Dżem z cukinii z cytryną


Właśnie skończyła robić kolejną porcję dżemu a właściwie to musu z cukinii. Ostatnio dostałam jej dużą ilość, zrobiłam już ketchup i upiekłam ciasto czekoladowe. Część zjedliśmy na bieżąco w daniach a z reszty zrobiłam właśnie dżem. Dodałam sok z cytryny i galaretki cytrynowe. Całość wyszła naprawdę pyszna, idealna na kanapki, do placków czy naleśników, do gofrów. Można także wykorzystać taki dżem do musli czy owsianki lub innych deserów, smakuje wspaniale z lodami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dżem z cukinii robimy już od lat, dodajemy tylko różne składniki, modyfikujemy co roku smaki.

Zapraszam :-)


Składniki:

- 1,3 kg cukinii - waga po obraniu ze skórki i usunięciu pestek
- 2 cytryny
- 300 g cukru
- 3 galaretki cytrynowe
- 100 ml wody

Wykonanie:

Cukinię obieramy i usuwamy pestki. Kroimy ją w kostkę i wrzucamy do garnka, wlewamy wodę
i zagotowujemy, musimy mieszać, aby cukinia się nam nie przypaliła. Jak już się zagotuje to zmniejszamy gaz i gotujemy, aż będzie miękka. Ja ja zostawiłam na 40 minut, od czasu do czasu mieszałam. Następnie dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut.

Wszystko miksujemy blenderem, dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i galaretki cytrynowe - sam proszek. Ponownie wstawiamy na gaz i gotujemy jeszcze 20 minut, mieszamy.

Przygotowujemy sobie słoiczki i zakrętki - z porcji wyszło mi 5 takich mniejszych słoiczków jak na zdjęciu, zwiększamy gaz, aby dżem był bardzo gorący, pamiętajcie, że musicie mieszać, bo teraz dżem będzie bulgotał.

Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy na kilka minut do góry dnem.
Smacznego.










Komentarze

  1. NIe słyszałam o takim dżemie.. ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. do gofrów i naleśniki jest wyśmienity !
    moja cukinia wystartowała później w tym roku i właśnie sie do niego przymierzam :)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam, ale mówiąc szczerze w moim domu fanów nie znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ale rewelacyjny kolor :) dżem musi super smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobny tylko cukinii nie obieram i dżem jest przez to bardziej zielony :) muszę spróbować twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałam o tym dżemie, ale nigdy nie odważyłam się go zrobić, może w tym roku się za to zabiorę i zobaczę czy rzeczywiście jest tak dobry jak go zachwalają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki dżem warto mieć w spiżarni. Śliczny słoneczny kolor. Pewnie bosko smakuje. Skuszę się i taki zrobię. Zawsze to coś nowego. Miłego dnia Marzenko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały pomysł, zupełnie inny, nietypowy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ten słoneczny kolor będzie jak znalazł na szarugi jesienne i zimowe :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Miałam taki kiedyś zrobić, ale jakoś nie mogę się zmobilizować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo ciekawe chętnie bym skosztował

    OdpowiedzUsuń
  12. ...:-) właśnie pod biurkiem leży cała torba cukinii. Kolega przytargał, bo przejeść nie mogą;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam niedawno u koleżanki i bardzo mi smakował!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam, ani nie robiłam, jak tylko znajdę troszkę czasu, to chętnie zrobię, bo ciekawa jestem smaku :-))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały pomysł. Nigdy nie robiłam takiego dżemu, ale chętnie wypróbuję przepis :D Pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Połączenie jest bardzo ciekawe i muszę przyznać ,że chętnie wypróbuję ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłyśmy w ubiegłym roku :) Nam smakował ale reszta rodziny kręciła nosem :/ Może dlatego, że wiedzieli z czego on jest... ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam kiedyś bardzo mi smakował. Znajomi się dziwili, że jest on zrobiony z cukinii :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja bym to nazwała -galaretka z cukinii ;-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Koleżanka z pracy przyniosła mi na spróbowanie taki dżem rok temu. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  21. O takim cudzie jeszcze nie słyszałam. Chętnie bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię cukinie. Dżem idzie do moich zbiorów :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cukinii w wersji dżemowej jeszcze nie próbowałam, ale skoro piszesz, jaka jest dobra - muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Chętnie bym spróbowała takiego dżemu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ma bardzo piękny kolor, pewnie też świetne smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  26. Dżem z cukinii jest fajny. Najlepiej nie mówić, z czego jest, to nikt nie będzie marudził :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ma piękny kolor i na pewno wyśmienicie smakuje!!!
    ściskam mocno:):):)

    OdpowiedzUsuń
  28. Dla mnie to rewelacja! Super to Kochana wymyśliłaś. Na pewno wypróbuję. Już cukinia zapisana na liście do kupienia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Śliczny kolor i z chęcią bym pokosztowała takiego dżemiku :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. No proszę. takiego jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam dżemy z dodatkiem galaretki (najbardziej brzoskwiniowy). Twój ma cudowny kolor i zapewne smakuje obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wow! Nigdy nie robiłam ani nie jadłam takiego dżemu. Jestem bardzo ciekawa jego smaku:D

    OdpowiedzUsuń
  34. dżem z galaretką bez pasteryzacji przetrzyma dłuższy okres czasu? pomysł mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Zrobiłam, jest pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  36. Nigdy bym nie pomyślała, że z cukinii za którą nie przepadam można wyczarować takie dobroci.

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy tego dżemiku nie należy pasteryzować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby. Wystarczy przełożyć gorący dżem do słoiczków :-)

      Usuń
  38. Niestety chyba jest taka potrzeba bo pomimo nakładania gorącego dżemu do słoików po ok 3 tygodniach zauważyłem że we wszystkich 5 słoiczkach zrobiła się pleśń :/ szkoda tylko włożonej pracy ... następnym razem spróbuję za pasteryzować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marianie nie wiem co poszło nie tak, ja ten dżem robię już od kilku lat i nigdy mi się nie popsuł. I nigdy go nie pasteryzuje. Fakt szkoda twojej pracy. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  39. Dżem wyszedl świetny. Proponuje dodac mniej cukru a kwaskowata nutka cytryny bedzie bardziej wyczuwalna. Dzieciaki juz kosztowaly i są zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się kochana. Ilość cukru można dowolnie modyfikować. Buziaczki

      Usuń
  40. co jeśli zapomniałam dodać cytryny do dżemu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie stało. Będzie pyszny nawet bez cytryny :-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuje za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Będzie mi miło jak spotkamy się znowu. Drogi anonimie zostaw chociaż swoje imię. Wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga - podeślij mi zdjęcia a umieszczę go w galerii na fb.