Pieczona dorada

 


Pieczona dorada to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Dodatek koperku i pietruszki nadają jej fajny smak i aromat. Poza tym pieczona ryba jest zdrowsza i lżejsza od tej smażonej. Polecam bo to jest naprawdę przepyszne. Życzę smacznego. 


Składniki:

- 2 świeże dorady
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa do ryb
- pół cytryny
- 2 łyżki oliwy

Doradę myjemy i nacinamy nożem z dwóch stron. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb - przyprawiamy rybę ze wszystkich stron a także w środku. 

Do środka ryby wkładamy koperek, pietruszkę i cytrynę - kroimy ją w półplasterki. Część cytryny układamy na wierzchu ryby. Polewamy oliwą i chowamy do lodówki na dwie godziny. 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy rybę przez 30 minut.

Ja podałam rybę z pieczonymi ziemniakami. 








Komentarze

  1. Marzenko, też podobnie przyrządzam rybkę, u nas znika błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U Pani zawsze takie smakowitości są, że trudno się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj nie wiem czy moja by się tak ładnie udała.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryby w całości nei kupię i nie zrobię nigdy. Jedynie filety jak już :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Doradę jem najczęściej podczas wakacji w Chorwacji. Ale chyba skuszę się, żeby przygotować samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.