Ryż z warzywami


Upolowałam jeszcze szparagi, ale to już chyba koniec. Szkoda bo bardzo je lubię a one tak szybko się kończą. A nie miałam pomysłu na obiad to powstał taki ryż z warzywami. Dodałam to co miałam akurat pod ręką i już. Pogoda nie dopisałam wczoraj to popołudnie spędziłam w kuchni, nie dość, że lało to jeszcze wiało i zrobiło się bardzo zimno. Część ryżu zjedliśmy na kolację a resztę schowałam na dzisiaj, na obiad. Mam nadzieję tylko, że pogoda się poprawi. Miłego dnia.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 200 g ryżu  u mnie arborio
- pęczek szparagów zielonych
- 200 g pieczarek
- 1 papryka czerwona (duża)
- cebula szalotka
- domowa vegeta
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią

Wykonanie:

Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, wrzucamy ryż i podsmażamy chwilkę. Wodę mieszamy z domową vegetą (możemy użyć bulionu domowego) i wlewamy do ryżu porcjami, nie cały płyn od razu, taki ryż wymaga od nas uwagi, musimy je mieszać i stopniowo dolewać płyn (ogólnie na 200 g ryżu potrzebujemy 600-800 g wody lub bulionu). Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki, paprykę i cebulę. Odkładamy do miski. Następnie podsmażamy na oleju szparagi (usuwamy zdrewniałe końce i dzielimy na pół), czosnek drobno siekamy i pod koniec dodajemy do szparagów. Wszystkie warzywa dodajemy na koniec do naszego ryżu, przyprawiamy do smaku. Jeszcze łyżka masła dla smaku i gotowe. Przekładamy do miseczek. 







Komentarze

  1. Takie dania bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co ma ryż to chętnie zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i bardzo smaczne danie na szybko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i jak zwykle u Ciebie pyszności! Szkoda tylko, ze sezon na szparagi dobiega końca. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie dania bardzo lubię, jeszcze dodałabym jakiegoś kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczne i pożywne jedzonko 😆

    OdpowiedzUsuń
  8. Swego czasu zajadałam się w ryżu z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie i pożywnie - uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię ryż,chyba bardziej niż ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak to mawiał mój teść...rysss bedziessss grysss? :)) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna propozycja!
    pozdrawiam słonecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie dania bardzo lubię za smak i za to, że są zdrowe i fit :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym takie jedzonko, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smacznie i zdrowo! Świetny obiadek przygotowałaś Kochana, od patrzenia na te zdjęcia zaczyna burczeć w brzuszku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też ostatnio goszczą risotta z warzywami - dobre na upały!

    OdpowiedzUsuń
  17. miseczka szczęścia :) takie warzywne mixy zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Często robimy takie ryżowo warzywne miksy ale jeszcze nie udało nam się przygotować wersji szparagowej. A szkoda, bo wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.