Drożdżówka z marmoladą i kruszonką


Kocham wypieki drożdżowe. Wyobrażacie sobie taką pyszną, mięciutką drożdżówkę z marmoladą i kruszonką a do tego kawka. Ja was dzisiaj zapraszam właśnie na takie ciacho, mówię wam smakuje obłędnie. 
Dla mnie ciasto drożdżowe to takie wspomnienia z lat dzieciństwa, moja mama i babcia cały czas piekła drożdżówki, chałki i inne pyszności. Wystarczył kubek mleka, herbata i kawałek drożdżówki. To było szczęście. I cieszę się, że teraz ja mogę piec dla moich chłopaków takie smakołyki. Mówię wam, ta drożdżówka smakuję po prostu obłędnie. Miłego dnia wam życzę i smacznego. 


Składniki:

- 600 g mąki pszennej 
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g cukru
- 250 g ciepłego mleka
- 100 g masła

- marmolada

kruszonka

- 25 g masła
- 30 g cukru
- 40 g mąki pszennej


Do kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.

Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.

Przygotowuję kruszonkę - masło rozcieram z cukrem i mąką, aż składniki się dobrze połączą.

Gdy ciasto już wyrośnie to rozwałkowuje je placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni marmoladą i zawijam na roladę, dzielę na dwie części. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.  Smaruje rozbełtanym białkiem i posypuje kruszonką. Zostawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Drożdżówkę piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni.





Komentarze

  1. Pyszne ciasto do kawy. Wygląda wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę często, ale zawsze górna skórka odchodzi, jak temu zapobiec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana czasami ciasto jest za mało wyrobione lub zbyt krótko wyrastało przed pieczeniem. Zdarza się, że ciasto podczas pieczenia bardzo wyrośnie a potem zbyt gwałtownie opada - przy wyciąganiu z piekarnika.

      Usuń
    2. To raczek krótko wyrobione, bo ja się wiecznie spieszę :-)

      Usuń
  3. Taką pyszną drożdżóweczkę chętnie podkradłabym do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżowe pychotka Marzenko :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała, taka drożdżówka na wypasie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem drożdży! Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam takiej drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień Dobry. Czy można użyć suchych drożdży? Jeżeli tak to ile? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam wszystko, co drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.