Follow by Email

sobota, 17 czerwca 2017

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami


Miałam wielką ochotę na ciasto z kremem budyniowym. W pierwszej chwili miałam zrobić karpatkę, ale plany zmieniłam. Upiekłam biszkopt, dałam krem do karpatki, dodałam truskawki i galaretkę. Mówię wam to był strzał w dziesiątkę. Ciacho wyszło obłędnie pyszne. I błyskawicznie zniknęło w całości, nawet nie wiem kiedy, ale miałam gości, więc to zrozumiałe. Dzisiaj deszczowo i niebo całe zachmurzone. Mam nadzieję, że jutro będzie słonecznie, przynajmniej tak przepowiada pogodynka.
Miłego weekendu kochani.


Składniki:

biszkopt
- 5 jajek
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 100 g cukru

krem
- 200 g masła
- 1 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 150 g cukru
- 1 jajko
- czubata łyżka mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej

- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe


Przygotowujemy biszkopt - białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, na koniec dodajemy porcjami mąki i miksujemy na małych obrotach miksera.
Blaszkę (38x25) wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko spód. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 170 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy przez 40 minut.

Po upieczeniu biszkopt studzimy.

Przygotowujemy krem - do garnka wlewamy 750 ml mleka i zagotowujemy. Dodajemy cukier i masło, gotujemy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
W pozostałych 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, dodajemy jajko i mąki, mieszamy trzepaczką. Masę wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, gotujemy chwilkę, aż powstanie nam budyń. 
Budyń studzimy.

Truskawki - ja miałam takie piękne, duże sztuki, kroimy na pół. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml przegotowanej, gorącej wody i studzimy.

Z biszkoptu ścinamy górę ciasta (u mnie uwielbiają go podjadać). Przekładamy na biszkopt krem - warto mieć taką blaszkę z odpinaną obręczą i wstawiamy do lodówki.
Jak galaretka przestygnie to ciasto wyjmujemy z lodówki, w krem wtykamy truskawki i zalewamy galaretką, całość ponownie schładzamy.
Smacznego.



36 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta. Ostatnio też robiłam podobne

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciacho, świetne na pochmurny dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto. Truskawki królują na straganach, więc trzeba robić z nich najlepsze desery, a Twój właśnie do takich należy. Zjadłabym Marzenko... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto Marzenko, u mnie też właśnie piecze się truskawkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. W dzieciństwie jak tylko pojawiały się truskawki to takie ciasto były obowiązkowe ;D Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko, uwielbiam takie ciasta :) Twoje prezentuje się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha ciasto, teraz w sezonie na truskawki to obowiązek do kawki :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo letnio, w przeciwieństwie do pogody, która dzisiaj, w mojej okolicy, nie nastrajała optymistycznie ;/

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczny zestaw! Muszę spróbować, bo uwielbiam truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie pyszniutkie:)pewnie przyśni mi się w nocy, a w wolnej chwili za dnia je upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja teściowa robi w sezonie truskawkowym, wszyscy bardzo lubimy to ciacho!

    OdpowiedzUsuń

  13. Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, więc to bez wątpienia skradłoby moje serce - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny smak i prostota w jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze, sezonowe ciasto. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Trzeba korzystać z truskawek póki są!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojejciu! Ciasto prezentuje się wyśmienicie! Kochana, świetny przepis. Na pewno kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Taka karpatka z truskawkami?? Jesteśmy na TAK :D

    OdpowiedzUsuń
  19. to ja poproszę kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ pyszne ciacho.
    No i są moje ukochane truskawki.
    Zjadłoby się.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ pysznie wyglada, dawno takiego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  22. wcale mnie nie dziwi, że tak szybko zniknęło ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wszystko co z truskawkami uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No i tak czasem trzeba w ciachach pozamieniać ;) Wyszło pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi