Sos śliwkowy

 


No i mamy jesień. Pogoda taka w kratkę, deszcz, słońce - jak to jesienią. Zaczynają już opadać liście i jak się wyjdzie na zewnątrz to po lecie nie ma już śladu. Ale i tak długo mieliśmy piękną pogodę i mam nadzieję, że jeszcze wróci. Weekend u nas był bardzo deszczowy, więc spędziliśmy go w domu, ja buszowałam jeszcze w kuchni i robiłam przetwory. Zrobiłam sos śliwkowy, mówię wam kochani jaki on jest pyszny. Ten przepis jest u nas już od dawna, ale powiem szczerze, że o nim zapomniałam i jakieś cztery lata w ogóle go nie robiłam. Musicie koniecznie spróbować. Do czego wykorzystuję ten sos - do mięs, wędlin, kiełbas, uwielbiam kanapki z serem żółtym i tym sosem, super pasuje do pieczonych warzyw. Ogólnie do wszystkiego. 
Pozdrawiam was cieplutko i mam nadzieję, że sos będzie wam smakował. Miłego poniedziałku. 


 Składniki:

- 1 kg śliwek
- 600 g jabłek
- 300 g cebuli
- 80 ml octu
- 350 g cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczka papryki ostrej lub pieprzu cayenne
- anyż i łyżeczka goździków


Do garnka lub głębokiej patelni wkładamy pokrojone jabłka (bez skórek i gniazda nasiennego) oraz śliwki (wypestkowane). Dodajemy pokrojoną cebulę i zagotowujemy. 

Zmniejszamy gaz i gotujemy 30 minut. 

Dodajemy następnie cukier, ocet i przyprawy, goździki i anyż wkładamy do gazy (abyśmy bez problemu potem je wyrzucili, jak nie macie gazy to musicie potem je wyłowić). Gotujemy godzinę i wszystko razem blendujemy (gazę z goździkami i anyżem wyrzucamy). 

Sos gotujemy jeszcze 30 minut na małym ogniu, aby zgęstniał. Przekładamy gorący do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. 







Komentarze

  1. Ależ on musi być pyszny. Na zimę idealny.

    OdpowiedzUsuń

  2. Bardzo ciekawa propozycja - serdecznie pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda, chociaż nie używam słodkich sosów do dań ale na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowity! I pięknie wygląda.
    Warto go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny do każdego rodzaju mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sos pychotka doskonale zastępuje kethup.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.