Powidła z piekarnika


Ach jakie one są pyszne. Można je dosłownie wyjadać łyżeczką ze słoika. Powidła - właśnie skończyłam ich produkcję i wyniosłam do piwnicy, aby wytrzymały do zimy. 
Wrzucam wam przepis na mega szybkie, łatwe i przepyszne powidła, które w zasadzie robią się same. Wystarczy śliwki wrzucić do naczynia, dodać cukier i cynamon i upiec w piekarniku. Koniecznie spróbujcie takiej wersji bo smakuję obłędnie. Ja już zrobiłam kilka porcji bo powidła śliwkowe uwielbiamy. A wy robicie słoiczki na zimę ???


Składniki:

- 3 kg śliwek węgierek 
- 300 cukru 
- 2 łyżeczki cynamonu


Śliwki musimy wypestkować i pokroić je na ćwiartki. Przekładamy je do naczynia, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez dwie godziny, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 1-1,5 aby uzyskać odpowiednią gęstość powideł. 

Przez pierwsze dwie godziny pieczenia mieszamy tylko raz - tak po godzinie. I potem jeszcze ze dwa razy po dwóch godzinach. 

Gorący dżem ja jeszcze rozdrobniłam delikatnie tłuczkiem do ziemniaków, przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiałam do góry dnem na jakieś 20 minut.





Komentarze

  1. powidła to coś co uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię zawsze te bez mieszania w garnku i to są moje ulubione, ale ten pomysł też fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też takie robię Iwonko, ale polubiłam bardzo tą wersję :-)

      Usuń
  3. Ale bym sobie pojadła takich powideł. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku nie będę robić, ale uwielbiam powidła i mam nadzieję, że ktoś mnie obdaruje chociaż małym słoiczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja muszę robić co roku, bo wszyscy je uwielbiamy :-)

      Usuń
  5. z piekarnika? a to ciekawe :) wyglądają cudownie

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł. Tak jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozumiem, że naczynie cały czas odkryte, żeby odparować wodę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę zrobić koniecznie,dziękuję. Zastanawiam się gdyby tak zrobić tarte jabłka?

      Usuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.