Grillujemy - pyszne pomysły




W ostatni weekend ponownie wybraliśmy się w Bory Tucholskie do moich rodziców, i ponownie nie mogło się obyć bez grilla. Mojemu tacie ten pomysł z wielkim grillowaniem bardzo się podoba i za każdym razem jak przyjeżdżamy to się pyta, co tym razem wkładamy na ruszt. 
A tym razem na grillu wylądowały pyszne wyroby z masarni Władysławowo Zawistowski - kaszanka biała, kaszanka toruńska, kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim i kiełbasa wiejska, te małe kiełbaski dołożył mój tato.



Tak jak poprzednim razem wielkim zainteresowaniem cieszyła się kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, którą tym razem przygotowałam nieco inaczej. Kiełbasę wiejską po prostu nacięłam z dwóch stron i pozwoliłam jej się wolno wytapiać nad ogniem i ładnie rumienić. 



Kaszankę białą i czarną umieściłam na ruszcie i pozwoliłam jej się zagrzać. Jak już była gotowa - widać, że jest lekko zrumieniona to przełożyłam ją do miski. Wcześniej podsmażyłam na jednej patelni kilka cebul z jabłkiem a na drugiej patelni cebulkę z cukinią, oczywiście cebulkę należy lekko posolić i dodać pieprzu.
Będziemy potrzebować także folię aluminiową i banana, oraz ocet balsamiczny. Moja serdeczna koleżanka Wioleta postawiła przede mną wyzwanie - przygotowania kaszanki z bananem, brzmi bardzo egzotycznie prawda, a że ja lubię wyzwania to się go podjęłam. 
Wykorzystałam do przygotowania tej propozycji kaszankę białą, tak jak pisałam wcześniej położyłam ją na ruszcie, aby się zagrzała i zarumieniła, następnie przełożyłam ją na kawałek folii aluminiowej, dodałam łyżkę cebulki z jabłkiem, położyłam trzy plasterki banana i dodałam pół łyżeczki octu balsamicznego. Wszystko zawinęłam w zgrabny pakunek i położyłam jeszcze na 20 minut na grilla. Powiem wam, że całość mi bardzo smakowała, ale nie wszystkim, mój tato nawet nie spróbował - ale on nie lubi banana. Każdy ma swoje smaki i upodobania, ale myślę, że warto przygotować chociaż jedną sztukę z ciekawości i spróbować.
Część kaszanki zawinęłam tak samo, ale dodałam cebulkę z cukinią. Kaszankę toruńską zawinęłam z dodatkiem cebuli podsmażonej wcześniej z pieczarkami.





A tu hit imprezy - kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim nadziana cebulką z cukinią. Kiełbasę należy naciąć wzdłuż i położyć na ruszcie najpierw nacięciem w dół, aby się wytopiła i zarumieniła - zresztą powiem wam, że z tej kiełbasy za bardzo nie cieknie tłuszcz, ma bardzo wysoką zawartość mięsa. Jak już kiełbasa się ładnie przyrumieniła to nałożyłam do środka cebulę z pokrojoną cukinią, którą wcześniej podsmażyłam na patelni z dodatkiem soli i pieprzu. Położyłam ją ponownie na ruszt, ale już nie przekładałam jej nacięciem w dół, podpiekała się druga strona a cebula z cukinią fajnie zmiękła. 







Oczywiście nie mogło zabraknąć pieczonego chlebka na grillu. Kawałki chleba podpiekamy na ruszcie, możemy posmarować z jednej strony masłem z przyprawami, ziołami i czosnkiem. Naprawdę super smakuje.




A tak wygląda gotowa kaszanka biała z cebulą, jabłkiem, bananem i octem balsamicznym. 


A tutaj pysznie zarumieniona kiełbasa wiejska, świetnie smakuje z podpieczonym chlebem, jako dodatek musztarda lub ketchup.





Zapraszam do pysznego grillowania, dziękuje masarni Władysławowo Zawistowski za pyszne produkty na grilla.

Komentarze

  1. Marzenko powiem Ci że o białej kaszance pierwsze słyszę, muszę pogrzebać w necie :)
    kiełbaskę z czosnkiem niedźwiedzim uwielbiam :)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaszanka Biała od Zawistowskiego - przepyszna- wiem, bo jem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ale to była uczta, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zaintrygowała mnie ta kaszanka z bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No, no, no, ale uczta. Uwielbiam kiełbaski nadziewane dodatkami. Niby takie nic, ale smak to robi wielgachny. Ja również nie jadłam jeszcze kiełbaski z bananem, ale ja bym to spróbowała jako pierwsze. Lubię poznawać nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam grillować marynowanego kurczaka :) a do marynaty używam oleju, ketchupu i przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Same pyszności Marzenko u Ciebie:)pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłoby się taką kaszankę z grilla i to koniecznie z kapustą kiszoną :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, ależ mi apetytu narobiłaś!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak apetycznie wyglądają że ło!

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko - ale wypas. W Irlandii biała kaszanka jest bardzo popularna. Kiełbaskę z czosnkiem niedźwiedzim chyba bedę musiała zrobić sama. Wygląda przesmacznie. Dobrze, że mam w zapasie czosnek zamrożony. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności, chociaż ja jakoś nigdy nie mogłem przekonać się do kaszanki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko Marzenko wygląda mega apetycznie, chyba na weekend rozpalimy grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne pomysły :) Nie ma to jak rodzinne grillowanie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z grilla najbardziej lubię zwykłą kiełbasę i pierś z kurczaka:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne pomysły... aż zrobiłam się głodna.
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj tak - pyszne! Wszystkie :D Same pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Nabrałem ochoty na grilla :) Ale mają być straszne burze przez te kilka dni :(

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają świetnie i na pewno tak samo smakowały ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. U nas zawijamy kaszankę z kapustą kiszoną, a druga wersja z papryką i cebulką:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.