Ciasto francuskie z warzywami i Serem Korycińskim "Swojskim"





Bardzo mi zasmakował ser koryciński, z jego pomocą możemy przygotowywać naprawdę pyszne danie, nadaje się nie tylko do kanapek. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam ciasto francuskie zapiekane z warzywami i właśnie serek korycińskim. Wyszło rewelacyjne w smaku, ser idealnie się rozpuścił i nadał zapiekance aromatu i smaku. Powiem Wam, że zrobiłam także sałatkę, efekt za jakiś czas na blogu.
Mi bardzo smakuje, jestem oczarowana jego smakiem. Ten ser zostaje ze mną w mojej kuchni na długo. Polecam Wam spróbowanie tego sera chociaż raz, jestem pewna, że będzie smakował.

Zapraszam :-)


Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- pół puszki kukurydzy
- pół papyki czerwonej i żółtej
- opaowanie warzyw na patelnię - u mnie po grecku
- 150 g sera Korycińskiego "Swojskiego" z pomidorami, bazylią i czosnkiem
- 1 rozbełtane jajko do posmarowania
- odrobina soli i pieprzu
- 8 pomidorków koktajlowych kandyzowanych

Wykonanie:

Warzywa na patelnię wrzucamy na patelnię i podlewamy odrobiną wody, tak pół szklanki wystarczy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na kawałki, ser także w kostkę. Rozwijamy ciasto francuskie i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do miski przekładamy podgotowane warzywa, ser, paprykę, pomidorki i kukurydzę, mieszamy i rozkładamy na środku ciasta. Po obu stronach nacinamy ciasto i smarujemy rozbełtanym jajkiem, zamykamy składając paski ciasta do góry i przyciskamy lekko palcem na górze, paski mają się ze sobą stykać. Smarujemy całe ciasto rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 40 minut, do zarumienienia. Kroimy i przekładamy na talerze, u mnie starczyło na trzy porcje, podałam ciasto z sałatką z mieszanki sałat, z pomidorkami koktajlowymi, porą, ogórkiem kiszonym, papryką i jogurtem.

Smacznego :-)











Ser Koryciński "Swojski" Pani Czesławy Zarzeckiej możecie kupić tutaj.

Komentarze

  1. Ciasto francuskie jadłyśmy zawsze tylko i wyłącznie na słodko :D Jesteśmy ciekawe jak smakuje w takim wytrawnym wydaniu, bo prezentuje się znakomicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak, jest pyszne pełne smaków i aromatów, syte i po prostu musicie je spróbować koniecznie :-)

      Usuń
  2. Wpadłabym na takie ciasto z pysznym farszem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne jest to danie super połączenia ciasta francuskiego, które prawie zawsze podawałam na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) spróbuj pyszności. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Marzenko mi ten ser też bardzo zasmakował :) póki co delektuje się nim z bułką i jako przegryzka do winka, Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Jako że jestem miłośniczką zup to pewnie wykorzystam go do jakiejś zupy :) może cebulowa z grzanką zapieczoną serem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na Twoją pyszną zupkę :-) cebulowa byłaby rewelacyjna :-)

      Usuń
  5. Widać ze pyszny mialas obiadek, az slinka leci od samego patrzenia

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj pychota!! Ja tak strasznie lubię ciacho francuskie i na słodko i na słono!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ser Koryciński:)..kto jadł ten wie:)! Szkoda tylko, że cena mniej łaskawa, ale cóż, dobre musi kosztować..

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, rewelacyjnie wygląda i fotki super:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak, ciasto francuskie to jest coś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgłodniałam a dopiero co zjadłam kolacje:)
    Marzenko pyszny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Renatko. Było pysznie i muszę to powtórzyć :-)

      Usuń
  11. Wygląda cudownie :):) Tyle pysznych rzeczy zapieczonych w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No i teraz przez ciebie jestem głodna :D Mniam, wygląda wystrzałowo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoją wersję ciasta z kaszą robiłam już wielkrotnie,teraz pewnie pora na warzywka:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pyszności serwujesz ;) Poproszę kawałeczek na późną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię ciasto francuskie pod każdą postacią, a z takim farszem to dopiero musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo smacznie przygotowane warzywka :) to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ciasto francuskie w takim połączeniu! Bombowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pysznie to wygląda:)ja również ostatnio przyrządzałam dania z ciasta francuskiego, które potrafi urozmaicic kazda potrawe:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo smakowite zdjęcia, a potrawa pewnie jeszcze smaczniejsza :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Obiad pierwsza klasa! Bardzo lubię takie zapiekanki. Super

    OdpowiedzUsuń
  21. W sam raz na kolację z przyjaciółmi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Takie pyszne pakieciki u Ciebie. Hmmm, chętnie wpadłabym do Ciebie żeby spróbować, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ślinka cienkie a brzuch na widok tego cuda woła jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  24. rewelacyjne danie! a sery korycińskie bardzo lubię i zawsze kupuję taki z czarnuszką lub z kminkiem!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo fajny pomysł z tym serem, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Fajny pomysł i tyle pyszności zawinęłaś w tym cieście.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.