Follow by Email

wtorek, 31 maja 2016

Placki z mąki kokosowej i ryżowej, placki bez glutenu


Na prośbę mojej koleżanki Dorotki będą się pojawiać na blogu dania bez glutenu. Na pierwszy ogień idą placki z mąki kokosowej i ryżowej z truskawkami. Zrobiłam je wczoraj na obiadek i powiem wam, że wyszły naprawdę pyszne. Będą się u nas często pojawiać. Mąka kokosowa jak i ryżowa należy do ulubionych składników w mojej kuchni. Trzeba tylko popróbować i nauczyć się z nimi postępować. Z mąką ryżową większych problemów nie ma, za to musicie pamiętać, że mąka kokosowa bardzo chłonie płyn, przeczytałam że do mąki kokosowej należy dać dwa razy tyle płynów co do zwykłej pszennej. Ja pokombinowałam i wyszły takie oto smakowite placuszki. Są idealne na śniadanie, podwieczorek czy posiłek do pracy.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 3 jajka
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego
- 180 ml gęstego jogurtu naturalnego - ja dałam grecki
- 30 ml mleka
- 60 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej - znajdziecie tutaj
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - użyłam bezglutenowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego - znajdziecie tutaj
opcjonalnie olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier, mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie dodajemy jogurt, mleko i olej - mój był płynny, bo w kuchni jest ciepło, w razie potrzeby należy go lekko podgrzać, aby miał płynną postać. Mieszamy trzepaczką lub mikserem. Następnie dodajemy mąkę kokosową i ryżową i ponownie mieszamy. 
Rozgrzewamy patelnię, ja nie użyłam oleju kokosowego do smażenia, gdyż dodałam go już do ciasta. Musicie mieć dobrą patelnię, na której można smażyć placki bez tłuszczu. Spróbujcie, jak będą przywierały to posmarujcie patelnię odrobiną oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką porcję ciasta, po 4 placki na patelni i smażymy je na małym ogniu, na rumiano z dwóch stron. 
Przekładamy placki na talerze i posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy truskawkami. Możemy także polać miodem lub syropem klonowym czy daktylowym, podać z jogurtem lub innymi owocami. 











37 komentarzy:

  1. Placuszki i jeszcze te truskawki... nie jeden by się skusił ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadaniowe marzenie :) Teraz gdy mamy sezon na truskawki to aż żal ich nie wykorzystać do każdego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serca nie masz😊 tak od rana kusić😊

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zajadać takie placki na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. placki wyglądają pysznie, bardzo chętnie bym spróbowała. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne połączenie, śniadanko idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować bo wyglądają zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne i bardzo smakowite placuszki :) Wyglądają obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie smakowite placuszki Marzenko :) mąki kokosowej jeszcze nie próbowałam, ciekawa jestem smaku..

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie placuszki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten kolor i jakie puszyste! Zapewne przepyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszne musiałby być. Muszę się w końcu zaopatrzyć w tę mąkę kokosową. Tyle wspaniałych przepisów mi przemyka koło nosa :( Pozdrawiam serdecznie. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie udekorowane i pysznie wyglądają; )

    OdpowiedzUsuń
  14. Letnie danie, najsmaczniejsze w taki upał :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne placuszki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja dla mnie są boskie i do tego jeszcze truskaweczki pychotka

    OdpowiedzUsuń
  17. I do tego truskawki <3 czy może być coś pyszniejszego? :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. I po takim widoku człek jest głodny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wreście są te nasze polskie truskawki. Tęsknię za nimi cały rok, a w połączeniu z Twoimi plackami wyglądają i z pewnością smakują rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Placuszki z truskawkami uwielbiam. Niedługo będę miała swoje truskawki, to będę mogła zrobić takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Poproszę jutro na śniadanie!
    MNiammm...

    OdpowiedzUsuń
  23. Idealne śniadanko:)
    mniam:)
    ściskam kochana

    OdpowiedzUsuń
  24. oj tak, mąka kokosowa potrzebuje duuzo płynu...
    dzieki za ten przepis :) na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Marzenko wyglądają obłędnie i te truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  26. z mąką kokosową jeszcze nie działałam w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo mnie zainteresował ten dodatek mąki kokosowej do placuszków. Zmałpuję przy najbliższej okazji, gdy tylko się zaopatrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacyjne placuszki! Uwielbiam takie! :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi