Follow by Email

czwartek, 24 kwietnia 2014

Ciasto Lion :-)



Znalazłam przepis na bardzo ciekawe ciasto :-) nazywa się Lion i zachęcam Was do wypróbowania :-)
Przepis znalazłam u Kasi tutaj - dziękuje Kasiu za tak fantastyczne ciacho :-)


Ciasto zrobiło prawdziwą furorę wśród znajomych i mojej rodzinki. A najbardziej się nim zajadał mój Wujaszek Leszek i teraz woła tylko to ciasto. A muszę Wam zdradzić, że w przeciągu trzech tygodni robiłam je już 4 razy :-)

Ciasto jest naprawdę pyszne, wygląda na słodkie, ale smaki się super równoważą i nie jest mdlące.

Zachęcam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 350 g herbatników - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g

Masa z batonami:

- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 batonów Lion
- 4 łyżki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru

- opakowanie płatków migdałowych




Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.   

Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony Lion kroimy na małe kawałki.

Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.

Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy. 

Śmietanę ubijamy  z cukrem pudrem i zagęstnikami. Wykładamy na masę z batonami 
i posypujemy po wierzchu płatkami migdałów. 

Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)       




21 komentarzy:

  1. Ciasto zrobiła. dzisiaj. Pychotka :-) polecam wszystkim. Warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się, że smakowało. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hihihi super <3 tata mówi, że wspaniałe :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się bardzo :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłem na raz 6 kawałków, waga podskoczy ale było warto.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciesze się, że aż tak smakowało :-):-):-) buźka :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaaam :)
    Nooo bomba kaloryczna to jest na pewno, ale czasami warto zgrzeszyć!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj bomba ale doznania smakowe rewelacyjne :-) i nie myśli się wtedy o kaloriach :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj ale bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdo polecam. Ciasto kaloryczne ale bardzo smakowite :-)

      Usuń
  10. takiego jeszcze nie próbowałam, ciekawy pomysł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Agnieszko. Jest pyszne i każdy się nim zachwyca :-)

      Usuń
  11. Trochę bita śmietana nie ma związku z lionem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy kto co lubi :-) a poza tym to jest ciasto zwane Lion :-)

      Usuń
  12. U mnie juz sie chlodzi. Zamiast jednej warstwy herbatnikow tej na masie krowkowej dalam krakersy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ogolnie bardzo szybko sie robi.

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja spisałem sobie przepis i w niedługim czasie zrobię a jakie wyjdzie i czy smakowało to tutaj zapewne opowiem, lecz smaku nie prześlę, bo wirtualnie jest nie możliwe pozdrawiam Jan

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepięknie wygląda i musi obłędnie smakować!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. witam ja dopiero będę piekła na andrzejki tez mam przepis z bloga jakiegoś ale inny dobrze wiedziec ze jest smaczny

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi