodzaju dania, w wersji wege, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taka pogodę gulasz jest idealny :) Pysznie i rozgrzewająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie, uwielbiam gulasz z dużą ilością warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie dania na obiad :) Pyszne, sycące i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja w tym roku zamknęłam dość wcześnie latanie za prezentami :)
    takim gulaszem chętnie bym się uraczyła :) hah jak nie chce mi się dziś robić obiadu :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Te święta spędzimy u dzieci. Pierwsze święta bez mojego Taty i pierwsze na tzw. "wyjeździe".
    Ale ja nie umiem tak teraz siedzieć bezczynnie i pojechać tak na gotowe. Dlatego zrobiłam uszka i pierogi i zamroziłam. Piernik staropolski jest gotowy, tort makowy i ciasto z makiem czeka na zrobienie, ale to już na ostatnią chwilę. I jeszcze zrobię śledzie. Bardzo lubię ten czas przedświąteczny, kiedy można tyle pysznych dań zrobić :) Acha, prezenty już są zapakowane :)
    Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubimy te mieszanki kasz i ryżu z Risana :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Smaczniutki! Bardzo lubię takie mięsne sosiki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smaczny obiadek Marzenko ❤💙💚

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie znam tej mieszanki kasz i ryżu, popatrzę w sklepach :) Gulasz pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.