Follow by Email

czwartek, 19 października 2017

"Leksykon smaków" recenzja książki



Na taką książkę czekałam. Każdy powinien ją przeczytać i nauczyć się jak łączyć ze sobą smaki. Ja zazwyczaj łączę smaki w sposób intuicyjny i potem smakuje czy mi odpowiadają. Czasami są to bardzo udane eksperymenty a czasami nie nadają się do zjedzenia. Dlatego z zaciekawieniem zajrzałam do książki Niki Segnit "Leksykon smaków". Książka określana jest mianem biblii dla każdego smakosza, a ja się z tym zgadzam i szczerze ją polecam. 
Książka "Leksykon smaków" to ogromna skarbnica wiedzy i ogromne źródło inspiracji dla każdego, kto chce i lubi gotować. 
Autorka w swojej książce opisuje tradycyjne połączenia smaków - jabłko i wieprzowina oraz omawia te mniej oczywiste - czekolada z chilli a jakże przez nas lubiane. Znajdziecie tam również zestawienia smaków, po które ja osobiście nigdy bym nie sięgnęła - ostrygi z arbuzem czy kaszankę z czekoladą. A czasami takie połączenia są po prostu cudowne w smaku, mimo, że na początku wydaje nam się to po prostu niemożliwe. 





















W książce znajdziecie 99 produktów, podzielonych według grup tożsamości smaku - pieczony, mięsny, ziemisty, morski, leśny, serowy, musztardowy, siarkowy, słony, zielony i trawiasty, pikantny, orzeźwiająco owocowy, kremowo owocowy, cytrusowy, ciernisty i krzewinkowy, kwieciście owocowy. Z tych kombinacji smakowych powstało około 1000 połączeń. 
Jak pisze sama autorka smak jest czymś nieskończenie subiektywnym i trudnym do opisania. Pełnię smaku odbieramy głównie dzięki zmysłowi węchu. Narząd smaku pokazuje nam tylko zarys, bez szczegółów, takich jak piekącą natura chilli, pieprzu czy musztardy. 






















Oprócz połączeń smakowych w książce jest wiele fajnych i cennych informacji na temat samych produktów, jest odrobina historii oraz propozycji na wykorzystanie produktów w daniach. Przykładowo kawa i czekolada, które najlepiej współgrają w musach, truflach i ciastach, możemy ich użyć także jako wzmacniaczy smaku, odrobina kawy podkreśli smak czekolady i odwrotnie - odrobina czekolady wzmaga smak kawy. I takich opisów i zastosowań, połączeń znajdziecie w książce naprawdę mnóstwo. Czytając książkę aż chce się robić notatki i przykleić je na lodówce. Ja sobie zaznaczyłam te najbardziej dla mnie istotne. Książka "Leksykon smaków" nie jest książką typowo kulinarną i nie znajdziecie w niej zdjęć dań. Ale jak najbardziej każdy powinien ją mieć w swoich zbiorach i często do niej wracać. Ja szczerze ją wam polecam. 








Tytuł - "Leksykon smaków"
Autor - Niki Segnit
Wydawnictwo - Buchmann
Ilość stron - 400, twarda oprawa
Cena - 59,90 zł

9 komentarzy:

  1. Dzięki tej książce z pewnością można odkryć nowe połączenia smaków - takich jakich nie znaliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna, którą muszę mieć, tymbardziej, że ja lubię nieoczywste połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie widziałam nigdy tej książki, ale bardzo mnie zaciekawiła i chętnie do niej zajrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie widziałam tej książki, ale myślę, że przyda się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze znajdziesz jakąś wspaniałą książkę.
    Bardzo fajna propozycja. Podoba mi się!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa recenzja, mnie też zachwyciła ta książka. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi