Follow by Email

poniedziałek, 30 marca 2015

Chleb na zaczynie Biga



Zapraszam Was dzisiaj do mojej domowej piekarni, na pyszny, cudowny, chrupiący chleb. Po prostu tak wspaniały, że nie można się od niego oderwać. Jestem nim po prostu zachwycona, jeżeli lubicie takie domowe pieczywo to koniecznie go zróbcie. Przepis pochodzi z książki  - Mąka, woda, drożdże, sól.
Pyszny chlebuś na śniadanie czy kolację, wymaga poświęcenia mu ciut pracy i uwagi, ale naprawdę warto. Musi mieć po prostu czas, aby wyrósł i upiekł się tak wspaniały bochen. Nie ma nic lepszego niż zapach pieczonego chleba i jego smak. 

Zapraszam :-)


Składniki:

Zaczyn
- 544 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,6 g suszonych drożdży (3/16 łyżeczki)

Ciasto
- 206 g wody o temperaturze 41 stopni
- 22 g soli
- 2 g suszonych drożdży - 1/2 łyżeczki
- zaczyn cały
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie:

W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sypiemy na wierzch drożdże i sól, wlewamy wodę, siemie i słonecznik
i mieszamy. Dodajemy do miski cały zaczyn i wyrabiamy ciasto na chleb, tak aby składniki się dobrze ze sobą połączyły.  Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka razy ciasto jak kopertę podsypując lekko mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na godzinę.
Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy naczynie mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi chowamy w misce do lodówki. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-30 minut aż chleb się porządnie zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi z lodówki i postępujemy tak samo. Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki i z dziurami. Jestem nim zachwycona. 













47 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam zapach pieczonego chleba i domowy chleb. Poproszę tylko masełko i jestem w niebie.
    Wygląda mega :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, do tego masełko i nie ma nic lepszego na ziemi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zazdroszczę takiego domowego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny, też bym się nie mogła oderwać :) Bardzo lubię takie chleby!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny! ten miękisz z dziurami kusi niezwykle! zapisuje koniecznie do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś nam tyle smaku,że nic tylko trzeba wypróbować przepis:)Pachnie nawet z fotki... i ta chrupiąca, popękana skórka...mniam, mniam...Uwielbiamy Twoje przepisy - są takie nadzwyczajnie zwyczajne:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo :-) cieszę się, że dania jakie robię znajdują zastosowanie. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  7. Piękny bochen chleba, Marzenko!!! Pozazdrościć!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudnie - już sobie wyobrażam jego smak z masłem i dżemem :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubimy kiedy chleb ma w środku ziarenka do pogryzienia :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Doskonale wygląda ten Twój chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko piękny chlebuś!
    przepis zapisuje do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renatko koniecznie spróbuj, bedziesz go piekła już zawsze :-)

      Usuń
  12. Aż mi zapachniało cudownym świeżym chlebusiem, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak zawsze u Ciebie piękny chlebek. W pieczeniu chleba jesteś specem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje. Pieczenie chleba sprawia mi dużo radości :-)

      Usuń
  14. bardzo smaczny chlebek :) taki puszysty :) ale w domu musiało pachnieć jak się piekł :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzenko, ten chleb jest doskonały w każdym calu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak smakuje. Polecam Ewuś :-) warto go zrobić :-)

      Usuń
  16. Wygląda rewelacyjnie :) muszę spróbować, takie chlebki domowe nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niezapomniany smak mogę sobie tylko wyobrazić...

    OdpowiedzUsuń
  18. Chleb rewelacja! Cudownie popękany! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękna skórka! W smaku musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda obłędnie! ja skradnę Ci ten przepis! No nie dam rady się mu oprzeć! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy jest Pani w stanie jakoś bardziej obrazowo opisać jaka to jest ilość drożdży 3/16 łyżeczki? Odważyć nie odważę, nie mam takiej czułej wagi, a odmierzyć 3/16 łyżeczki też będzie ciężko. Proszę o pomoc bo chleb wygląda wspaniale, i o wyrozumiałość - to byłby mój pierwszy bochen chleba w życiu, stąd może niemądre pytanie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Już pomagam. 3/16 łyżeczki to 0,6 g a mówiąc inaczej około 1/4 łyżeczki. Pół łyżeczki to 2 g suchych drożdży, więc podziel te pół łyżeczki jeszcze na pół i szczyptę odejmij jeszcze. Powiem szczerze, że ja teraz sypie na oko około 1/4 łyżeczki. Mam nadzieję że pomogłam. W razie jeszcze jakiś pytań jestem. Ciasto jest dość luźne więc się nie zrażaj, podsypuj po prostu przy formowaniu bochenka mąkę i składaj kilka razy aż powstanie bochenek :-) powodzenia :-)

      Usuń
  22. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Aż się zawstydziłam, że nie zauważyłam, że 3/16 to niewiele mniej niż 4/16, czyli 1/4... Ale kto pyta nie błądzi. Bliżej weekendu wypróbuję przepis i dam znać jak wyszło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie stało. Cieszę się, że mogłam pomóc. Lepiej zapytać ja też tak wolę. Pozdrawiam i czekam na informację jak smakował :-)

      Usuń
  23. Witam.Chlebek wyglada super tylko ilosc przemyslowa.Jak zrobie z polowy skladnikow to bedzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne że tak. Wyjdzie wtedy jeden bochenek. Ale ten chleb bardzo szybko schodzi, więc ja piekę dwa :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Jasne że tak. Wyjdzie wtedy jeden bochenek. Ale ten chleb bardzo szybko schodzi, więc ja piekę dwa :-) pozdrawiam :-)

      Usuń
  24. Wszyscy cmokają i się zachwycają a nikt nie piecze. Ja już przygotowuję 3-cią bigę, chlebek jest wspaniały ale przedewszystkim, przepis jest wspaniały bo wystarczy go tylko wykonać, bez żadnych korekt! Jestem teraz nadwornym piekarzem rodzinki i nie chcą chleba z piekarni.
    Serdecznie pozdrawiam i będę próbował innych przepisów

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi