Follow by Email

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Cukinia nadziewana łososiem i ryżem



Cukinia, cukinia moja ukochana cukinia. Korzystajmy z sezonu na to wspaniałe warzywo i jedźmy ją jak najczęściej. Właśnie teraz jest najlepsza, taka młoda i świeża. Ja cukinię dodaje do różnych dań, do sosów, do sałatek, do mieszanek warzywnych a nawet do dżemów. Jest po prostu wszechstronna. Wybierzcie taką małą cukinię, nie trzeba będzie jej obierać ze skórki. 

Zapraszam :-)


Składniki:

- 6 sztuk cukinii (małej)
- 300 g łososia świeżego
- łyżeczka przyprawy do ryb
- kilka zielonych oliwek
- pół papryki czerwonej i żółtej
- pieprz
- łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
- 150 g sera żółtego

Wykonanie:

Cukinię myjemy i kroimy na pół, odcinamy końce i wydrążamy środek (zostawiając go przy końcach). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika (200 stopni, grzanie góra-dół), wyciągamy i odstawiamy. 
Ryż gotujemy all dente, łososia przyprawiamy przyprawą do ryby i chwilkę smażymy na patelni, dosłownie chwilkę z jednej i drugiej strony. Widelcem dzielimy go na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy ugotowany ryż, wrzucamy pokrojone papryki i oliwki. Przyprawiamy solą, pieprzem i pastą curry - jak jej nie macie dodajcie jakiś lekko pikantny akcent. Ser żółty ścieramy na tarce. Połowę dodajemy do farszu i mieszamy. 
Farszem napełniamy nasze podpieczone cukinię i posypujemy pozostałym serem żółtym. Pieczemy jeszcze w piekarniku (200 stopni) przez 20-25 minut. Przekładamy na talerze, ja posypałam jeszcze świeżą bazylią i podałam z sosem słodko-pikantnym. 







47 komentarzy:

  1. Cukinia z rybą-nie jadłam, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinię lubię jak najbardziej, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam tak podanej cukinii. Ciekawa propozycja. Smakowicie się prezentuje na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę i ja w końcu czymś nafaszerować cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinii z rybnym farszem jeszcze nie jadłam - wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam absolutnie takie zapiekane dania, a cukinia to moje ulubione chyba warzywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też uwielbiam cukinię. Choć z łososiem jeszcze nie próbowałam. Muszę spróbować, bo Twój przepis brzmi fantastycznie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna propozycja! Idealna na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nadziewam cukinię czym się da, ale z rybą jeszcze nie próbowałam. Jak widać ... wszystko można. Marzenko, myślę że to świetne połączenie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie się zastanawiałam czy mam dziś na obiad zrobić faszerowaną cukinię czy paprykę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten farsz musi być pyszny :) Super pomysł na taką cukinię.
    U mnie królują placki z cukinii robię je już kilka razy, z młodej cukinii najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  13. My też ostatnio mały małą cukiniomanię :) uwielbiamy, a w takiej postaci musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł :)

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam cukinię faszerowaną :) Takie pyszności to mogłabym jeść codziennie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie, choć nigdy nie łączyłam cukinii z łososiem, to z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cukinia w każdej postaci jest boska! :D Nie nudzi nam się nigdy :) A taka zapiekana to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze nadziewam mielonym, nie próbowałam jeszcze łososia, świetny pomysł! ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny pomysł na cukinię, w takiej formie chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cukinia jest smaczna w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  21. Z moim ulubionym łososiem ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie jestem tu jedyną, która nie próbowała połączenia cukinia-ryba a brzmi bardzo ciekawie i wygląda tak, że mam ochotę zjeść to tu i teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam faszerowana cukinie, ale z łososiem jeszcze nie robiłam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. uwielbiam cukinie! jest zawsze u mnie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. będę musiała bez papryki zrobić... ale zrobię na pewno bo cukini Ci u mnie dostatek a pomysłów brak... :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Łosoś w farszu...tego jeszcze nie próbowaliśmy:) dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  27. świetny pomysł na nadzienie do cukinii, skusiłabym się;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Interesujące połączenie smaków, fajny pomysł na odmianę dla faszerowanej cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Marzenko u mnie też cukinia jest na okrągło i jeszcze jej nie mam dosyć:)
    z łososiem jeszcze przede mną:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wspaniała propozycja podania cukinii :) Całość wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pycha ! Aż w brzuszku zaburczało :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Robię takie coś z mięskiem, ale nie wpadłam żeby z łososiem. A to super brzmi (tym bardziej że w ogrodzie w tę suszę nic oprócz cukinii mi nie chce rosnąć)

    OdpowiedzUsuń
  33. Ojjj tak - taka wersja cukinii z łososiem by mi smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardziej podoba mi się ten farsz - wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Zmodyfikuję trochę ten przepis i podkradnę :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo fajna opcja. Nie nadziewałam jeszcze ryżem ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi