Jakie przekąski zabrać ze sobą w podróż samochodem na wakacje


Mimo, że okres letni się skończył i witamy jesień to czas wakacyjny trwa przecież cały rok i niezależnie od pory roku wybieramy się w podróż z całą rodziną. Najczęściej podróżujemy samochodem i warto zadbać o odpowiednie przekąski, które zabierzemy ze sobą, bo często nasza jazda trwa kilka czy kilkanaście godzin. Co najlepiej zabrać ze sobą - oczywiście jedzenie, które sami przygotujemy. Nie musimy wówczas się martwić o to, że nagle złapie nas głód a my do najbliższej stacji benzynowej mamy sporo kilometrów, a jeszcze jak jadą z nami dzieci to musimy być przygotowani na różne opcje. 

Pogoda zapowiada się ładna, więc z pewnością ruszymy w Polskę, która w tym sezonie zdecydowanie jest najbardziej popularnym kierunkiem podróży. Ale może skusicie się na wypad samochodem gdzieś za bliską granicę ? Czechy lub Słowacja ? No i oczywiście musimy pamiętać, że po pięknej jesieni przyjdzie sezon narciarski ! Z pewnością wielu z was wybierze się do Austrii a może zdecydujecie się na szusowanie po włoskich stokach i delektowanie się wspaniałą włoską kuchnią ?. Rezerwując apartamenty we Włoszech, Austrii czy nawet Szwajcarii zapewne zdecydujecie się na dojechanie tam własnym samochodem a to oznacza kilka lub kilkanaście godzin jazdy. Warto dobrze się do tego przygotować. 

Zabierzmy ze sobą zapas wody no i oczywiście jedzenia i o tym musimy pomyśleć wcześniej. Najlepiej takie przekąski przygotować samemu, bo nigdy nie wiemy na co trafimy w sklepach i w każdej chwili możemy sobie zrobić przerwę, postój i coś zjeść. Unikajmy ciężkostrawnych posiłków, postawmy na lekkie przekąski. Ja najczęściej zabieram ze sobą kanapki, szybko zaspokoją głód i są łatwe do przygotowania. Takie kanapki możecie zrobić z pastą, serem, wędliną - fajnie jak zabierzecie ze sobą małą lodówkę, aby zachować jak najdłużej ich świeżość. 



PASTA Z FASOLI NA KANAPKI

Dobrym rozwiązaniem będą różnego rodzaju pasty na kanapki. Zrobicie je dosłownie w ciągu kilka chwil i wytrzymają spokojnie kilka godzin. Ja polecam pasty z fasoli, super sprawdzają się w podróży. 

Składniki:

- puszka białej fasoli
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu
- sól, pieprz

Fasolę odsączamy na sitku i przepłukujemy ją pod bieżącą wodą. 
Siemię lniane i sezam prażymy na suchej patelni. 
Do fasoli dodajemy suszone pomidory i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy siemię lniane i sezam, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zamiast suszonych pomidorów można dodać pieczony czosnek.

Możecie także wykorzystać do takiej pasty ciecierzycę, zrobić pastę z twarożku z rzodkiewkami i jogurtem, pastę z pieczonych batatów czy dyni. Możemy także zrobić pastę jajeczną. 




OWSIANKA W SŁOIKU

Ja polecam także owsianki, możemy je przygotować w słoiku lub w pojemniku. Wystarczy, że mamy płatki owsiane, jogurt, owoce i orzechy. Jak zjemy taki posiłek to będziemy długo syci i taką owsiankę chętnie także zjedzą dzieci. 

Składniki:

- 3 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- owoce - maliny, truskawki, borówki amerykańskie
- 1/3 łyżeczki cynamonu


Do przygotowania owsianki potrzebujemy słoik lub zamykany pojemnik. Na jego dno wykładamy połowę jogurtu, wsypujemy płatki owsiane, resztę jogurtu, cynamon i owoce. Tak przygotowaną owsiankę możemy od razu zabrać ze sobą lub przygotować ją wieczorem i zabrać rano jak będziemy wyruszać w podróż. 

Warto także zabrać ze sobą jakieś przegryzki, ale zdrowe. Ja pakuje do pojemniczków orzechy, żurawinę, suszone jabłka, wafle ryżowe. Jak nagle najdzie ochota na coś do pochrupania to sprawdzą się idealnie. Mam zawsze także ze sobą gorzką czekoladę, banany, jabłka. Pakuje także pomidorki koktajlowe, marchewki - robię z nich takie słupki. Można także zabrać ze sobą batoniki z ziaren i dla dzieci musy owocowe. 

Wybierając jedzenie, które chcemy ze sobą zabrać musimy pamiętać, aby było to jedzenie, które nie będzie nas bardzo brudziło, rozpadało się i powinno być proste w konsumowaniu. 

No i jeszcze postawmy na coś słodkiego. Dobrym pomysłem będą drożdżówki czy muffinki. Takie przekąski lubi każdy a zwłaszcza dzieci, podczas długiej podróży taki zastrzyk energii z pewnością przyda się każdemu a zwłaszcza kierowcy. 




DROŻDŻOWE BUŁECZKI

Składniki:

- 600 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

- marmolada

kruszonka
- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne. 

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę ja na 15. Każdą z nich rozpłaszczam na placek i kładę na środek łyżeczkę marmolady i zamykam, tworzę bułkę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Bułki piekę 25 minut, aż się ładnie zarumienią. Upieczone bułki wyciągam z papierem z blaszki i odkładam, aby przestygły.

Super pomysłem będą również rogaliki, są szybkie i łatwe do przygotowania. 




ROGALIKI SEROWE

Składniki:

- 300 g mąki pszennej 
- 300 g twarogu półtłustego 
- 300 g masła 

- marmolada 
- cukier puder


Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pokruszony w rękach twarożek. Wszystko razem zagniatamy ze sobą. 

Ciasto chowamy do lodówki na jakąś godzinkę - można krócej a można dłużej. Ciasto musi się schłodzić. 

Następnie ciasto dzielimy na cztery części. Każdą z nich rozwałkowujemy podsypując blat mąką. Każdą cześć dzielimy na trójkąty - u mnie 12 części. 

Nakładamy marmoladę i zawijamy. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. 

Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i układamy na kratce, aby przestygły.

Możecie także upiec ciasteczka, ciasto jogurtowe z kruszonką, zrobić sami zdrowe batony daktylowe czy kulki mocy. Możliwości jest naprawdę wiele. U mnie najbardziej się sprawdzają opcje wymienione powyżej. 

Jestem ciekawa jak to wygląda u was, co zabieracie ze sobą w długą podróż, dajcie znać w komentarzach. 

Komentarze

  1. Fajne propozycje, ja z reguły zabieram oprócz oczywiście napojów kanapki, mini kotleciki, pizzerinki noi warzywa pokrojone w słupki, owoce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta pasta z fasoli to super zdrowy pomysł, muszę ją zrobić do kanapek :) Pozdrawiam
    PS: Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne propozycje na podróż! Ja zwykle zabieram kanapki, owoce, warzywa i sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe i przede wszystkim praktyczne pomysły.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie najbardziej urzekły drożdżowe bułeczki, a swoją drogą chętnie zabrałabym się z Tobą w taką magiczną podróż - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze super pomysły na pyszne przekąski 😁

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie Kochana, z takimi przekąskami to na pewno będzie udana podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno bardzo smaczne są twoje przekąski :) my także w drogę zawsze zabieramy. NIe lubię kupować hot-dogów na Orlenie czy innych takich. Wolę mieć swoje :)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.