Sos śliwkowy
No i mamy jesień. Pogoda taka w kratkę, deszcz, słońce - jak to jesienią. Zaczynają już opadać liście i jak się wyjdzie na zewnątrz to po lecie nie ma już śladu. Ale i tak długo mieliśmy piękną pogodę i mam nadzieję, że jeszcze wróci. Weekend u nas był bardzo deszczowy, więc spędziliśmy go w domu, ja buszowałam jeszcze w kuchni i robiłam przetwory. Zrobiłam sos śliwkowy, mówię wam kochani jaki on jest pyszny. Ten przepis jest u nas już od dawna, ale powiem szczerze, że o nim zapomniałam i jakieś cztery lata w ogóle go nie robiłam. Musicie koniecznie spróbować. Do czego wykorzystuję ten sos - do mięs, wędlin, kiełbas, uwielbiam kanapki z serem żółtym i tym sosem, super pasuje do pieczonych warzyw. Ogólnie do wszystkiego.
Pozdrawiam was cieplutko i mam nadzieję, że sos będzie wam smakował. Miłego poniedziałku.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 600 g jabłek
- 300 g cebuli
- 80 ml octu
- 350 g cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczka papryki ostrej lub pieprzu cayenne
- anyż i łyżeczka goździków
Do garnka lub głębokiej patelni wkładamy pokrojone jabłka (bez skórek i gniazda nasiennego) oraz śliwki (wypestkowane). Dodajemy pokrojoną cebulę i zagotowujemy.
Zmniejszamy gaz i gotujemy 30 minut.
Dodajemy następnie cukier, ocet i przyprawy, goździki i anyż wkładamy do gazy (abyśmy bez problemu potem je wyrzucili, jak nie macie gazy to musicie potem je wyłowić). Gotujemy godzinę i wszystko razem blendujemy (gazę z goździkami i anyżem wyrzucamy).
Sos gotujemy jeszcze 30 minut na małym ogniu, aby zgęstniał. Przekładamy gorący do wyparzonych słoiczków i zakręcamy.
Świetny do żeberek!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :-)
UsuńAleż on musi być pyszny. Na zimę idealny.
OdpowiedzUsuńKochana jest przepyszny :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja - serdecznie pozdrawiam :-)
Dziękuje bardzo kochana :-)
UsuńSmakowicie wygląda, chociaż nie używam słodkich sosów do dań ale na pewno jest pyszny.
OdpowiedzUsuńKochana ten smakuję obłędnie :-)
UsuńSmakowity! I pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńWarto go zrobić.
Dziękuje bardzo Aniu. Pozdrawiam :-)
UsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje Patrycjo :-)
UsuńMusi być pyszny 🙂
OdpowiedzUsuńJest obłędny w smaku :-)
UsuńŚwietny do każdego rodzaju mięsa!
OdpowiedzUsuńOj tak kochana :-)
UsuńSos pychotka doskonale zastępuje kethup.
OdpowiedzUsuń