Follow by Email

niedziela, 17 lipca 2016

Ketchup z cukinii


W końcu się za niego zabrałam. Dostałam kilka pięknych cukinii od mojej serdecznej koleżanki Wioli, no to je zamknęłam w słoiczki na zimę. Przepis na ten ketchup mam od mojej ukochanej cioci Wiesi, która robi go już od lat. A jaki jest pyszny, normalnie można go wyjadać wprost
z garnka. Ja zrobiłam od razu dwie porcję i jeszcze zrobię, bo naprawdę warto. Taki ketchup możemy wykorzystać na kanapki, do wędlin a nawet dodać do makaronu, ryżu czy mięsa. Koniecznie go zróbcie, ja polecam.


Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,5 kg cukinii (waga po wydrążeniu i obraniu w razie potrzeby ze skórki)
- 4 średnie cebule
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- opcjonalnie szczypta lub dwie chilli
- 2 słoiczki koncentratu (jeden 190 g)
- sól

Wykonanie:

Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami. W razie potrzeby również obieramy - ja miałam młode cukinię, więc ich skórka była bardzo miękka. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę kroimy
w kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy 3 łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny, aby zmiękła i puściła sok. Następnie wstawiamy na gaz i gotujemy, aż cukinia zmięknie - tak 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. Dodajemy cukier i ocet i gotujemy 20 minut, potem dodajemy koncentrat
i przyprawy, doprawiamy jeszcze do smaku solą i opcjonalnie chilli. Całość miksujemy dokładnie blenderem.

Gotowy ketchup przekładamy do wyparzonych słoiczków ( z podanych proporcji wychodzi 6 słoiczków - takich jak na zdjęciu) i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut - do garnka wlewamy wodę i wkładamy na dno ściereczkę, wstawiamy słoiczki tak, aby woda pokrywała 3/4 wysokości
i gotujemy na średnim ogniu, wyciągamy i chowamy do spiżarni na zimę.





77 komentarzy:

  1. Chętnie przygarnęłabym jeden słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukinię, robię z niej smaczne placki. Dzisiaj również pojawią się na kolacje :)
    A taki ketchup to dla mnie nowość, musi być bardzo smaczny. Na zimę taki słoiczek to super sprawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ketchup jest pyszny :-) polecam :-)

      Usuń
    2. WITAM :). Mam na imię Darek i zrobiłem go właśnie dzisiaj z 5 kg jesiennej cukinii, lekko już odparowanej na balkonie. Zamiast koncentratu dodałem przecier i wyszło bardzo fajnie. Podrasowałem to wszystko odrobiną naparu z oregano. Moim zdaniem podane ilości przypraw i składników spokojnie wystarczą nawet na 6 kg cukinii. Zrobiłem wersję pikantniejszą łącząc piekło z niebem w gębie. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego. PS - proszę nie patrzeć na laiko - krytykantów, oni zawsze mają dużo do powiedzenia :).

      Usuń
  3. Moja koleżanka też ostatnio zachwalała taki keczup. Trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię bardzo podobny tylko z mniejszą ilością octu i wiem że jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia mi rosnie musze wyprubowac.

    OdpowiedzUsuń
  6. moja ciocia taki robi,co roku dostaję zapas:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam tylko ze słyszenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić, wychodzi naprawdę pyszny :-)

      Usuń
  8. Prezentuje się apetycznie, lubię takie przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest na pewno przepyszny!!!
    pięknej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszny kochana :-) pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  10. Ciekawy przepis, chciałabym spróbować takiego ketchupu. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. też muszę go zrobić, bo jakoś się zebrac nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana koniecznie, ja się w końcu zebrałam :-)

      Usuń
  12. Dziękuję za przepis, który na pewno wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię go każdego roku ( z drobnymi zmianami w proporcjach składników), potwierdzam jest pyszny. :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis warty wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie pomyślałabym, że można zrobić ketchup z cukinii, może dlatego, że prawie nie jem ketchupu. Ale wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu a u mnie ketchup jedzą :-) a taki z cukinii to takie coś innego :-)

      Usuń
  16. Naprawdę trzeba cukinię gotować aż 1,5-2 godziny ?? Chyba przesadza :-) Przy zwykłym leczo 15 min i jest miękka, a jak się zagapię to 30 min i jest całkiem rozgotowana/breja.
    Fajny keczup z cukinii, ale bardzo dużo cukru i jeszcze ten gotowy przecier. Mało to cukiniowate, keczupowate i domowe, jak właściwie to tylko przecier kupny z cukrem i dodatkiem cukinii. Szukałam czegoś zdrowszego, bardziej domowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam trzymając się przepisu - możesz spróbować i stworzyć swoją własną wersję. Można dać mniej cukru i dodać pomidorów - jak chcesz, przecież przepisy są po to aby je modyfikować. Mi taka wersja smakuje. Pozdrawiam anonimie :-)

      Usuń
    2. Krytykujacych niestety nie brakuje a wystarczy przełączyć stronę jak się nie podoba-ja na pewno wypróbuję bo wygląda oblednie-pozdrawiam

      Usuń
    3. Krytykujacych niestety nie brakuje a wystarczy przełączyć stronę jak się nie podoba-ja na pewno wypróbuję bo wygląda oblednie-pozdrawiam

      Usuń
    4. Kasiu czasami tak bywa. Ale jak coś komuś nie pasuje - ja mówię trudno a i tak robię swoje. Przyjmuję krytykę tak samo jak i pochwały :-)

      Usuń
    5. Przecier można zrobić samemu z własnych pomidorów. Cukru możesz dać mniej lub zamienić na ksylitol i po temacie - domowo, zdrowo i smacznie :D

      Usuń
  17. Smaki lata zamknięte w słoiku, to dobry pomysł. Zwłaszcza, gdy ma się warzywa i owoce z ogródka, a nie kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny,tylko czy ta ogromna ilość cukru konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana można dać mniej, następnym razem właśnie tak spróbuję.

