Follow by Email

poniedziałek, 21 listopada 2016

Szynka pieczona z miodem i cynamonem - intergalaktyczne gotowanie


Udało nam się ponownie spotkać (wirtualnie) i wspólnie gotować w zaciszu własnych kuchni. Kolejne Intergalaktyczne Gotowanie, gdzie tematem tym razem jest pieczenie mięs - trzy składniki główne - mięso, cynamon i miód oraz ulubione dodatki. Tak właśnie gotujemy, z pomysłem, z radością i ze smakiem. Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do wspólnego gotowania. 

Do przygotowania tego dania użyłam mięsa, które pochodzi z hodowli Pana Sławomira Homeji. Jest to hodowla świń rasy puławskiej, które są karmione paszą bez GMO, bez dodatków genetycznie przetworzonych. Więcej informacji znajdziecie tutaj i tutaj, zachęcam poczytajcie, warto zainteresować się tym tematem. 

Projekt jest w fazie wprowadzania na rynek, gotowe wyroby przygotowywane z mięsa bez GMO cieszą się zainteresowaniem, ale wszystkim zależy, aby były one w ciągłej sprzedaży. Trzeba zainteresować hodowców, aby oni również zdecydowali się na takie rozwiązanie. Takie mięso wyróżnia się jakością, nie traci swojego aromatu i ma charakterystyczny marmurkowaty wygląd. Jest kruche i bardzo soczyste, bardzo dobrze się sprawuje w obróbkach termicznych. Ja zdecydowanie wybieram taki rodzaj mięsa, wiem co jem i stawiam na jakość. Jeżeli znacie osoby, które mogłyby uczestniczyć w takim projekcie, to będę bardzo wdzięczna za przekazanie tematu dalej. Tutaj znajdziecie fachowe informację - http://www.wieprzowinapulawska.pl/

Zapraszam :-)


Składniki:

- szynka "myszka" - u mnie około 800 g
- 2 łyżeczki musztardy - użyłam miodowej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę - do kubka wlewamy olej, sos sojowy, miód, musztardę, pieprz, sól i cynamon. Wszystko razem mieszamy i nacieramy marynatą mięso, ostrym czubkiem noża nakłuwamy całe mięso, tak aby marynata wszędzie doszła. Mięso chowamy do zamkniętego pojemnika, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół. Mięso razem z pozostałą marynatą przekładamy do woreczka do pieczenia lub do naczynia do zapiekania. Ja upiekłam swoją szynkę w worku. Pieczemy 1 godzinę, następnie rozerwałam worek i piekłam jeszcze 15 minut, aby szynka ładnie się zarumieniła. Zostawiłam ją do wystudzenia i schowałam do lodówki. Szynka jest bardzo soczysta i pysznie smakuje. Super nadaje się na kanapki lub na świąteczny stół. 
Smacznego.

Mięso piekła ze mną:

Monika z bloga Sio Smutki
Joasią z bloga Grunt to przepis




33 komentarze:

  1. ale cudowna skórka, aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczna szyneczka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wirtualne spotkania to ja lubię. Jeśli ich efekty są tak pyszne to spotykajcie się jak najczęściej i czarujcie smakołyki. Fajne to Intergalaktyczne Gotowanie. Pozdrawiam cieplutko :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne mięsko, na zbliżające się święta będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :-) już je zapisałam na liście świątecznych smakołyków :-)

      Usuń
  5. Pyszne mięsko, na kanapki w sam raz, dziękuję Marzenko za wspólne gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Uwielbiam mięsko pieczone w domu. Nie ma porównania do wędliny, którą kupuje się w sklepie, nawet do tej najlepszej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ona soczyście wygląda. Uwielbiam połączenie mięsa i miodu, a taka szynka upieczona w domu jest zdecydowanie lepszym wyborem niż gotowe szynki, pełne wody i chemii kupowane w sklepach.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciekawa ta marynata :) ja wędlin praktycznie nie kupuję, mam dostęp do pysznych domowych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie przypieczona! Mięsko musi smakować obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię domowe wędliny, też często pieczemy :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak domowa wędlinka : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka domowa najlepsza! Palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z wielka chęcią dobrałabym się do takiego mięska :) Nie dość że prosto od zdrowej świnki, to jeszcze przearomatycznie przyprawione :) Dzięki Marzenko za wspólne kucharzenie w ramach Intergalaktycznego Gotowania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu ja również dziękuje za wspólne gotowanie :-)

      Usuń
  14. Cynamon do mięska? A to ci ciekawe połączenie :-P

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobrej jakości mięso to podstawa. Ciekawy sposób na doprawienie szyneczki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniała i na kanapki i na świąteczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Domowa wędlina smakuje najlepiej, zwłaszcza z domowym pieczywem. :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale ta szynka do mnie przemawia, mniam! Kiedyś piekłam mięso z dodatkiem cynamonu świetnie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ależ cudnie wygląda!!
    zapachniało świętami:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowna szyneczka, bardzo świąteczna :) Jak zawsze było miło razem gotować :) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja szyneczka właśnie się piecze. Juz czuję ten zapach i smak.😁

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi