Ciasto kawowe na zimno
[wpis sponsorowany/reklama]
Dzień dobry. Zapraszam cię dzisiaj na kawałek pysznego ciasta kawowego, jestem pewna, że będzie ci smakowało. Do tego filiżanka aromatycznej kawy i tak można rozpoczynać każdy dzień.
Zajrzyj na stronę Coffeedesk. Znajdziesz tam bardzo szeroki wybór kaw najwyższej jakości, pochodzących z różnych zakątków świata. Rozsmakuj się w różnych wyczuwalnych nutach smakowych - czekolady, orzechów czy suszonych owoców, pozwól sobie na chwilę przyjemności o poranku. Dostępne kawy są idealne do ekspresów ciśnieniowych, przelewowych, dripów, aeropressów oraz innych metod parzenia.
Ja nie wyobrażam sobie dnia bez ulubionej kawy z odrobiną spienionego mleka. Wybrałam dla siebie kawę pochodzącą z Brazylii z delikatną nutą czekolady, orzechów i karmelu.
A ty którą kawę wybierzesz dla siebie ?
Poczęstuj się także ciastem, idealnie współgra smakowo.
Składniki:
- słoik dżemu porzeczkowego
- 1 l mleka
- 270 g masła
- 200 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 budynie waniliowe
- 3 łyżeczki kawy zmielonej + łyżeczka do posypania ciasta
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30%
- łyżeczka masła do wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Blaszkę (35x23) smaruje masłem i wykładam warstwę herbatników. Rozsmarowuje dżem porzeczkowy na całej powierzchni i układam kolejną warstwę herbatników.
Do garnka wlewam 700 ml mleka i dodaje masło. Zagotowuje i mieszam, aż masło się rozpuści. Dodaję cukier i ponownie mieszam.
Do pozostałego mleka wsypuję mąkę, budynie oraz jajka, miksuję wszystko blenderem na gładką masę. Dodaje kawę i ponownie mieszam.
Masę wlewam do gotującego się mleka i mieszam najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek.
Gotuję chwilkę, aż masa zgęstnieje.
Następnie masę wykładam na herbatniki i przykrywam warstwą herbatników. Ciasto schładzam w lodówce.
Mascarpone wkładam do miski i dodaje schłodzoną śmietanę. Miksuje wszystko razem mikserem tak długo, aż powstanie gęsta masa. Trwa to dosłownie chwilkę - ważne aby śmietana i serek mascarpone była dobrze schłodzona.
Masę wykładam na ciasto i rozsmarowuje na całej powierzchni. Posypuje jeszcze po wierzchu kawą. Ciasto schładzam w lodówce, najlepiej przez całą noc.
Uwielbiam smak kawy i wszelkie kawowe desery :) więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Niedzielny deser jak znalazł. Chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno świetnie komponuje się z popołudniową kawą. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, lubię kiedy ciasta są bez pieczenia, szybkie i smaczne.
OdpowiedzUsuń