      Usuń
  19. Keczup z cukinii fajny pomysł, ja kiedyś miałam przepis na keczup z marchewki i pomidorów, też był pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  20. Robie bardzo podobnie,z inne przyprawy daję, przepyszny jest, uwielbiam do pizzy

    OdpowiedzUsuń
  21. Wypróbuję na bank :) Radzę sprawdzać smak cukinii mi ostatnio trafiła się okropnie gorzka :(

    OdpowiedzUsuń
  22. Znam wersję z papryką ok 1 kg ale bez pomidorów pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeszcze nie robiłam, a brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenko świetny przepis. Może i ja taki zrobię bo lubie takie smakołyki ;))

    OdpowiedzUsuń
  25. Tak się zastanawiam, czy nazwa ketchup jest poprawna. Bardziej to chyba forma pasty? Różne tego typu pasty jadłem w Chorwacji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbujesz stwierdzisz, że to ketchup :-) a czy nazwa poprawna - nie mi to oceniać, ważniejszy jest smak :-)

      Usuń
  26. Faktycznie taki ketchup można dodawać praktycznie do każdego dania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam czy przecieru ma być 2x190?

      Usuń
    2. Tak dwa słoiczki po 190 g :-) przynajmniej ja takie miałam. Jak będzie ciut więcej lub ciut mniej to nie problem 😃

      Usuń
  27. Ciekawy przepis, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawy , bardzo ciekawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. No i się doczekałem. Teraz po produkty i do roboty.
    Maruda

    OdpowiedzUsuń
  30. Wierzę, że jest bardzo dobry, a do tego nietypowy ;) Nie robiłam jak dotąd, nie znam, ale miałabym ochotę spróbować. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszny przepis Marzenko. Uwielbiam taki ketchup. Zresztą, ja uwielbiam cukinię w każdej postaci. Co tu kryć :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Mniam, takiego jeszcze nie robiłam!:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie znałam ketchupu z cukinii..zaciekawił mnie ten przepisik :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pyszny ;) Właśnie zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  35. Przeprzepyszny! Polecam - dziś zrobiłam! Jutro znów zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo o cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  36. zrobiłam. Bomba. Robię jeszcze z trzech porcji. Wszyscy w domu zachwyceni. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo Bożenko. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje 😍

      Usuń
    2. Cieszę się bardzo Bożenko. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje 😍

      Usuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiony ;-) teraz pozostaje czekać na recenzje domowników, ja spróbowałam - ciekawe w smaku. Jeżeli nie podejdzie Im jako keczup to domowy sos do leczo mam jak znalazł ;-)
    Co prawda z 2kg cukini po jej obraniu i wydrążeniu zostało mi 1274g to tym samym dałam mniej cukru i octu. Fajny przepis - może kolejnym razem go zmodyfikuję ;-) ?
    Zadtanawiałam się nad dodaniem papryki słodkiej - wędzonej - co myślicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Beatko. Możesz go dowolnie modyfikować i dodawać przyprawy jakie lubisz :-)

      Usuń
    2. A co dodać żeby miał bardziej czerwony kolor, bo dodałam wszystko wg przepisu i mój nie jest taki piękny i soczysty jak na Pani fotce.

      Usuń
    3. Beatko polecam dać koncentrat dobrej jakości. Ketchup będzie miał intensywniejszy kolor :-)

      Usuń
    4. Beatko polecam dać koncentrat dobrej jakości. Ketchup będzie miał intensywniejszy kolor :-)

      Usuń
  39. Patrzę właśnie na gar z cukinią i mam zagwozdkę... czy cukinię trzeba odsączać z soku (po zasypaniu jej solą i odstaniu paru godzin), czy gotować razem z sokiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba odsączać. Gotujemy razem z sokiem :-)

      Usuń
    2. Nie trzeba odsączać. Gotujemy razem z sokiem :-)

      Usuń
  40. Witam , zrobiłam z jedną szklanką cukru i pół szklanki octu . Starłam na drobnej tarce - gotowałam 20 minut z cukrem i dodałam resztę składników i znowu 20 minut i to wystarczyło - konsystencja była "paćkowata" . Koncentrat kupiłam w Lidlu bo dla mnie lepszy niż Pudliszki i ma piękny czerwony kolor .
    Mega pyszny keczup :) . Polecam

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy cukinie odsaczyć, czy gotowac z sokiem, który sie oddzielił?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotować razem z sokiem. Pozdrawiam :-)

      Usuń
    2. Gotować razem z sokiem. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  42. Zuzanna Kokoszka19 sierpnia 2016 22:28

    Super przepis !!! testowałam i bardzo nam smakuje. Polecam i dzięki Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Trochę inny od tego który ja robię, ale chętnie wypróbuję twój przepis - trzeba poznawać nowe smaki (ja to uwielbiam) :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.

Zdjęcia i przepisy są moją własnością.
Nie zgadzam się na ich kopiowanie i publikowanie bez mojej zgody. Jeżeli chcesz je wykorzystać napisz do mnie szkodzinska.marzena@gmail.com

Translate

Wydrukuj przepis

:-)

:-)

Archiwum

:-)

sprawykuchenne.pl

:-)

rondel

Jestem tutaj

Durszlak.pl

Tutaj też mnie znajdziesz

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top blogi