Follow by Email

niedziela, 22 listopada 2015

Bułeczki drożdżowe z ziemniakami



Kolejny weekend i kolejne wypiekanie na śniadanie. Tym razem piekłyśmy wspólnie bułeczki. Bardzo polubiłam te wspólne weekendy. I tym razem temat super. Dodatkiem do bułek były gotowane ziemniaki, sprawiły one, że bułki wyszły bardzo miękkie, puszyste w środku a na wierzchu wspaniale chrupiące. No i długo utrzymują świeżość. Ja piekłam bułki w piątek a dzisiaj zrobiłam powtórkę, bo tak nam smakowały. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 300 ml ciepłego mleka
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 175 g mąki żytniej typ 720
- 275 g mąki pszennej typ 500
- 140 g g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- mak (u mnie sezam) do posypania bułek

Wykonanie:

Mąki razem z drożdżami wsypujemy do miski. Mleko podgrzewamy z masłem, dodajemy sól i wlewamy do ziemniaków, mieszamy razem ze sobą dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodajemy ją do mąk. Wyrabiamy ciasto, ja wyrobiłam mikserek z hakiem. Zostawiłam pod przykryciem na 2 godziny. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć ciasto na blat i rozciągnąć na kształt kwadratu i składać w paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia. 
Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na 16 części - ja podzieliłam na 10 kulek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki tzw. przedziałek. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą i posypać makiem, ja posypałam sezamem. Piec bułki 20-25 minut, aż się ładnie zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać wodą na początku. Upieczone bułki wystudzić na kratce.








Bułki lub omlety piekłam razem z:

- Ewą
- Ewą


40 komentarzy:

  1. Jakie zacne są Twoje bułeczki:-) Moja jakieś takie zamorki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi bułeczkami to jest śniadanie marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle Marzenko, same pyszności u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma lepszych wypieków niż te domowe, bułeczek nigdy nie jadłam za to chlebek uwielbiam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne Ci wyszły te bułeczki ! Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrząc na moje bułki stwierdzam, że to był zdecydowanie nie mój dzień na pieczenie pieczywa.
    Dzięki Marzenko za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ziemniaki świetnie nadają się do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne i na pewno smaczne:) zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. ładne i bardzo apetyczne. Nie dziwię się, że mieliście ochotę na powtórkę;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki wyszły znakomite, dzieki wielkie za fajną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie bułeczki to składnik idealnego śniadania na niedzielę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem ciekawa jak smakują takie bułeczki! Muszą być pyszne :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis - ziemniaki powodują, ze bułeczki pozostaną świeże na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam, mniam, bardzo lubię takie domowe bułeczki :) rewelacja!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wyglądają i pewnie będę je za jakiś czas piekła a twoje wyszły super. Dzięki za wspólne kucharzenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne bułeczki. Aż poczułam ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe bułeczki, na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha bułeczki, idealne na jutrzejsze śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bułeczki wyglądają BARDZO perfekcyjnie:) W piekarni takich nie znajdę!!!
    pozdrawiam cieplutko kochana

    OdpowiedzUsuń
  20. Tym razem tylko przyglądam się waszym przesmacznym wypiekom...cudowne bułeczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają pysznie, porywam jedną na jutrzejsze śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. ziemniaczane bułeczki,,mm no to może być smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudne te bułeczki:)
    Porywam jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  24. piękne te Twoje bułeczki:) pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń
  25. Z ziemniakami? ooo o takich jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają bardzo profesjonalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszne bułeczki , uwielbiam z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pysznie! Zdecydowanie dodanie ziemniaka przedłuża świeżość pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękne!
    Zdecydowanie lepsze niż z niejednej piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobię je na pewno, bo poszukiwałam właśnie podobnego przepisu! Super Marzenko Ci wyszły te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  31. :) Robiłam ostatnio chleb z ziemniakami - jak te bułki wychodzą tak samo puszyste jak chleb to już drukuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Świetny i prosty przepis :D Zapisuję :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Ziemniaczane są wyjątkowo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  34. Kiedyś Mama dodawała ugotowane ziemniaki do ciasta chlebowego aby poprawić jego strukturę. To działa:)
    Twoje bułeczki wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Te bułki wyglądają genialnie. Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi