Konkurs na danie chłodzące rozstrzygnięty :-)




Witajcie :-) no po długich obradach wybrałyśmy z Moniką zwycięski przepis na danie chłodzące. Przepisów było kilka i wszystkie bardzo fajne, ale nie wszyscy uczestnicy w 100% wykorzystali w swoich daniach składniki, które mają działanie chłodzące dla naszego organizmu. Za wszystkie przepisy dziękuje, z pewnością je wypróbuję bo są fajne i smacznie wyglądają, ale nagroda jest tylko jedna. 
Tak więc olej kokosowy otrzymuje pani Justyna Wrońska za przepis na tort z arbuza. Gratuluję pani Justyno i poproszę o przesłanie adresu do wysyłki na maila. 


A oto zwycięski przepis :-)


TORT Z ARBUZA :-)

Składniki :

- 1 słodki czerwony arbuz ( bezpestkowy ja jednak użyłam z pestkami bo ten torcik robiłam tylko dla nas )
- 1 malinowa lub truskawkowa galaretka
- bita śmietana
- owoce do dekoracji
- płatki migdałowe do dekoracji

Z arbuza odcinamy górę i dół, następnie odcinamy skórę po bokach. Grubość torciku jak i kształt zależy od naszych upodobań. Kolejno rozpuszczamy galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Gdy zaczyna tężeć polewamy nią arbuza kilkoma partiami z góry i po bokach( ma powstać cienka warstwa izolująca). Najlepiej jak będzie on na desce. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka stężała.

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni.Odstawiamy do wystygnięcia.

Po tym czasie kiedy galaretka już zastygnie, odcinamy " falbankę ",która powstanie dookoła arbuza na desce. Kolejno smarujemy całość bitą śmietaną, ozdabiamy owocami, płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce. Podajemy od razu po wyjęciu z lodówki.

Smacznego.



Komentarze

  1. Woooow dziękuję bardzo :) Już ślę adres do wysyłki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super arbuzowy torcik, uwielbiam arbuza więc torcik idealny dla mnie :-)
    Gratuluję zwycięzcy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No zamierzam taki zrobić :-) musi być pyszny :-)

      Usuń
    2. Kuchnia i Podróże dziękuję :) Polecam taki arbuzowy torcik jest wyśmienity i cudownie chłodzi w upały :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.