Follow by Email

niedziela, 10 sierpnia 2014

Ciasto kokosowe na zimno



Zapraszam Was na pyszne ciasto na zimno. Kokosowe, słodkie, pełne smaków i aromatów. Tak bardzo nam smakowało ciasto Lion, że postanowiłam zrobić podobne ciasto wykorzystując inne smaki. Ciasto wyszło rewelacyjne w smaku. To kolejne, które zagości u nas na dłużej i będę je robiła.

Zapraszam na kawałek :-)


Składniki:

- 350 g herbatników - 1,5 paczki
- 1 puszka masy krówkowej - 500 g

Masa z batonami:

- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- 5 pojedynczych batonów bounty
- 4 łyżki cukru pudru

Warstwa śmietanowa:

- 750 ml śmietany kremówki
- 3 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżeczki kakao

- garść wiórków kokosowych do posypania
- 2 pojedyncze batony bounty




Blaszkę o wymiarach podstawy 26x21 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę krówkową i przykrywamy ją drugą warstwą herbatników.   

Serek mascarpone, śmietankę i cukier ubijamy aż masa zgęstnieje. Batony bounty kroimy na małe kawałki.

Do gęstej masy dodajemy pokrojone w kawałki batony. Mieszamy wszystko łyżką.

Gotową masę nakładamy na herbatniki i wyrównujemy. 

Śmietanę ubijamy  z cukrem pudrem i zagęstnikami. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe. Wykładamy na masę z batonami i posypujemy po wierzchu wiórkami i dekorujemy pokrojonymi batonami. 

Schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.

Smacznego :)       








41 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie:) na pewno wspaniale smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu pyszne było. Polecam :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta! Wygląda bardzo apetycznie. Nie wiem czy u nas wytrzymało by noc w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Agnieszko :-) ja na szczęście robiłam wieczorem i moje głodomory grzecznie spały, ale rano już pałaszowali :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. desery schłodzone, najbardziej lubię i najczęściej takie wykonuję. Nie dalej jak wczoraj robiłam jeszcze bardziej schłodzne, bo w zamrażlace, czyli semifreddo na temat tiramisu. Mniam.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tiramisu - semifredo pycha :-) ja też bardzo lubię ciasta na zimno :-)

      Usuń
  4. Marzenko Ty cobyś nie zrobiła to kusi. Ciacho wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ciasto chociaż pracochłonne. Porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest pracochłonne, szybko się je robi. Smacznego :-)

      Usuń
  6. Ciasto wygląda niesamowicie! W smaku musi być rewelacyjne ! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :-) wyszło smakowite :-) pozdrawiam i dziękuje :-)

      Usuń
  7. Robi wrażenie, chętnie spróbuję. Takiego ciasta jeszcze nie próbowałam. Musi świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko, ciacho piękne i bardzo kuszące. Fajne połączenie z batonikami. Uwielbiam kokos i wszystko co jest z kokosem, więc to ciasto... dla mnie. :) A pewnie już jest po cieście... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No już po :-) wszystkim bardzo smakowało i szybko uciekło z blaszki. Polecam do wypróbowania, pyszne smaki :-)

      Usuń
  9. Wspaniałe i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja!! Uwielbiam ciasta z kokosem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobilas smaku na to ciasto-pysznie sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aguś :-) ciacho smakowite, więc koniecznie wypróbuj :-)

      Usuń
  12. Wow....kokosowe marzenie :)) Bardzo lubię wszystko co pachnie i smakuje kokosem. Rewelacja !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu ja kokos uwielbiam :-) a ciacho polecam do wypróbowania, pyszności :-)

      Usuń
  13. też by mi smakowało, wszystko co lubię jest w tym cieście

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Alino :-) pozdrawiam i polecam :-)

      Usuń
  14. Ciasto wygląda bardzo obiecująco:) musi być pyszniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Wioluś :-) oj pyszne i to bardzo. Polecam :-)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Jest i to bardzo :-) zachęcam do wypróbowania :-)

      Usuń
  16. Ciasta z kokosem są wyśmienite :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne ciacho zrobiłaś , apetycznie wygląda .

    OdpowiedzUsuń
  18. kokos i masa korówkowa super i bez pieczenia na upały super.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale ty kusisz, wiesz że wszystko co z kokosem to moje specjały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu ja kokos też uwielbiam :-) a ciacho pyszne, polecam :-)

      Usuń
  20. pyszne ale tyle kalorii ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam to ciasto kilka miesięcy temu, nie zapisałam strony i dzisiaj przeszukałam cały internet żeby je odnaleźć! Udało się! Teraz na pewno nie zgubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi