Follow by Email

wtorek, 11 sierpnia 2015

Dżem z papierówek, cukinii, wanilii i rozmarynu



Mam urlop i dzisiaj wzięłam się za przetwory domowe, w garnku pyrka sobie sos pomidorowy i postanowiłam zrobić także dżem. Chciałam zrobić coś nowego i chodziłam po kuchni i myślałam jaki. Wpadłam na pomysł podlewając mój wielki rozmaryn, że może go dodam do dżemu. No to się zaczęło dodawanie składników.
Pod ręką miałam papierówki, cukinię, wanilię no i rozmaryn. Mieszałam, próbowałam i powstało coś pysznego. Zdecydowanie moje smaki, jutro lecę rano na rynek po kolejną porcję papierówek, tak mi ten dżem zasmakował, że jedna porcja to zdecydowanie za mało. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,2 kg papierówek (waga przed obraniem)
- 0,5 kg cukinii
- 500 g cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 4 gałązki rozmarynu
- sok z dwóch cytryn + skórka starta z 1 cytryny

Wykonanie:

Jabłka obieramy i wydrążamy środek, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką (wybierajmy taką cukinię młodą, ma miękką skórkę) i dorzucamy do jabłek. Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny i sok z 2 cytryn, cukier, wanilię (laskę wanilii należy przekroić wzdłuż i czubkiem noża wyciągnąć ziarenka wanilii ze środka, dodać do garnka, laskę wrzucamy także dla smaku) oraz gałązki rozmarynu (wielkość gałązek taka jak na zdjęciu). Wszystko razem zagotowujemy mieszając, zmniejszamy gaz i gotujemy około 1,5-2 godzin na małym ogniu. Z dżemu wyciągamy laskę wanilii i gałązki rozmarynu, przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy, ustawiamy na chwilę do góry dnem. Dżem jest bardzo aromatyczny, czuć nutkę cytryny, wanilii i rozmarynu. Z podanych porcji wyszły dwa słoiczki dżemu. 










29 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe połączenie smaków. Dodatek rozmarynu jest tutaj niczym wisienka na torcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie smaków Marzenko, musi być pyszny taki dżemik :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu bardzo mnie zaskoczył jego smak, po prostu pychotka :-)

      Usuń
  3. No to dopiero ciekawe połączenie :D Mamy w piwnicy dwie skrzynki papierówek :P A cukinii na ogródku też pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ zaskakujące połączenie! jestem bardzo ciekawa tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  5. Haha przeczytałam w pierwszej chwili: dżem z parówek i się przeraziłam! :D Wolę zdecydowanie papierówki... :P To połącznie niesamowicie interesujące, wow! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam dżem z cukinii i wanilii, ale szczerze mówiąc nie posmakował mi zbytnio. Może z papierówką byłby smaczniejszy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słonko sam dżemik z cukinii jest dość mdły i potrzeba dodać jakiś zdecydowany składnik, który go złamie. Jabłka i rozmaryn sprawdziły się super no i sok z cytryn. Polecam, jest naprawdę pyszny :-)

      Usuń
  7. Ciekawa jestem smaku, zaintrygowałaś mnie tym przepisem

    OdpowiedzUsuń
  8. Intrygujące połąćzenie, ale wierzę że przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ on wygląda! Mniam... świetny pomysł! Dżemu z dodatkiem cukinii i rozmarynu jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się spodobał! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A to żeś Marzenko zaszalałaaaaaaaaaaaaaaaa na całego. Ale nie powiem, podoba mi się pomysł :) Pozdrawiam udanego wypoczynku :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na papierówki( a u mnie Ci ich dostatek:) Bardzo ciekawi mnie dodatek rozmarynu.. zawsze dodaje do pieczenia mięsa a tu i do dżemora można:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowite połączenie smaków. Jestem pod wrażeniem :)
    Zjadłabym naleśniki z takim dżemem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mnie ciekawi smak. Rozmaryn lubię i dodaję do wielu potraw, piekłem nawet chleb z jabłkiem i rozmarynem. Możliwe, że wypróbuję przepis, bo u mnie na balkonie 5 rozmarynów rośnie :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe połączenie smaków i ciężko mi je sobie wyobrazić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow, pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny pomysł na połączenie tych składników i stworzenie tak cudnego dżemu, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A Ty pichcisz i pichcisz.
    Wiele gospodyń w taki upał "zawiesza" gotowanie, podczas którego temperatura w kuchni jeszcze bardziej się podnosi.
    Jak długo trzeba gotować ten dżem? ;)
    Pozdrowienia ślę dla pracowitej kucharki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana ja gotowałam go tak około 2 godzin. Ja nie umiem nie gotować, w kuchni odpoczywam i mam na szczęście najchłodniej :-) więc uciekam do kuchni i pichcę :-) żyć bez tego nie mogę :-)

      Usuń
  19. Zestawienie zaskakujące i dowód na to , że warto próbować:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale mnie zaskoczyłaś, fantastyczne połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń
  21. bardzo ciekawe połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi