Klopsiki w sosie pomidorowym


Dzień dobry. Zapraszam was dzisiaj na pyszny obiadek, zrobiłam klopsiki mielone w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku z serem. Mówię wam, jakie to danie wyszło pyszne, spróbujcie koniecznie. Będzie wam smakowało. 

Miłego dnia i smacznego. 


KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki: 

- 700 g mięsa mielonego
- 200 g startych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- 600 g passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego
- natka pietruszki
- 150 g tartej mozzarelli
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki podsmażam na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
Do miski wkładam mięso mielone, pieczarki z cebulą, wyciśnięty czosnek, jajko, przyprawy. Mieszam i formuje klopsiki.
Podsmażam je na rumiano na patelni z olejem. Przekłada do naczynia do zapiekanka. Dodaje passatę pomidorową. Piekę w piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut. Następnie posypuje serem i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje natką pietruszki. Ja podałam klopsiki z kawałkami chleba, możecie je podać z ziemniakami, makaronem czy ryżem. 






Komentarze

  1. Wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodawać pietruszkę do tej potrawy. Dawno nie gotowałam klopsów

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam, a to świetny pomysł na smaczny obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutna klasyka, ale wiadomo każdy w innej wersji będzie je robił. Twoja wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż.mam chęć takie zrobić. Chyba z dwa miesiące nie gotowałam klopsików

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.