Rosti czyli placki ziemniaczane


Lubicie placki ziemniaczane ? my bardzo. Przygotowuje je na różne sposoby i podaje raz w wersji na słodko z jogurtem i cukrem a raz na wytrawnie z gulaszem lub warzywami czy sosem. Ostatnio zrobiłam takie placki z ziemniaków tartych na tarce na grubych oczkach. Wyszły przepyszne i bardzo chrupiące. Polecam spróbujcie sami. Są bardzo łatwe do zrobienia i w sumie szybkie. A ty masz ochotę na takie placki ? zapraszam i życzę wam miłego dnia. 



Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 cebule
- olej do smażenia


Ziemniaki obieramy i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Zalewamy je zimną wodą i odsączamy - wyciskamy mocno w dłoniach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni z odrobiną oleju. Mieszamy z ziemniakami.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, spłaszczamy placki łyżką. Smażymy na rumiano z dwóch stron, odsączamy je na ręczniku papierowym. Podajemy same, w towarzystwie sosu mięsnego lub warzywnego, tradycyjnie z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Smakują wspaniale, są takie chrupiące. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne.



Komentarze

  1. Moja mama mi ostatnio zrobiła placki ziemniaczane. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki wszelkiego rodzaju i te z pewnością by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo kochana :-) jestem pewna, że tak :-)

      Usuń
  3. Mocno cebulowe. Ja dodaję jeszcze czosnek

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego placka ze smakiem bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.