Leczo



Lubię dania z warzyw, takie jednogarnkowe. Robi się je szybko, wrzuca to co lubi i już, zawsze smakują. Latem często robię leczo z dodatkiem moich ulubionych fasolek szparagowych i papryki, dorzyciłam też kabanosy dla męskiej części mojej rodzinki. Zawsze robię leczo lekko pikantne, lubię takie smaki. Pełno w min witamin i kolorów, a jaki smak.

Zapraszam do wypróbowania :-)


Składniki:

- 500 g fasolki szparagowej - u mnie żółta i zielona
- 5 papryk - czerowna i żółta
- 5 pomidorów
- 300 g pieczarek
- 250 g kabanosów
- 1 koncentrat pomidorowy w słoiku
- szczypta chilli
- sól do smaku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku


Wykonanie:

Do garnka wrzucamy fasolkę, paprykę pokrojoną w kostkę, pomidory pokrojone na kawałki, zalewamy to wszystko 2 szklankami wody. Zagotowujemy i dodajemy zioła suszone i sól oraz chilli. Na patelni podsmażamy pokrojone pieczarki i dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości. W tym czasie kabanosy podsmażamy lekko na suchej patelni i wrzucamy do garnka. Dodajemy na koniec koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku.

Smacznego :-)






Komentarze

  1. U mnie leczo wczoraj gościło na stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w planach na jutro, ale jak będzie...... się zobaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo, musi być obowiązkowe w sezonie warzywnym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Marto :-) musi i to kilka razy :-)

      Usuń
    2. nigdy nie dodaje do lecza wody warzywa same puszczaja soki tylko olej dodaje

      Usuń
  4. I ja takie lubię, pyszny smak stosunkowo małym nakładem pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo zgadzam się, wrzucam wszystko do garnka i się pichci :-)

      Usuń
  5. U mnie przedwczoraj, świetne danie na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam leczo, przepysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię leczo, ale jeszcze z fasolką i kabanosami nie robiłam, musi być niezła wyżerka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię dodawać różne produkty do lecza :-) to jest pyszne :-)

      Usuń
  8. Czy można takie leczo zapasteryzować w słoikach?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.